Annons

KD: Ge företagen avdragsrätt för gåvor

DEBATT. Företag får avdrag för att sponsra speedwaytävlingar, ishockeyklubbar och golfbanor. Men att utan motprestation donera till cancerforskning, insatser mot hemlöshet eller läxhjälp för barn ger ingen avdragsrätt. Sverige är ensamt i Europa om denna skevhet, skriver Mikael Oscarsson, riksdagsledamot (KD).

GE OCH DRA. Kristdemokraterna vill stärka det civila samhället – då är ett gåvoavdrag ett steg på vägen. I veckan bjuder vi därför in företrädare för ett 20-tal ledande ideella organisationer till ett samtal i riksdagen om hur gåvoavdraget kan utvecklas, skriver Mikael Oscarsson.
GE OCH DRA. Kristdemokraterna vill stärka det civila samhället – då är ett gåvoavdrag ett steg på vägen. I veckan bjuder vi därför in företrädare för ett 20-tal ledande ideella organisationer till ett samtal i riksdagen om hur gåvoavdraget kan utvecklas, skriver Mikael Oscarsson.Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Av de 29 länder som Riksdagens utredningstjänst har kartlagt på uppdrag av KD, är Sverige det enda som inte har någon form av skatteincitament för välgörenhetsgåvor där ett företag är givare.

Systemen varierar förstås. I Storbritannien, till exempel, är företagens gåvor dels skattebefriade, dels får företagen dra av gåvobeloppet mot inkomsten. Det finns inget tak. Potentiellt kan ett företag dra av 100 procent av sin beskattningsbara inkomst.

En annan modell tillämpas av Portugal. Där räknas gåvor som en kostnad för företaget. När det gäller exempelvis kultur, miljö eller utbildning, beräknas kostnaden till 120 procent av det faktiska gåvobeloppet.

Ofta sammanfaller modellerna olika länder tillämpar med de regelverk som gäller för privatpersoners avdragsgilla gåvor. För privatpersoner är det normalt i Europa att gåvor till ideella verksamheter är avdragsgilla med mellan 10 och 20 procent av den beskattningsbara inkomsten.

Skattesystemet i Sverige har konstruerats utifrån en socialdemokratisk syn på staten och medborgarna. Skatterna har varit ett verktyg i bygget av ett samhälle genomsyrat av Socialdemokraternas principer. Och där är staten alla goda gåvors givare.

Kristdemokraterna vill stärka det civila samhället. Då är ett gåvoavdrag ett steg på vägen.

Under fyra år, mellan 2012 och 2016, hade Sverige ett tämligen blygsamt gåvoavdrag för privatpersoner. Skattereduktionen var högst 1500 kronor per år. Ändå gav det stor effekt.

Avdraget infördes av KD och den borgerliga alliansregeringen, men togs bort av de rödgröna. Tillsammans med Moderaterna öppnade vi i KD för ett återinförande i och med vår gemensamma budgetreservation i höstas. Men det vilar återigen i de rödgrönas händer.

KD vill nu gå ännu längre. I veckan bjuder vi in företrädare för ett 20-tal av Sveriges ledande ideella organisationer till ett samtal i riksdagen om hur gåvoavdraget kan utvecklas. Vi tänker särskilt titta på Norge. Där kan man dra av för gåvor upp till 40 000 norska kronor årligen. Även företag får avdrag. Givandet med skattelättnader har också mer än dubblerats sedan 2005.

Det är inte rimligt att Sverige avviker så totalt från den europeiska normen. Svenska företag är världsledande på många områden. De borde tillåtas gå i spetsen även när det gäller välgörenhet.

Mikael Oscarsson, riksdagsledamot (KD)


Innehåll från Bristol-Myers Squibb Annons

Uppköpet stärker BMS:s läkemedelsportfölj

I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.
I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.

Med uppköpet av läkemedelsbolaget Celgene stärker Bristol Myers Squibbs sitt erbjudande av läkemedel och vårdlösningar. Bolaget kommer även fortsätta att samarbeta med andra vårdaktörer för att utveckla behandlingar för svårt sjuka patienter.

I november förra året fullbordade BMS, Bristol Myers Squibb, sitt uppköp av Celgene och de båda bolagens produkter finns nu under BMS varumärke.

– Bägge bolagen var framgångsrika både globalt och här i Sverige. Tillsammans har vi nu möjligheten att hjälpa än fler patienter inom olika sjukdomsområden. Vi har redan ett flertal ledande produkter på marknaden och bara under de kommande två åren lanserar vi ytterligare åtta nya läkemedel, säger Michaël Lugez, vd på BMS Sverige och tidigare vd på Celgene Nordics. 

Ledande biofarmabolag

Celgene var innan sammanslagningen en världsledande aktör inom läkemedelsutveckling för behandling av bland annat blodcancersjukdomar, solida cancertumörer samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS var ett globalt biofarmabolag som utvecklade innovativa läkemedel inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, immunologi och fibros.

– Tillsammans har vi en av industrins bredaste pipelines och tack vare att vi nu kan slå samman kunskaperna och erfarenheterna från de båda bolagen kommer vi bli ännu starkare. Medarbetarna är vår främsta tillgång och de drivs av att hitta nya läkemedel och innovativa behandlingslösningar för vården. Både Celgene och BMS har tidigare också investerat stort i forskning globalt och det är något vi kommer att fortsätta med, säger Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer - så verkar Bristol Myers Squibb i Sverige.

Under kommande år avser BMS i Sverige att arbeta mot tre huvudmål.

– Vår första prioritet är nu att färdigställa sammanslagningen av bolagen för att patienterna ska kunna ta del av fördelarna. Vidare har vi som mål att våra nya produkter ska bli tillgängliga för patienter i Sverige så snart som möjligt. Det tredje målet är att ge vår personal fler möjligheter att växa och utveckla vår affär, säger Michaël Lugez.

Patienterna är allt fokus

Patienterna och deras vård står ständigt i fokus i allting som BMS gör och bolaget vill vara med genom hela patientresan. Därför utvecklar de nu bland annat en app där patienter kan följa sin behandling, få svar på frågor och prata med en läkare.

– Vi vill inte bara vara en läkemedelsleverantör, utan även en partner till alla som är involverade inom hälso- och sjukvård. BMS var till exempel med och grundade organisationen ”All.Can” vars mål är att frigöra resurser för sjukhus för att optimera behandlingen av patienter. För att uppnå detta måste vi arbeta tillsammans. Ett annat exempel är hur vi i den pågående pandemin arbetar tillsammans med andra företag och organisationer för att donera pengar, labbutrustning och produkter för att stötta kampen mot coronaviruset, säger Michaël Lugez.

Ny logotyp

I samband med uppköpet av Celgene uppdaterar BMS även sitt varumärke med en ny logotyp.

– Även om vi fortfarande heter BMS är vi ett nytt bolag och det vill vi visa med vår nya logotyp. Motivet är en hand som är en universell symbol för läkande. Den representerar att ge och ta emot vård och visar på vårt engagemang för att sätta människan i första rummet, det är personligt, avslutar Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Bristol Myers Squibb här 

Fakta Bristol Myers Squibb
Bristol Myers Squibb, BMS, är ett globalt biofarmaceutiskt bolag som utvecklar innovativa läkemedel för svåra sjukdomar. Bolaget kombinerar smidigheten hos ett bioteknikbolag med räckvidden och resurserna hos ett etablerat läkemedelsföretag. BMS är bland annat verksamma inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, cancersjukdomar samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS deltar i flera globala samarbeten för att utveckla och optimera vårdlösningar med patienten i fokus.

Mer från Bristol-Myers Squibb

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bristol-Myers Squibb och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?