ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

KD: Ge företagen avdragsrätt för gåvor

  • GE OCH DRA. Kristdemokraterna vill stärka det civila samhället – då är ett gåvoavdrag ett steg på vägen. I veckan bjuder vi därför in företrädare för ett 20-tal ledande ideella organisationer till ett samtal i riksdagen om hur gåvoavdraget kan utvecklas, skriver Mikael Oscarsson. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

DEBATT. Företag får avdrag för att sponsra speedwaytävlingar, ishockeyklubbar och golfbanor. Men att utan motprestation donera till cancerforskning, insatser mot hemlöshet eller läxhjälp för barn ger ingen avdragsrätt. Sverige är ensamt i Europa om denna skevhet, skriver Mikael Oscarsson, riksdagsledamot (KD).

Av de 29 länder som Riksdagens utredningstjänst har kartlagt på uppdrag av KD, är Sverige det enda som inte har någon form av skatteincitament för välgörenhetsgåvor där ett företag är givare.

Systemen varierar förstås. I Storbritannien, till exempel, är företagens gåvor dels skattebefriade, dels får företagen dra av gåvobeloppet mot inkomsten. Det finns inget tak. Potentiellt kan ett företag dra av 100 procent av sin beskattningsbara inkomst.

En annan modell tillämpas av Portugal. Där räknas gåvor som en kostnad för företaget. När det gäller exempelvis kultur, miljö eller utbildning, beräknas kostnaden till 120 procent av det faktiska gåvobeloppet.

Ofta sammanfaller modellerna olika länder tillämpar med de regelverk som gäller för privatpersoners avdragsgilla gåvor. För privatpersoner är det normalt i Europa att gåvor till ideella verksamheter är avdragsgilla med mellan 10 och 20 procent av den beskattningsbara inkomsten.

Skattesystemet i Sverige har konstruerats utifrån en socialdemokratisk syn på staten och medborgarna. Skatterna har varit ett verktyg i bygget av ett samhälle genomsyrat av Socialdemokraternas principer. Och där är staten alla goda gåvors givare.

Kristdemokraterna vill stärka det civila samhället. Då är ett gåvoavdrag ett steg på vägen.

Under fyra år, mellan 2012 och 2016, hade Sverige ett tämligen blygsamt gåvoavdrag för privatpersoner. Skattereduktionen var högst 1500 kronor per år. Ändå gav det stor effekt.

Avdraget infördes av KD och den borgerliga alliansregeringen, men togs bort av de rödgröna. Tillsammans med Moderaterna öppnade vi i KD för ett återinförande i och med vår gemensamma budgetreservation i höstas. Men det vilar återigen i de rödgrönas händer.

KD vill nu gå ännu längre. I veckan bjuder vi in företrädare för ett 20-tal av Sveriges ledande ideella organisationer till ett samtal i riksdagen om hur gåvoavdraget kan utvecklas. Vi tänker särskilt titta på Norge. Där kan man dra av för gåvor upp till 40 000 norska kronor årligen. Även företag får avdrag. Givandet med skattelättnader har också mer än dubblerats sedan 2005.

Det är inte rimligt att Sverige avviker så totalt från den europeiska normen. Svenska företag är världsledande på många områden. De borde tillåtas gå i spetsen även när det gäller välgörenhet.

Mikael Oscarsson, riksdagsledamot (KD)

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer