1515

Kommunalrådet: Samarbetet med företagarna gör Uppsala säkrare

DEBATT. I en serie artiklar lyfter Dagens industri hur verkligheten ser ut för många företagare, också i Uppsala. Att vi har ett gott företagsklimat med många butiker och besöksmål är avgörande för Uppsalas utveckling och attraktivitet. Därför har vi en nära samverkan med det lokala näringslivet, skriver Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

BROTTSFÖREBYGGARE. Fastighetsägarna i Gottsunda har tagit på sig att säkerställa trygga boendemiljöer och erbjuda ungdomar från området praktikplatser och feriearbeten, skriver Erik Pelling.
BROTTSFÖREBYGGARE. Fastighetsägarna i Gottsunda har tagit på sig att säkerställa trygga boendemiljöer och erbjuda ungdomar från området praktikplatser och feriearbeten, skriver Erik Pelling.

Genom ständig dialog kan vi jobba tillsammans för att komma åt de problem vi har och vi ser att våra gemensamma satsningar ger effekt. Företagarna är en viktig pusselbit för att vi ska lyckas i vårt trygghetsarbete och nå vårt gemensamma mål om ett tryggare Uppsala.

Ett gott exempel är ett ”medborgarlöfte” för Gottsunda där vi från kommunen, polisen och den lokala fastighetsägarföreningen tillsammans har lovat Gottsundaborna att göra vårt yttersta för att öka tryggheten i stadsdelen.

Fastighetsägarna har här tagit på sig att säkerställa trygga boendemiljöer och erbjuda ungdomar från området praktikplatser och feriearbeten.

Uppsala kommun har de senaste åren utvecklat ett nära samarbete med polisen för att komma åt gängen. Senast i våras stärkte vi samarbetet ytterligare med fokus just på den grova brottsligheten i Gottsunda. Med en gemensam satsning ska vi få bort de illegala vapnen och drogförsäljningen från våra gator. Vi ska ha nolltolerans mot svarta hyreskontrakt och vi ska sätta stopp för nyrekryteringen av unga.

Från kommunens håll jobbar vi från flera håll för att öka tryggheten och knäcka den grova brottsligheten. Vi har ett 87-punktsprogram för Gottsunda för att få bort stadsdelen från polisens lista över särskilt utsatta områden som innebär allt ifrån sociala förebyggande insatser som stärkt samarbete mellan socialtjänst, skola och polis till kameraövervakning och ordningsvakter i centrum.

I centrala Uppsala har vi infört kommunala ordningsvakter för att stötta polisens arbete och när det finns möjlighet stöttar de även butikerna för att minska stölder och snatteri.

Sommaren 2018 ansökte vi om tillstånd för att sätta upp kameror i city för att minska brottslighet och öka tryggheten. Vi väntar dock fortfarande på svar från Datainspektionen trots flertal påtryckningar och kontakter med ansvarig minister. Men vi tittar redan nu på var vi behöver fler kameror.

Problemen i Gottsunda och andra delar av vår kommun är inget vi löser över en natt. Men jag är övertygad om att vi kan vända den här utvecklingen. Att knäcka de kriminella gängen och öka tryggheten för Uppsalaborna är min högst prioriterade fråga. Det kommer den vara så länge det behövs.

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande Uppsala


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?