Annons

KD: Stäng ute kriminella från svenska butiker

DEBATT. Svensk handel har växande problem med stölder, hot och våld. KD är beredda att gå fram skarpt i riksdagen med det färdigutredda förslaget om tillträdesförbud, om regeringen fortsätter att släpa benen efter sig, skriver Andreas Carlson, vice ordförande i justitieutskottet.

Bibliotekarier ska inte behöva vara ordningsvakter. Unga tjejer ska inte känna oro för sexuella trakasserier i badhus. Och personal i handeln ska inte dag ut och dag in behöva utstå hot och våldsamma situationer. Därför tillsatte regeringen en utredning om tillträdesförbud. Detta föreslås omfatta bibliotek, badhus och butiker.

Förslaget lades fram i januari. Remissinstanserna lämnade sina synpunkter i mars. Det har nu gått ett drygt halvår sedan dess. Ännu har regeringen inte sagt något om vägen framåt. Osäkerheten växer. I synnerhet då utredaren själv avrådde från att införa tillträdesförbud.

Huvudargumentet emot är att skälen inte är tillräckligt starka för att inskränka den grundlagsstadgade rörelsefriheten. KD delar inte den uppfattningen. Rörelsefriheten är förstås viktig att värna, men om inget görs blir det i själva verket andra människors rörelsefrihet som skärs av. Det handlar om barn och äldre som undviker bibliotek som är otrygga, eller till och med stängda. Flickor och kvinnor undviker badhus.

När det gäller handeln så missar utredningen helt att butikerna också är en arbetsplats för cirka en halv miljon anställda. Arbetsgivarna har ett arbetsmiljöansvar som de inte förmår leva upp till eftersom verktygen saknas. 

Jag har träffat många handlare och gjort besök i butiker runt om i landet. Över allt lyfts problemet med återkommande stölder av samma personer. Detta har också lyfts på ett bra sätt i Dagens industris artikelserie om företagare som utsätts för brott.

I våras stod jag med en ICA-handlare utanför Göteborg på det lilla kontoret bakom pantmaskinen i hans butik. Jag fick se filmer från övervakningskamerorna. Det ena brottet var grövre än det andra. Personalen får återkommande utstå både våld, hot och kränkande kommentarer. Handlaren själv hade blivit misshandlad och rånad i butiken vid upprepade tillfällen. 

Mikael Damberg och Morgan Johansson har båda besökt butiken och har, enligt ICA-handlaren, lovat att tillträdesförbudet ska införas. Det är dags att leverera det nu.

Enligt utredaren skulle förslaget om tillträdesförbud ”endast få betydelse för stölder som begås av vissa vaneförbrytare”. Men det är ju dessa som är det stora problemet för arbetsmiljön. När kriminella tar sig rätten att använda matbutiker som sina skafferier och hotar personalen om de konfronteras måste reaktionen vara stark och tydlig.

Polismyndigheten, Svensk handel och Handelsanställdas förbund argumenterar alla för tillträdesförbud. Arbetsmiljöverkets statistik talar för. Liknande modeller finns redan i Danmark, Nederländerna, Norge och Storbritannien.

I Svensk handels undersökning framkommer att personalen i varannan dagligvarubutik utsatts för hot den senaste månaden. Fyra av tio av dessa butiker har svårt att behålla sin personal och tre av tio har svårt att rekrytera. För en del handlare har det gått så långt så att de funderar på om det är värt det, när familj och personal utsätts för fara.

Det är mycket angeläget att förslaget om tillträdesförbud nu inte läggs i ytterligare långbänk. Vi är redo att lagstifta skarpt. Det finns ett färdigutrett lagförslag som är remitterat och skulle leva upp till det beredningskrav som finns. 

Kristdemokraterna kommer att ta initiativ i justitieutskottet om regeringen inte får ändan ur vagnen och lägger fram ett förslag före jul.

Andreas Carlson (KD), rättspolitisk talesperson och vice ordförande i justitieutskottet


Innehåll från SkistarAnnons

Mer tid för skidåkning när vinterorterna digitaliseras

Stefan Sjöstrand är vd på SkiStar.
Stefan Sjöstrand är vd på SkiStar.

Skidsäsongen står i startboxen och nya digitala lösningar är på väg ut i pisten. 

– Inför vintern har vi lagt stort fokus på att skapa trygghet för våra gäster genom att lansera smarta digitala upplevelser, säger Stefan Sjöstrand vd på SkiStar.

Fler digitala nyheter här 

Stundande vinter är ny och annorlunda på många sätt. Tack vare spännande digitala lösningar som underlättar för gästen, ett förbättrat av- och ombokningsskydd och många nya moderna boenden vill skidföretaget SkiStar visa på styrkan och glädjen i att välja en semester i vitt.

Digitaliseringen har blivit ett självklart, naturligt inslag både i resebranschen och skidbackarna. 2019 utsågs skistar.com till Sveriges bästa sajt och inför kommande säsong kommer SkiStar-appen att bli ännu mer användbar i pisten. 

SkiPass i appen

Åksugna gäster kan numera ladda ner sitt SkiPass direkt i SkiStars app, och får på så sätt mer tid över för både mer skidåkning och avkoppling. Inför vintern erbjuder även en del destinationer boenden med digital incheckning i appen eller möjligheten att hämta nycklar i digitala incheckningsboxar. På så sätt behöver gästerna inte köa i receptionen, och mer viktigare än någonsin minimeras den fysiska kontakten. 

Trygg om- och avbokning

Men lika viktig för familjen är planeringen före skidresan. SkiStar är störst inom alpin fjällturism i Skandinavien, där man driver fem etablerade skidanläggningar i Sverige och Norge. Nu lanserar skidkoncernen ett förbättrat skydd vid förbokning av boende, vilket innebär fritt av- och ombokningsskydd fram till 21 dagar före ankomst. Vid sjukdom och uppvisande av läkarintyg gäller skydd fram till ankomst. 

Det händer i Sälen i vinter

Sälen är Skandinaviens familjedestination nummer ett. I vinter satsar Sälen på fler moderna boenden i anslutning till skidbackarna och restaurangkoncept i Hundfjället utvecklas. Bland annat öppnar Solbacken Apartments i Tandådalen, Timmerby Village i Lindvallen – och på Sälfjällstorget öppnar Hotell Viktors med 19 exklusiva rum och sviter. 

Vemdalen är ett riktigt vinterparadis.
Vemdalen är ett riktigt vinterparadis.

Vinter i Vemdalen

I vinteridyllen Vemdalen tjuvstartade Nya Hotell Klövsjöfäll redan i somras. Många har längtat länge efter att den småskaliga hantverksbyn Klövsjö ska få ett riktigt skidhotell, med spa, jämtländsk crossovermeny i restaurangen och spanarvänlig panoramavy. 

– Inför vintern har vi lagt stort fokus på att skapa trygghet för våra gäster genom att lansera smarta digitala upplevelser, stärka vår snöproduktion och förbättra gästens skydd vid bokning. Våra allra yngsta gäster barnen får en hel del uppskattade förbättringar i våra barnområden och Valle lanserar nytt spel i appen. Utveckling av moderna och högklassiga boenden fortsätter på alla våra skidorter där det både byggs lägenheter, stugor och hotell, summerar Stefan Sjöstrand, vd på SkiStar.

I Åre förstärks snöproduktionen.
I Åre förstärks snöproduktionen.

Åre får tillskott på aktiviteter och boenden. Välkända JumpYard, en aktivitetshall för hela familjen, flyttar in i Åre. I skidområdet förstärks snöproduktionen och boendeutbudet växer. Tågavgångarna från Malmö utökas under jul- och nyårshelgen för att möta den ökade efterfrågan. 

På Norges största skidort Trysil och näst största, Hemsedal, stärks skidupplevelsen i vinter. Dessutom fortsätter utvecklingen av toppmoderna boenden, upplevelsen för barnfamiljen blir ännu bättre – och matutbudet växer. 

Mer om vinterns alla nyheter på skidorterna 

Detta är SkiStar: 

SkiStar äger och driver Skandinaviens fem största alpina skidanläggningar: Sälen, Åre och Vemdalen i Sverige, Hemsedal och Trysil i Norge samt St Johann in Tirol i Österrike och Hammarbybacken i Stockholm. SkiStars vision är att skapa minnesvärda fjällupplevelser som den ledande operatören av europeiska alpindestinationer.

Mer från Skistar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skistar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?