1515
Annons

KD: Stäng ute kriminella från svenska butiker

DEBATT. Svensk handel har växande problem med stölder, hot och våld. KD är beredda att gå fram skarpt i riksdagen med det färdigutredda förslaget om tillträdesförbud, om regeringen fortsätter att släpa benen efter sig, skriver Andreas Carlson, vice ordförande i justitieutskottet.

Bibliotekarier ska inte behöva vara ordningsvakter. Unga tjejer ska inte känna oro för sexuella trakasserier i badhus. Och personal i handeln ska inte dag ut och dag in behöva utstå hot och våldsamma situationer. Därför tillsatte regeringen en utredning om tillträdesförbud. Detta föreslås omfatta bibliotek, badhus och butiker.

Förslaget lades fram i januari. Remissinstanserna lämnade sina synpunkter i mars. Det har nu gått ett drygt halvår sedan dess. Ännu har regeringen inte sagt något om vägen framåt. Osäkerheten växer. I synnerhet då utredaren själv avrådde från att införa tillträdesförbud.

Huvudargumentet emot är att skälen inte är tillräckligt starka för att inskränka den grundlagsstadgade rörelsefriheten. KD delar inte den uppfattningen. Rörelsefriheten är förstås viktig att värna, men om inget görs blir det i själva verket andra människors rörelsefrihet som skärs av. Det handlar om barn och äldre som undviker bibliotek som är otrygga, eller till och med stängda. Flickor och kvinnor undviker badhus.

När det gäller handeln så missar utredningen helt att butikerna också är en arbetsplats för cirka en halv miljon anställda. Arbetsgivarna har ett arbetsmiljöansvar som de inte förmår leva upp till eftersom verktygen saknas. 

Jag har träffat många handlare och gjort besök i butiker runt om i landet. Över allt lyfts problemet med återkommande stölder av samma personer. Detta har också lyfts på ett bra sätt i Dagens industris artikelserie om företagare som utsätts för brott.

I våras stod jag med en ICA-handlare utanför Göteborg på det lilla kontoret bakom pantmaskinen i hans butik. Jag fick se filmer från övervakningskamerorna. Det ena brottet var grövre än det andra. Personalen får återkommande utstå både våld, hot och kränkande kommentarer. Handlaren själv hade blivit misshandlad och rånad i butiken vid upprepade tillfällen. 

Mikael Damberg och Morgan Johansson har båda besökt butiken och har, enligt ICA-handlaren, lovat att tillträdesförbudet ska införas. Det är dags att leverera det nu.

Enligt utredaren skulle förslaget om tillträdesförbud ”endast få betydelse för stölder som begås av vissa vaneförbrytare”. Men det är ju dessa som är det stora problemet för arbetsmiljön. När kriminella tar sig rätten att använda matbutiker som sina skafferier och hotar personalen om de konfronteras måste reaktionen vara stark och tydlig.

Polismyndigheten, Svensk handel och Handelsanställdas förbund argumenterar alla för tillträdesförbud. Arbetsmiljöverkets statistik talar för. Liknande modeller finns redan i Danmark, Nederländerna, Norge och Storbritannien.

I Svensk handels undersökning framkommer att personalen i varannan dagligvarubutik utsatts för hot den senaste månaden. Fyra av tio av dessa butiker har svårt att behålla sin personal och tre av tio har svårt att rekrytera. För en del handlare har det gått så långt så att de funderar på om det är värt det, när familj och personal utsätts för fara.

Det är mycket angeläget att förslaget om tillträdesförbud nu inte läggs i ytterligare långbänk. Vi är redo att lagstifta skarpt. Det finns ett färdigutrett lagförslag som är remitterat och skulle leva upp till det beredningskrav som finns. 

Kristdemokraterna kommer att ta initiativ i justitieutskottet om regeringen inte får ändan ur vagnen och lägger fram ett förslag före jul.

Andreas Carlson (KD), rättspolitisk talesperson och vice ordförande i justitieutskottet


Innehåll från BAE SystemsAnnons

BAE Systems Bofors bidrar till Sverige som attraktiv försvarspartner

BAE Systems Bofors är ett av de äldsta företagen inom svenskt försvar med gedigen erfarenhet av att utveckla och producera försvarssystem. I ett internationellt oroligt säkerhetsläge menar Stefan Löfström, Marknads- & försäljningschef, att det blivit allt viktigare att säkerställa försörjningstryggheten för Sverige och att kunna hålla verksamheten i rörelse även i händelse av kris eller krig.

– Det viktiga är att fortsätta hålla god och nära dialog med leverantörer, myndigheter, politiker och övrig industri, säger han.

BAE Systems är en av världens största försvarskoncerner med 90 000 anställda i fler än 40 länder. I koncernen utvecklar man allt från sensorer till hangarfartyg och är den uppdelad i tolv affärssektorer. BAE Systems Bofors utvecklar försvarssystem inom artilleri, marina pjäser och ammunition. I verksamheten i Karlskoga har man kunnande och spetskompetens för att utveckla och producera internationellt konkurrenskraftiga system.

– Vi är stolta över vår historia och att vara en så viktig del av svensk försvarsförmåga med våra system och produkter. Vi ägs av brittisk-amerikanska BAE Systems-koncernen men är erkända som ett svenskt försvarsföretag som lyder under svensk lagstiftning. Det är en fördel att vara ett mindre och flexibelt företag med lång erfarenhet av att arbeta på en internationell marknad, och samtidigt ha musklerna och den kompletterande kompetens som finns i koncernen, säger Stefan Löfström.

Försörjningskapacitet och utveckling i fokus

Trots att exporten står för 80 procent av omsättningen, vilket gör Sverige till en attraktiv försvarspartner internationellt, understryker Stefan att samarbetet och dialogen med den svenska kunden är enormt viktigt. På samma sätt är det politiska stödet från Sverige viktigt och nödvändigt i internationella samarbetsprojekt och exportaffärer. Dialogen med andra parter är viktigare än någonsin i dessa orostider. Ett stort fokus läggs nu på att trygga försvarets försörjningskedjor och detta bidrar BAE Systems Bofors till genom sitt samarbete med den svenska kunden och med sina leverantörer.

– Vi är en utvecklingsintensiv verksamhet som skapar förstklassiga försvarssystem och försvarsförmågor i nära samverkan med Försvarsmakten, andra myndigheter och företag inom försvarssektorn. Vi måste hela tiden se till att ligga i framkant med teknologi och lösningar som möter kundernas behov och nya hotbilder. En tredjedel av våra drygt 500 anställda arbetar med koncept-, teknik- och produktutveckling. 

Läs mer om BAE Systems Bofors 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BAE Systems och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?