Annons

Kommunerna stabiliserar konjunkturen

REPLIK. Kommuner och regioner drabbas ekonomiskt av pandemin – såväl i form av ökade utgifter som kraftigt minskade intäkter. Det är därmed högst förvånande att Erik Bengtzboe, från Skattebetalarnas förening, skriver i en debattartikel att Sveriges Kommuner och Regioners krav på högre statsbidrag nästa år har lite med pandemin att göra och inte kommer att lyfta Sverige ur krisen. 

Annika Wallenskog.
Annika Wallenskog.Foto:Rickard L Eriksson

En fjärdedel av sysselsättningen i Sverige finns inom välfärden varav mer än en kvarts miljon är privat anställda som finansieras av kommuner och regioner. Dessutom levererar en stor andel företag i Sverige tjänster till kommuner och regioner. Sektorn har alltså en viktig konjunkturstabiliserande roll, som kan förhindra att konjunkturen och arbetslösheten faller ytterligare.

Bengtzboe skriver att kommuner och regioner bara bör få sina merkostnader för hanteringen av corona täckta, men han glömmer att den största konsekvensen är urholkning av skatteintäkterna. En hög arbetslöshet påverkar kommunernas och regionernas intäkter kraftigt då finansieringen sker genom inkomstskatt och arbetslöshetsersättningarna ofta är betydligt lägre än lönerna. Kommunerna ansvarar också för kostnader för ekonomiskt bistånd till personer som inte har rätt till arbetslöshetsersättning. Prognosen är att kostnaderna för biståndet kommer att öka med cirka 30 procent till slutet av 2021 som en följd av att fler personer står utan arbete eller annan försörjning. 

Skattebetalarna föreslår att kommuner och regioner ska spara sig ut krisen. Självklart, finns potential att effektivisera, men inför 2021 finns ett stort eftersatt behov av sjukvård, skola och omsorg som det är viktigt att ta ansvar för om vi ska kunna ha en frisk och välutbildad arbetskraft även kommande år. Dessutom kommer Sverige, att fram till mitten av 2030-talet, få en allt större andel barn, unga och äldre jämfört med den arbetsföra befolkningen, som både kostar betydligt mindre och står för den största delen av skatteintäkterna. Med oförändrad skattesats och kostnader som endast ökar i takt med demografin kommer kommuner och regioner ändå att behöva effektivisera sina verksamheter kraftigt. 

Det är just stöd till kommuner och regioner, likväl som utveckling av ett gott företagsklimat, som behövs nästa år för att undvika att krisen blir långvarig. Till skillnad från Skattebetalarnas förening ser vi inte att dessa intressen står i konflikt med varandra.

Annika Wallenskog, chefsekonom, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)

 

Läs debattartikeln från Skattebetalarna här. 

 


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Gar-BoAnnons

Unikt erbjudande av tjänster och försäkringar bidrar till hållbart byggande

Med över 30 års erfarenhet i branschen är Gar-Bo Sveriges ledande försäkringsbolag inom byggrelaterade försäkringar. Gar-Bos unika erbjudande, där tjänster och försäkringar finns samlade under ett tak, utgör en trygg grund när bolaget fortsätter sin redan starka tillväxtresa. Målet är att bidra till säkra byggprocesser, samt kvalitetssäkrade och långsiktigt hållbara byggnader.

– Vi grundades av branschen för branschen och erbjuder det som våra kunder efterfrågar. Hos oss finns tjänster och försäkringar samlade, vilket innebär att vi kan vara med våra kunder genom hela processen, från ax till limpa. Oavsett om du behöver hjälp med första penseldragen till ett nytt fastighetsprojekt eller om du ska ställa garanti efter att bygget är klart finns vi där, säger Linnea Moberg, VD. 

Kvalitetssäkrat byggande för framtiden

De fel, skador och brister som uppstår vid byggande värderas till 100 miljarder kronor varje år. Den kostnaden vill Gar-Bo bidra till att minska genom att erbjuda anpassade tjänster, försäkringslösningar och utbildningar till småhusföretag, bostadsutvecklare, byggentreprenörer och nybildade bostadsrättsföreningar. Det övergripande målet med verksamheten är att se till att det som byggs är kvalitetssäkrat för att hålla både idag och i framtiden. 

– Med vårt tjänsteerbjudande kan vi se till att projekten ska ha så goda förutsättningar som möjligt för att vara hållbara över lång tid. Till det har vi våra försäkringar som tryggar hela byggprocessen för alla parter, från byggherre till slutkund. Vi vill återföra all den kunskap vi har till branschen. Den data vi har hjälper oss att dra slutsatser för hållbart byggande och gör oss till ett naturligt nav för kunskap, säger Max Stea, Bostadsrättsspecialist.

En jämställd och långsiktig samarbetspartner

Hos Gar-Bo finns genuint engagerade medarbetare med unik kompetens som alla samarbetar för att skapa mervärde för kunderna och forma verksamheten efter marknadens behov. Det finns en vilja att hela tiden bidra med en kvalitet som vi kan ställa oss bakom både idag och imorgon.

– Vi driver ett medvetet jämställdhets- och mångfaldsarbete, då vi är övertygade om att en arbetsplats med olikheter i bakgrund, kultur och erfarenheter berikar oss. Jag tror att det är en bidragande faktor till att vi av branschen ses som en sund och långsiktigt hållbar samarbetspartner som har rätt kompetens, säger Linnea Moberg. 

Kunskapsnav inom bygg och försäkring

Under sina 30 år i branschen har Gar-Bo samlat en stor mängd data. Tillsammans med bolagets erfarenhet och närvaro i branschen bidrar denna data till viktiga insikter och kunskaper. För att dela med sig av dessa anordnar Gar-Bo kontinuerligt utbildningar, branschdagar och event. 

Tillsammans med kunderna, genom egen forskning samt genom att vara aktiv i olika branschorganisationer, bidrar Gar-Bo till att forma en byggbransch med så få skador som möjligt. På Gar-Bo finns även ett tekniskt råd som tittar på vilka typer av utvecklingsfel eller systematiska fel som uppstår när man bygger hus, i syfte att bidra till skadeförebyggande insikter och åtgärder.

– Vi utvärderar riskerna med olika byggmetoder och tar fram rapporter med våra insikter. Vi tittar till exempel på framtida konsekvenser av att bygga platta tak, gröna tak och kort takfot, alla vanliga byggtekniker idag. Vi vet att det ibland kan gå fel, och det är viktigt för oss att bidra med all den kunskap vi har för att minimera riskerna, säger Linnea Moberg.

Om Gar-Bo

Gar-Bo är Nordens ledande leverantör av byggrelaterade försäkringar och tjänster. Sedan över 30 år erbjuder vi bygg- och fastighetsbranschen försäkringar, besiktningar och specialisttjänster som tillsammans bidrar till ökad kunskap, en tryggare byggprocess och minskad ekonomisk risk.

Läs mer om Gar-bo

 

Mer från Gar-Bo

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Gar-Bo och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?