Annons

Kerstin Hessius: Avbryt nedstängningen – priset är för högt

Bekämpningen av coronaepidemin har fryst hela ekonomin. Finans- och penningpolitik kan omöjligen lösa situationen. Masskonkurser och massarbetslöshet hotar, pensionssystemen och välfärdssystemen försvagas och det vet vi skördar liv. Sverige och världen måste snabbt avbryta nedstängningen, skriver Kerstin Hessius, vd Tredje AP-fonden.

Konsekvenserna av den nedstängning som världen nu befinner sig i är på väg att bli helt okontrollerbara, skriver Kerstin Hessius.
Konsekvenserna av den nedstängning som världen nu befinner sig i är på väg att bli helt okontrollerbara, skriver Kerstin Hessius.Foto:Jesper Frisk

I dag befinner sig världen på randen till en extrem kris, vi har inte varit i en liknande situation i modern tid. Vi måste få stopp på den katastrof som vi är på god väg att skapa genom de åtgärder som vi vidtagit för att minska risken för en annan potentiell katastrof. 

De smittskyddsåtgärder man vidtagit hittills är säkert väl motiverade utifrån att få kontroll över smittläget och utbilda allmänheten så att risken för överfulla sjukhus begränsas. Men konsekvenserna av den nedstängning som världen nu befinner sig i, är å andra sidan på väg att bli helt okontrollerbara. 

Vi kan inte lösa den ekonomiska krisen vi är på väg in i med penningpolitik och finanspolitik. Vi måste få hjulen att börja rulla igen så fort som möjligt. Arbetslösheten stiger sekund för sekund. Får vi en hög arbetslöshet drabbas alla i hela samhället, inte bara de som blir av med jobbet utan också pensionärerna. En stigande arbetslöshet slår direkt mot pensionerna. Dessutom försvinner skatteunderlaget och vi måste börja skära i välfärden. 

Och det här handlar inte bara om Sverige utan hela världen.  Jag tar ett citat ur en artikel i Wall Street Journal 19/3: ”Rethinking the Coronavirus shutdown” 

 ”Yet the costs of this national shutdown are growing by the hour, and we don’t mean federal spending. We mean a tsunami of economic destruction that will cause tens of millions to lose their jobs as commerce and production simply cease. Many large companies can withstand a few weeks without revenue but that isn’t true of millions of small and mid-sized firms.”

Det är svåra frågor vi måste klara av att hantera för att komma ur shutdown så snabbt som möjligt. Det är viktigt att strukturera problemställningen för att kunna genomföra det som måste genomföras.

Det första problemet är att den här krisen handlar om liv och död, här och nu, vi ser det dagligen. Vem vågar då prata om de ekonomiska konsekvenserna? 

Det andra problemet är att ekonomiska konsekvenser tolkas som att man ställer liv mot pengar. Det är en djup misstolkning. Ekonomi handlar inte om något annat än samhället. Samhället är allas liv, alla vi människor som lever i dag och även ska leva i framtiden.  

Det tredje problemet är att vi sällan talar om döden och många grips av panik när man ser att dödligheten riskerar att öka. Så fungerar vi människor men det finns mycket klokskap som kan hjälpa oss att hantera paniken.

Det fjärde problemet är att risker som vi ser nu uppfattas som så mycket större än risker som vi ser i framtiden.  

Lägger man samman de här fyra problemen så kan vi förstå att vi är inne i en mycket djup kris. 

Vi befinner oss i ett läge där vi alla har stor oro för att vi får överfulla sjukhus vilken dag som helst. Då finns det en uppenbar risk att också de som har god överlevnadschans kommer att avlida. Det vill vi självklart undvika till varje pris. 

Vi befinner också i ett läge där världen närmast har stoppats för att begränsa den risken. Om världen står still länge till och framför allt om vi inte vet att den snart ska öppnas igen, riskerar konsekvenserna att bli extremt stora för massor med människor över hela världen. Miljontals liv kommer att slås i spillror och den välfärd vi har byggt upp under decennier kommer att raseras. Det vill vi självklart undvika till varje pris.

”Till varje pris” måste definieras för att vi ska kunna ta ställning. Det är ännu inte definierat men för varje dag som går blir det allt tydligare. 

Låt oss därför formulera om frågan. Är det klokt att med drastiska åtgärder minska risken för att fler än nödvändigt avlider till priset av massarbetslöshet och en förlorad välfärd framöver? 

Det är klart att det är en oerhört svår fråga att besvara för den väcker väldigt starka känslor.

Avvägningar görs jämt, de flesta är ganska självklara men den här avvägningen är väldigt komplicerad för det råder så mycket osäkerhet. Men det är inte svart eller vitt, det finns kunskap och avvägningen måste göras oavsett om vi vill eller inte. 

Det är oerhört svårt att göra den riskavvägningen när det råder så mycket osäkerhet men en sak vet vi med hundra procents säkerhet, väntar vi för länge med att få hjulen att börja rulla igen då kommer vi att få enorma skador på välfärden och mänskliga lidanden.   

Nu är det viktigt att vi håller ihop och att alla hjälps åt att bidra till att ta oss igenom denna kris utan stora skador framöver. Vi måste snabbt komma ur stillaståendet genom att besluta om de åtgärder som har högst relevans för att begränsa risken för belastningen på sjukvården samtidigt som hjulen kan börja rulla igen. 

Vi måste hjälpas åt att komma ur paniken och övergå till sans och balans. Sveriges beslutsfattare har i det här sammanhanget varit kloka och hållit sig till hälsomyndighetens råd. Vi har inte släckt ner hela samhället som många andra länder har gjort. Vi har därför goda förutsättningar att ta nästa steg och göra en plan för en rimligt snabb återgång till det mer normala. 

Vi måste sträva efter att komma igång så fort som möjligt med den kunskap vi har om riskerna. Det är vårt gemensamma ansvar och alla i hela samhället måste vara beredda att hjälpa till. Vi är i en kris, en mycket allvarlig kris och då måste vi alla ta ansvar.

Nu måste vi ta vi nästa steg och hjälpas åt att ta oss ur detta dödläge.

Kerstin Hessius, vd, Tredje AP-fonden

 

Läs svar från Gustaf Vahlne här. 

Läs svar från Olle Qvarnström här. 

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från EKNAnnons

Sveriges nya enhörning räknar med dubblerad omsättning

Stefan Jansson är vd på Polarium.
Stefan Jansson är vd på Polarium.

I våras värderades det smarta energilagringsbolaget Polarium till över en miljard dollar och blev därmed Sveriges nya enhörning. Bolaget har haft en slående tillväxtresa – och för att växa snabbt utan att tappa kontrollen över verksamheten har de använt garantier från Exportkreditnämnden, EKN.

Så kan EKN hjälpa företag att växa internationellt 

Svenska Polarium grundades 2015 och erbjuder energilagringslösningar baserade på litiumjonteknik till telekombranschen, tillverkningsindustrin och kommersiella fastigheter. Deras lösningar är baserade på smarta batterier och mjukvara som kan maximera användares inköp av grön och billig el.

– Generellt sett är el som smutsigast när den är dyrast, eftersom det är vid de dyra konsumtionstopparna som vi tvingas komplettera vår användning av förnybar el med fossil el från andra länder. Genom att maximera inköpen av grön el uppfyller våra lösningar därför två av kundernas intressen: att spara pengar och att bidra till klimatomställningen, säger Stefan Jansson, vd på Polarium.

– Vi jobbar till exempel mot ett stort hotell i Stockholm där vi räknar med att kunna sänka elkostnaden med 80 procent. Det är möjligt genom att de dels kan använda lagrad el från våra batterier när nätpriserna är som högst och dels kan sälja tillbaka el till elnätet när det är förmånligt för dem.

Dubblerar omsättningen i år

Polarium omsatte 741 miljoner kronor 2020 och 1,1 miljarder kronor 2021. Under 2022 räknar de med att dubblera omsättningen. Bolaget har idag fabriker och säljkontor världen över och i våras blev de Sveriges nya enhörning när de värderades till över en miljard dollar.

– Eftersom den pågående elektrifieringen är akut har vi velat växa så snabbt som möjligt. Lyckligtvis har vi haft rätt förutsättningar för en väldigt intensiv tillväxtresa utan att behöva sälja stora andelar av bolaget. En avgörande faktor i det har varit EKN, säger Stefan Jansson.

Växte snabbt med hjälp av EKN

EKN erbjuder exportörer och deras underleverantörer garantier som stöttar bolagens export. Polarium har använt flera av EKN:s garantier under sin tillväxtresa och gör det än i dag. Det handlar exempelvis om den så kallade rörelsekreditgarantin som minskar bankens risk vid lån till bolag.

– Vi var faktiskt det första bolaget som använde förlagan till EKN:s nya garanti Exportsprånget. Det innebar att vår bank fick 80 procents riskavtäckning när de gav oss kredit, trots att vi var relativt nyetablerade. Lösningen innebar att vi kunde växa snabbt med ett mindre beroende av externt kapital. Det har varit så värdefullt för oss, säger Stefan Jansson.

Polarium använder också löpande en garanti för kundfordringar från EKN som säkrar att bolaget får betalt även om kunden inte kan betala som avtalat.

– Vi är ett tech-bolag som gör många affärer på utsatta marknader. Med den här garantin har vi kunnat tacka ja till affärer som vi inte hade kunnat ta annars; lägre kreditrisker ger högre tillväxt. Samma garanti kan även användas för att ge kunder attraktiva finansieringsvillkor och det är något som vi sneglar på framåt.

”Grön och billig el för alla”

I våras investerade AMF 955 miljoner kronor i Polarium och i höstas blev även Alecta ny delägare i bolaget. Tillväxtresan fortsätter mot målet, som enligt vd:n är ”grön och billig el för alla”.

– Globalt sett står fossila bränslen fortfarande för 80 procent av all elproduktion. Vi är mitt i en förflyttning mot ett helt nytt energisystem sett till infrastruktur, distribution och konsumtion. Här har Polarium en viktig roll att spela och än har vi bara sett början, säger Stefan Jansson.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera