Annons

Konsulter hamnar mellan stolarna

DEBATT. Den svenska kunskapsintensiva tjänstesektorns företag har förbisetts i regeringens åtgärdspaket. I praktiken utesluts många bolag från stöd. Agerar vi inte nu riskerar Sveriges konkurrenskraft att skadas, anser Lars Stugemo och Per Wallentin.

FÖRETAGSSTÖD. De åtgärdspaket som regeringen presenterat utesluter i praktiken många bolag från stödåtgärder, menar författarna.
FÖRETAGSSTÖD. De åtgärdspaket som regeringen presenterat utesluter i praktiken många bolag från stödåtgärder, menar författarna.Foto:Janerik Henriksson/TT

Storföretagen kommer att räddas, och nu även småföretagen - Bra. Men den svenska kunskapsintensiva tjänstesektorns företag har förbisetts i statens åtgärdspaket. Det gäller främst hur systemet med permitteringsstödet är utformat. Konsultbranschen hamnar i kläm och Sveriges konkurrenskraft riskerar att gå under om inget görs snabbt.

Sverige har i förhållande till sin storlek en av världens största privata kunskapsintensiva tjänstesektorer med över 200 000 medarbetare. Inom den sektor där våra företag verkar finns mycket av den digitala spetskompetensen i vårt land. Vår bransch är i dag lika viktig som basindustrin och en vital del av Sveriges innovations- och konkurrenskraft.

De åtgärder som tillkommit är inte anpassade till våra arbetsformer. Reglerna är inte skrivna för företag i vår situation eftersom vi arbetar i flera sektorer med full fart i en del, och tvärnit i andra. De är inte anpassade för en verklighet där avtal sägs upp på dagen på grund av globala kriser. De är inte anpassade för vår bransch. I praktiken utesluts många bolag från stöd.

Dagens regler kräver att minst 70 procent av samtliga anställda inom en driftsenhet ska delta i korttidsarbete, samt att minskning av arbetstid är samma för alla deltagande. Reglerna är inte anpassade till konsultbranschen där uppdrag är kopplade till individuella konsulter, projekt och team. Permitteringar som är lika för alla fungerar inte alls för vår leveransförmåga och för att använda stödåtgärder tvingas vi ta bort livsviktiga intäkter från andra behövande kunder eller sektorer.

När permitteringsstödet presenterades gjordes det klart att det var en bra lösning som genomfördes snabbt, inte en perfekt lösning.

Våra nordiska grannar ligger före: I både Finland och Norge avlastar staten med i princip hela permitteringslönen i upp till 6 månader. Det kan i många fall vara bättre att få en större del av lönen kompenserad på kortare tid än en del av den under en längre tid.

För att inte stoppa teknikutvecklingen, digitaliseringen och Sveriges konkurrenskraft bör följande åtgärder omedelbart vidtas:

* Följ principen om lika villkor och behandling. Företag måste ha samma chans att överleva krisen oavsett om man har kollektivavtal eller inte.

* Gör det möjligt att snabbt och flexibelt minska kostnader kopplade till de delar av verksamheten som påverkas av coronakrisen, samtidigt som vi kan fortsätta arbeta i de delar som inte påverkas. Det görs enklast genom att ta bort 70 procents regeln i en driftsenhet för permitteringar.

* Gör det möjligt att deltidspermittera i full symmetri med våra kunder. Det vill säga, gör det lika flexibelt för företag att permittera olika grupper av medarbetare som låses ut från kunder som stänger produktionen.

* Följ Finland och Norge och anpassa korttidspermitteringar även för den kunskapsintensiva tjänsteindustrin. Det kommer spara stora pengar för Sveriges skattebetalare.

Agerar vi inte nu riskerar vi att bromsa digitaliseringen i Sverige och skada vår position i världen inom tech och it. Det skulle skada Sveriges konkurrenskraft.

Lars Stugemo, vd och koncernchef för HiQ 

Per Wallentin, vd och koncernchef för Knowit


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?