1515

Konsulter hamnar mellan stolarna

DEBATT. Den svenska kunskapsintensiva tjänstesektorns företag har förbisetts i regeringens åtgärdspaket. I praktiken utesluts många bolag från stöd. Agerar vi inte nu riskerar Sveriges konkurrenskraft att skadas, anser Lars Stugemo och Per Wallentin.

FÖRETAGSSTÖD. De åtgärdspaket som regeringen presenterat utesluter i praktiken många bolag från stödåtgärder, menar författarna.
FÖRETAGSSTÖD. De åtgärdspaket som regeringen presenterat utesluter i praktiken många bolag från stödåtgärder, menar författarna.Foto:Janerik Henriksson/TT

Storföretagen kommer att räddas, och nu även småföretagen - Bra. Men den svenska kunskapsintensiva tjänstesektorns företag har förbisetts i statens åtgärdspaket. Det gäller främst hur systemet med permitteringsstödet är utformat. Konsultbranschen hamnar i kläm och Sveriges konkurrenskraft riskerar att gå under om inget görs snabbt.

Sverige har i förhållande till sin storlek en av världens största privata kunskapsintensiva tjänstesektorer med över 200 000 medarbetare. Inom den sektor där våra företag verkar finns mycket av den digitala spetskompetensen i vårt land. Vår bransch är i dag lika viktig som basindustrin och en vital del av Sveriges innovations- och konkurrenskraft.

De åtgärder som tillkommit är inte anpassade till våra arbetsformer. Reglerna är inte skrivna för företag i vår situation eftersom vi arbetar i flera sektorer med full fart i en del, och tvärnit i andra. De är inte anpassade för en verklighet där avtal sägs upp på dagen på grund av globala kriser. De är inte anpassade för vår bransch. I praktiken utesluts många bolag från stöd.

Dagens regler kräver att minst 70 procent av samtliga anställda inom en driftsenhet ska delta i korttidsarbete, samt att minskning av arbetstid är samma för alla deltagande. Reglerna är inte anpassade till konsultbranschen där uppdrag är kopplade till individuella konsulter, projekt och team. Permitteringar som är lika för alla fungerar inte alls för vår leveransförmåga och för att använda stödåtgärder tvingas vi ta bort livsviktiga intäkter från andra behövande kunder eller sektorer.

När permitteringsstödet presenterades gjordes det klart att det var en bra lösning som genomfördes snabbt, inte en perfekt lösning.

Våra nordiska grannar ligger före: I både Finland och Norge avlastar staten med i princip hela permitteringslönen i upp till 6 månader. Det kan i många fall vara bättre att få en större del av lönen kompenserad på kortare tid än en del av den under en längre tid.

För att inte stoppa teknikutvecklingen, digitaliseringen och Sveriges konkurrenskraft bör följande åtgärder omedelbart vidtas:

* Följ principen om lika villkor och behandling. Företag måste ha samma chans att överleva krisen oavsett om man har kollektivavtal eller inte.

* Gör det möjligt att snabbt och flexibelt minska kostnader kopplade till de delar av verksamheten som påverkas av coronakrisen, samtidigt som vi kan fortsätta arbeta i de delar som inte påverkas. Det görs enklast genom att ta bort 70 procents regeln i en driftsenhet för permitteringar.

* Gör det möjligt att deltidspermittera i full symmetri med våra kunder. Det vill säga, gör det lika flexibelt för företag att permittera olika grupper av medarbetare som låses ut från kunder som stänger produktionen.

* Följ Finland och Norge och anpassa korttidspermitteringar även för den kunskapsintensiva tjänsteindustrin. Det kommer spara stora pengar för Sveriges skattebetalare.

Agerar vi inte nu riskerar vi att bromsa digitaliseringen i Sverige och skada vår position i världen inom tech och it. Det skulle skada Sveriges konkurrenskraft.

Lars Stugemo, vd och koncernchef för HiQ 

Per Wallentin, vd och koncernchef för Knowit


Innehåll från AJ ProdukterAnnons

Skolstolen Yngve förbättrar barnens arbetsmiljö

Vilka är det som vet vad som krävs av en stol som ska användas i skolor? Skolbarnen själva så klart. Därför tog AJ Produkter hjälp av just dem när de skulle designa sin senaste skolstol. Resultatet blev både snyggt och bekvämt.

Så ger skolstolen Yngve ge barnen en bättre arbetsställning 

Skolan är barnens arbetsplats, och precis som vuxna har rätt till en välanpassad arbetsmiljö har även barnen det. 

– Vi har arbetat länge för att barn ska ha en lika bra arbetsmiljö som vuxna, och när EU införde en ny standard för skolmöbler ville vi göra en skolstol som skulle uppfylla både reglerna och barnens egna önskemål, säger Jonas Emanuelsson, produktchef inom segmentet utbildning på AJ Produkter.

AJ Produkter är vana vid att ta fram egna produkter – närmare 30 procent av företagets sortiment är resultatet av egen design och produktion – men här insåg man att man behövde hjälp. Ska man utveckla möbler för barn, ja då behöver barnen såklart vara med i utvecklingsarbetet.

– Därför träffade vi barn från olika skolor för att lyssna på deras önskemål. Vi ville veta hur de upplevde de stolar de använde då, vad var bra, vad var mindre bra och hur skulle deras drömstol se ut.

Sitta vända åt olika håll och ha ett ”skönt gung”

Och det var flera aspekter som var viktiga för barnen. Dels ville de kunna sitta på stolen vända åt olika håll och ha ett ”skönt gung”, dels ville de att stolen skulle gå att justera i höjd eftersom alla barn faktiskt inte är lika långa.

– De önskemålen stämmer väl överens med vår ambition på AJ Produkter. Vi vet ju hur viktigt det är att byta arbetsställning med jämna mellanrum, eftersom stillasittande i samma position påverkar både kroppen och inlärningsförmågan negativt. Därför vill vi att våra produkter för skolor ska göra det enkelt för barnen att både sitta bekvämt och att byta arbetsställning.

Jonas Emanuelsson, produktchef inom segmentet utbildning på AJ Produkter.
Jonas Emanuelsson, produktchef inom segmentet utbildning på AJ Produkter.

För att nå de här målen skapades en stol med ett y-format ryggstativ som gör det enkelt att både använda ryggstödet som just ett ryggstöd, men också som ett magstöd om man väljer att vända sig och jobba åt andra hållet. 

AJ Produkters designer ritade också in ställbara fotstöd för att kunna ge barn i alla storlekar en god arbetsställning, samtidigt som hon såg till att designa stolen så att den kan hängas upp på skolbänken efter dagens slut för att ge lokalvårdarna en bättre arbetsmiljö.

– Allteftersom stämde vi också av med barnen, så att den stol vi tog fram verkligen skulle motsvara vad de önskade sig. Och nu är den färdiga stolen här, i tre olika höjder, godkänd både av EU-kraven och av eleverna själva.

Så ger skolstolen Yngve ge barnen en bättre arbetsställning 

Mer från AJ Produkter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ Produkter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?