1515

Klimatomställningen är nummer ett för det svenska näringslivet

Näringslivets kraft i klimatomställningen är enorm. Nu behöver vi långsiktighet, rationella regler och att politiken tar ansvar för infrastrukturen. Det skriver ordförande för Svenskt Näringsliv Fredrik Persson i en programförklaring av opinionsarbetet.

MÅL. Politiken måste styra bort ifrån det som försvårar företagens klimatomställning. Oförståelsen i EU-institutionerna för vårt skogsbruk och vår vattenkraft är djupt problematisk. Samma sak gäller förslagen om så kallad ”hållbar bolagsstyrning”.
MÅL. Politiken måste styra bort ifrån det som försvårar företagens klimatomställning. Oförståelsen i EU-institutionerna för vårt skogsbruk och vår vattenkraft är djupt problematisk. Samma sak gäller förslagen om så kallad ”hållbar bolagsstyrning”.Foto:S…REN ANDERSSON

Det är i år tjugo år sedan Svenskt Näringsliv bildades. Mycket i Sverige och omvärlden har förändrats sedan dess. Ekonomin har omvandlats i en rasande takt. Flera av världens största företag fanns inte för tjugo år sedan men många av de som fanns då har genom ständig omvandling och förnyelse fortsatt att skapa välstånd och jobb.

Svenska företag har varit ledande i utvecklingen. Vi har ett nytt näringsliv med klart lysande globala stjärnor, men också hundraåriga företag som leder omställningen i sina branscher.

Lika lite som man 2001 visste var vi skulle befinna oss idag kan vi med någon större säkerhet veta var vi kommer att vara om ytterligare tjugo år. Men vi vet att det finns fyra områden med stor betydelse för hur väl det kommer att gå för Sverige, områden där näringslivet kan spela en helt avgörande roll.

Vi ska klara klimatomställningen

Vi måste skapa en hållbar framtid. Politikerna har pekat ut färdriktningen för omställningen och näringslivet har på bred front antagit klimatutmaningen. Trycket från ägare, kunder och medarbetare är stort. Kraften i företagens omställning är enorm.

Fokus ligger inte bara på att minska de egna utsläppen utan också på att bidra till att andras utsläpp minskar. De svenska företagens innovationer, lösningar och kunnande gör störst nytta om de blir tillgängliga för omvärlden. De svenska utsläppen är trots allt små globalt sett.

Politiken måste röja undan hinder och underlätta för näringslivet att ställa om. Fokus ska ligga på hållbar utveckling genom tillväxt, export och jobb. Politiken behöver ha tillit till näringslivets egen kraft och förmåga att ställa om och bidra till en hållbar utveckling globalt. Titta på utvecklingen i norra Sverige, där företag bryter ny mark med nya lösningar som ger ett snabbspår till klimatomställningen.

Samtidigt måste politiken styra bort ifrån det som försvårar företagens klimatomställning. Oförståelsen i EU-institutionerna för vårt skogsbruk och vår vattenkraft är djupt problematisk. Samma sak gäller förslagen om så kallad ”hållbar bolagsstyrning”.

Den förda energipolitiken bör målsätta fossilfrihet, kostnadseffektivitet och systemfunktion i stället för att klamra sig fast vid ideologiska låsningar. De nödvändiga och ambitiösa infrastruktursatsningar, såväl fysiska som digitala, som krävs för att vi ska lyckas saknas fortfarande.

Enkelt uttryckt: För att bli framgångsrik måste politiken vara långsiktig, förutsägbar och inriktad på att underlätta för näringslivet att ställa om. 

Vi ska värna frihet, öppenhet och frihandel

Globaliseringen är en av vår tids stora förändringar och något vi ska värna och utveckla. Den globala handeln har lyft miljontals människor ur fattigdom. Tack vare vår handel med omvärlden har 1,3 miljoner människor i Sverige ett jobb.

Den nya globala världen har dock sina utmaningar. Det finns ett stort behov av uppdaterade handelsregelverk. Här måste näringslivet spela en viktig roll. Det är företag, inte länder, som handlar med varandra och därmed nyttjar handelsavtalen.

EU är vår största marknad. Det är viktigare än någonsin att EU fortsätter att utveckla den fria rörligheten, de öppna gränserna inom Europa och ett konkurrenskraftigt näringsliv.

Europa har en stark utgångsposition, men för att göra EU-länderna mer konkurrenskraftiga krävs stora insatser. EU måste fokusera på sitt uppdrag och låta de enskilda medlemsländerna fokusera på sina uppdrag.

EU:s roll är att värna och utveckla de grundläggande friheterna, öka den europiska tillväxten och välståndet, samt underlätta en grön och digital inre marknad. Vi kommer göra allt vi kan för att hjälpa till.

Vi ska bli bäst på digitalisering

Sveriges välståndsresa under de senaste 100 åren är ett resultat av att vi lyckats klättra uppåt i värdekedjan. Nu är det dags för nästa stora steg. Vi står med ett ben i den nya digitala världen och ett ben i den gamla världen. Digitaliseringen erbjuder oändliga möjligheter.

Men vi behöver öka takten. Digitaliseringen måste få ett större genomslag i utbildningssystemet. Vi som lämnat skolbänken måste få bättre möjligheter att hänga med i tiden och uppdatera våra kunskaper. Utbildningssystemet behöver ställas om så att det bättre möter både näringslivets behov och de nya digitala kraven.

Vi ska ge alla möjlighet till ett arbete

Allt för många människor i Sverige står utan jobb. Allt för många lever i utanförskap. Varje lågkonjunktur under de senaste decennierna har resulterat i att en ny och högre arbetslöshet permanentats.

Därför måste arbetsmarknaden reformeras så att arbetslinjen stärks. Dagens skatte- och bidragssystem behöver reformeras. De ekonomiska förutsättningarna för att anställa bör förbättras och det ska löna sig bättre att ta ett jobb. Möjligheterna till en andra eller tredje chans in i på arbetsmarknaden måste bli större. Yrkesutbildningarna behöver bli fler. Utbildningssystemet måste fokusera och prioritera utbildningar som leder till arbete.

Vi måste också knäcka den arbetslivskriminalitet som breder ut sig. Utnyttjandet av människor och välfärdssystemet ska stoppas. Vi ska värna och utveckla den svenska modellen där parterna på arbetsmarknaden tillsammans bestämmer spelreglerna på arbetsmarknaden.

På vart och ett av dessa områden ställs krav på näringslivet, men också på politiken. De kraven känner Svenskt Näringsliv och våra medlemmar. Vi kommer fortsätta att driva på för att Sverige ska vara ett land där det är bra att starta, äga och driva företag.

Om de kommande tjugo åren blir framgångsrika eller inte beror i slutändan på de beslut vi fattar under den närmaste tiden. Om politiken tar till vara företagsamhetens förmåga att skapa välstånd och jobb – men också lösa och hantera stora samhällsproblem – så finns det goda förutsättningar.

Sveriges företag och företagare vill vara med och ta det ansvaret. Men de måste få förutsättningar att göra det.

Fredrik Persson

Ordförande i Svenskt Näringsliv.


Innehåll från FrontnodeAnnons

Med användarupplevelsen i fokus – Frontnode utvecklar den digitala arbetsplatsen

Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.
Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.

Digitaliseringen av samhället ökar i en rasande fart och det senaste året har den accelererat ytterligare när pandemin tvingat många arbetsplatser att bli i princip helt digitala. Men har man rätt IT-lösningar kan den digitala arbetsplatsen vara en stor tillgång. Frontnodes tjänst Digital arbetsplats är en sådan lösning. 

– Vi gör det möjligt för människor att jobba mer produktivt och förenklat oavsett var i världen de befinner sig, säger Mikael Karlsson, Tjänsteansvarig Digital arbetsplats på Frontnode.

Frontnode är en modern tjänsteleverantör av IT-system baserade på Microsofts ekosystem. Sedan första april i år är de en del av InfraCom Group AB. 

Verktyget Digital Arbetsplats är ett komplett automatiserat system där allt ingår: från installation och hantering av olika enheter till säkerhet och uppdatering av den senaste teknologin. Framför allt erbjuder Frontnode en personlig och effektiv support till alla sina kunder.

– Det får aldrig stå still! Max en timme får gå till felsökning – efter det skickar vi ut en ny dator. Det enda kunden behöver göra är att logga in på den nya enheten och då är allt klart; krypterat, säkert och enkelt, säger Malin Lennartsson, Supportansvarig på Frontnode.

Lyckat samarbete med Skogssällskapet

En av Frontnodes många kunder är Skogssällskapet, en stiftelse som arbetar för hållbar utveckling av skog och mark. De är totalt 115 medarbetare som arbetar utspritt över hela landet, vilket innebär att de inte är så många på samma ställe. Det medför vissa logistiska problem då resurser inte finns till en lokal IT-support på varje kontor.

– Vår främsta utmaning är att se till att alla medarbetare, oavsett var de befinner sig, har en IT-infrastruktur som fungerar till en rimlig kostnad. Vi måste ha en automatiserad miljö där användarna kan sköta installering av system själva. Det får vi med Frontnode, säger Stefan Hillerström, IT-ansvarig för Skogssällskapet.

Med hjälp av Digital Arbetsplats har Frontnode hand om Skogssällskapets hela IT-arbetsplats. Medarbetarna beställer hårdvaran, vilken är helt klar för bruk vid leverans, och sedan finns Frontnodes support alltid tillgänglig om något skulle gå fel.

– Frontnodes support är otroligt duktiga och har en personlig, familjär känsla vilket passar Skogssällskapets verksamhet. De ligger verkligen i framkant i det här gebitet – när vi pratas vid har de koll på det mesta och vi kan utbyta tankar och idéer som förbättrar såväl vår som deras verksamhet, säger Stefan.

En bekymmersfri vardag

Medarbetarna på Frontnode drivs av ett genuint teknikintresse, men det finns något som är ännu viktigare: användarupplevelsen. 

– Vi vill skapa en bekymmersfri vardag för kunden, där de kan lägga sin tid på sin verksamhet istället för på tråkiga IT-problem. Kan man öka produktiviteten ett par procent mer om dagen är det värt mycket, både för en själv och för ens business, säger Mikael.

Stefan är inne på samma spår.

– Frontnode ser till att vi kan uppnå våra mål, avslutar han.

Läs mer om tjänsten Digital Arbetsplats här 

Här kan du läsa mer om Skogssällskapet

Om Frontnode

Frontnode AB är en del av InfraCom Group AB, är Microsoft Gold Partner och finns på flera orter i Sverige.

Läs mer på www.frontnode.se

Mer från Frontnode

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Frontnode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?