Kommuner får inte agera jobbförmedlare

REPLIK. Erik Pelling (S), Mohamad Hassan (L) och Fredrik Ahlstedt (M) vill att Uppsala kommun ska bli försökskommun för att få ta över samordningsansvaret från Arbetsförmedlingen för planeringen av insatser till arbetssökande.

SAKNAR BEFOGENHET. Att ge kommunerna rätt att verka som leverantörer av insatser i konkurrens med fristående jobbförmedlare, som Uppsala vill, skulle strida mot flera grundläggande principer, skriver artikelförfattarna.
SAKNAR BEFOGENHET. Att ge kommunerna rätt att verka som leverantörer av insatser i konkurrens med fristående jobbförmedlare, som Uppsala vill, skulle strida mot flera grundläggande principer, skriver artikelförfattarna.Foto:Pontus Lundahl/TT

Man vill också få ersättning för egna insatser och kommunens arbete med aktiv jobbmatchning.

Många kommuner har liksom Uppsala tagit på sig allt större ansvar för att matcha arbetssökande till arbete, utöver de insatser man gör inom ramen för SFI och vuxenutbildningen samt socialtjänsten. Anledningen är att kommunerna är missnöjda med Arbetsförmedlingens förmåga att matcha långtidsarbetslösa till jobb.

Arbetsförmedlingens bristande resultat är anledningen till den reform som ska genomföras 2021, där fristående jobbförmedlare ska ta över de matchande och rustande insatserna. 

Almega delar debattörernas uppfattning att detta är en nödvändig reform för att förbättra effektiviteten och att Arbetsförmedlingen behöver få fart på anvisningen av arbetssökande till aktiva insatser. Men vi vänder oss emot önskemålen om att kommunalisera stora delar av arbetsmarknadspolitiken.

Almega har låtit professorn i förvaltningsrätt Olle Lundin vid Uppsala universitet göra en juridisk rättsutredning av frågan om kommunerna har rätt att agera matchningsaktörer. 

Slutsatsen är tydlig: Kommunerna har inte juridisk befogenhet att verka på detta område. Arbetsmarknadspolitiken är en statlig angelägenhet. 

Att ge kommunerna rätt att verka som leverantörer av insatser i konkurrens med fristående jobbförmedlare skulle innebära skev konkurrens och att kommunerna bryter mot en rad grundläggande principer. Till exempel självkostnadsprincipen som innebär att kommunen inte får ta ut avgifter eller marknadsmässiga ersättningar som bygger på viss vinst.

Regeringen har nyligen aviserat att en utredning ska tillsättas för att i grunden granska de juridiska förutsättningar för att ge kommunerna en roll som leverantörer. Vi vill varna för att lagar ändras i syfte att uppnå denna ambition. 

Risken är stor att kommunernas intåg inom arbetsmarknadspolitiken skapar ett brokigt system som försämrar styrningen av den viktiga arbetsmarknadspolitiken. Dessutom riskerar den viktiga uppföljningen att försvåras. 

Reformen av Arbetsförmedlingen är nödvändig eftersom det är dags att vi förbättrar företagens kompetensförsörjning, för att välfärden ska kunna rekrytera kompetenta medarbetare och för att alla arbetslösa i vårt land ska få ett riktigt jobb. 

Andreas Åström, chef näringspolitik och kommunikation Almega

Patrik Eidfelt, förbundsdirektör Kompetensföretagen

Fredric Skälstad, branschchef Almega Utbildningsföretagen


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?