1515

Kommuner måste börja med effektiviseringar

REPLIK. När Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, gavs möjlighet att redogöra för vilka effektiviseringsåtgärder som är påkallade med anledning av coronakrisen blev svaret lika bekant som beklagligt (Di 14/8). Några effektiviseringsåtgärder presenterades inte. Problemen ska i stället lösas med mer skattepengar.

Erik Bengtzboe.
Erik Bengtzboe.

Det är tydligt att SKR lägger större vikt vid att önska sig mer av skattebetalarnas pengar än att effektivisera verksamheten i kommuner och regioner. I sin replik skrev SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog mycket om varför mer pengar ska ösas över landets kommuner och regioner, men inget konkret om vilka åtgärder kommunerna kan vidta för att spara och effektivisera. Att SKR dessutom verkar se 2020 års statsbidragsnivåer som ett nytt normaltillstånd vittnar om en osund syn på skattebetalarnas pengar.

Allt från stat till enskilda individer drabbas hårt av coronakrisen. Kommuner och regioner är inget undantag. Frågan är dock hur vi på bästa sätt tar oss ur krisen så snabbt som möjligt, med så stark återhämtning som möjligt. En långvarig och utdragen kris skulle slå hårt mot kommuner och regioner. Det är därför bra att staten har tagit ansvar för att hålla krisen stången i den akuta fasen. Permitteringsstödet minskar behovet av uppsägningar, och generösare a-kassa mildrar smällen för de som förlorar jobbet. Sammantaget minskar det trycket för kommuner och regioner där skatteintäkterna sannolikt urholkas mindre än de annars hade gjort. 

Dessa insatser är dock inte lämpade att utgöra normaltillståndet. När den akuta fasen har passerats behöver fokus riktas på att underlätta för företag att anställa och på att skapa incitament för människor att gå från bidrag till arbete. Dessutom behöver säkerställas att skattebetalarnas pengar inte läggs på onödiga eller ineffektiva åtgärder. 

I SKR:s replik talas om eftersatt skola, vård och omsorg samt en utveckling med allt högre andel barn och äldre än vad som utgör den arbetsföra delen av befolkningen. Bilden som målas upp är utan tvekan prövande, men den utgör inte på något sätt ett argument emot effektiviseringsåtgärder. Det vore anständigt om SKR började i den änden innan man ropade efter mer pengar från skattebetalarna.

I den bästa av världar behöver man inte ställa olika stöd och åtgärder mot varandra. Men det är just det som riksdagen kommer att göra och måste göra. 

Erik Bengtzboe

Chefsekonom Skattebetalarnas Förening

Läs den första artikeln från Skattebetalarna här.

Läs repliken från SKR här. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?