1515

KD: Ge företagen avdragsrätt för gåvor

DEBATT. Företag får avdrag för att sponsra speedwaytävlingar, ishockeyklubbar och golfbanor. Men att utan motprestation donera till cancerforskning, insatser mot hemlöshet eller läxhjälp för barn ger ingen avdragsrätt. Sverige är ensamt i Europa om denna skevhet, skriver Mikael Oscarsson, riksdagsledamot (KD).

GE OCH DRA. Kristdemokraterna vill stärka det civila samhället – då är ett gåvoavdrag ett steg på vägen. I veckan bjuder vi därför in företrädare för ett 20-tal ledande ideella organisationer till ett samtal i riksdagen om hur gåvoavdraget kan utvecklas, skriver Mikael Oscarsson.
GE OCH DRA. Kristdemokraterna vill stärka det civila samhället – då är ett gåvoavdrag ett steg på vägen. I veckan bjuder vi därför in företrädare för ett 20-tal ledande ideella organisationer till ett samtal i riksdagen om hur gåvoavdraget kan utvecklas, skriver Mikael Oscarsson.Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Av de 29 länder som Riksdagens utredningstjänst har kartlagt på uppdrag av KD, är Sverige det enda som inte har någon form av skatteincitament för välgörenhetsgåvor där ett företag är givare.

Systemen varierar förstås. I Storbritannien, till exempel, är företagens gåvor dels skattebefriade, dels får företagen dra av gåvobeloppet mot inkomsten. Det finns inget tak. Potentiellt kan ett företag dra av 100 procent av sin beskattningsbara inkomst.

En annan modell tillämpas av Portugal. Där räknas gåvor som en kostnad för företaget. När det gäller exempelvis kultur, miljö eller utbildning, beräknas kostnaden till 120 procent av det faktiska gåvobeloppet.

Ofta sammanfaller modellerna olika länder tillämpar med de regelverk som gäller för privatpersoners avdragsgilla gåvor. För privatpersoner är det normalt i Europa att gåvor till ideella verksamheter är avdragsgilla med mellan 10 och 20 procent av den beskattningsbara inkomsten.

Skattesystemet i Sverige har konstruerats utifrån en socialdemokratisk syn på staten och medborgarna. Skatterna har varit ett verktyg i bygget av ett samhälle genomsyrat av Socialdemokraternas principer. Och där är staten alla goda gåvors givare.

Kristdemokraterna vill stärka det civila samhället. Då är ett gåvoavdrag ett steg på vägen.

Under fyra år, mellan 2012 och 2016, hade Sverige ett tämligen blygsamt gåvoavdrag för privatpersoner. Skattereduktionen var högst 1500 kronor per år. Ändå gav det stor effekt.

Avdraget infördes av KD och den borgerliga alliansregeringen, men togs bort av de rödgröna. Tillsammans med Moderaterna öppnade vi i KD för ett återinförande i och med vår gemensamma budgetreservation i höstas. Men det vilar återigen i de rödgrönas händer.

KD vill nu gå ännu längre. I veckan bjuder vi in företrädare för ett 20-tal av Sveriges ledande ideella organisationer till ett samtal i riksdagen om hur gåvoavdraget kan utvecklas. Vi tänker särskilt titta på Norge. Där kan man dra av för gåvor upp till 40 000 norska kronor årligen. Även företag får avdrag. Givandet med skattelättnader har också mer än dubblerats sedan 2005.

Det är inte rimligt att Sverige avviker så totalt från den europeiska normen. Svenska företag är världsledande på många områden. De borde tillåtas gå i spetsen även när det gäller välgörenhet.

Mikael Oscarsson, riksdagsledamot (KD)


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend satsar på tillväxt efter lyckad börsnotering

Efter en rekordspäckad vår och en utomordentligt lyckad börsnotering, siktar banbrytande P2P-aktören SaveLend på fortsatt tillväxt och utökad verksamhet. 

– Krediter är på väg att bli det naturliga tredje tillgångsslaget i väldiversifierade portföljer och vi trivs bra med att leda den utvecklingen, säger Ludwig Pettersson, vd och grundare.

Kom igång med dina kreditinvesteringar 

Kreditinvesterings- och sparplattformen SaveLend har under sina sju år gått från klarhet till klarhet. 2021 års första kvartalsrapport visade en omsättningsökning på 57 procent från 2020, en trend som har fortsatt under Q2. För en dryg månad sedan avslutades därtill företagets teckningstid inför börsnoteringen och även här var resultatet långt över förväntan. 

– Intresset var enormt – vi övertecknades med över 600 procent – vilket var oerhört glädjande! Det har verkligen blivit en sporre för oss och i skrivande stund har vi fler än 2000 aktieägare. Majoriteten av andelarna ägs dock fortfarande av våra anställda på ett eller annat sätt, så vi har ett starkt operationellt ägande, säger Ludwig, som själv är största ägare även efter noteringen.

Skapar spännande synergier

Investeringsplattformen fokuserar i korthet på att ge såväl privatpersoner som företag möjlighet att investera i peer-to-peer-lån, för att därmed finansiera krediter till andra användare. Typ av investering är helt valfri och kan inkludera allt från fastighetskrediter och företagslån till konsumentkrediter och inkassoportföljer. Avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Det finns många fruktsamma synergier mellan aktieägare och investerare på plattformen och de två grupperna överlappar varandra allt mer. Vi ser det som ett kvitto på att vi har en modell som verkligen fungerar.

Varför SaveLend? 

Ett förutsägbart komplement

Förutom att Ludwig är majoritetsägare efter börsnoteringen är han även en aktiv investerare på SaveLends plattform. Han är övertygad om att det rör sig om ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta, inte minst på grund av dess låga korrelation med börsen. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde och via SaveLends plattform behöver investerare inte likvidera sina tillgångar för att få ut sin kredit. Detta gör tillgångsslaget till ett värdefullt komplement till exempelvis aktier och fonder – sedan 2014 har SaveLend i genomsnitt genererat 13,82 procent ränta på investerat kapital, per år.

Varför ska du investera i krediter? 

Siktar på 25 procent organisk tillväxt

Härnäst avser SaveLend att exekvera sina finansiella mål och fortsätta sin expansion, med en målsättning på minst 25 procent organisk tillväxt per år. Siktet är inställt på att växa befintliga marknader och att därtill realisera sin förvärvsagenda. 

– Vi letar efter såväl rena kundstockar som kan lyftas in i vår tekniska plattform och på så vis höja marginalen, som komplement till befintlig verksamhet, såsom nya kredittyper och ett bredare erbjudande. Det är en mycket spännande utveckling, avslutar Ludwig. 

Få svar på dina frågor 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?