1515

Johan Berg: Felaktig svartmålning av Arbetsförmedlingen

REPLIK. Svenskt Näringlivs vd Carola Lemne och chefsekonom Bettina Kashefi vill få fler människor i arbete. I sitt debattinlägg presenterar de fem reformer som ett led i att uppnå detta. Ett av reformförslagen omfattar en nedläggning av Arbetsförmedlingen. Det är ingen direkt nyhet från Svenskt Näringsliv. I samband med Almedalsveckan i somras proklamerade nämligen Lemne om att myndigheten skulle läggas ned.

Johan Berg, arbetsförmedlare i Örebro.
Johan Berg, arbetsförmedlare i Örebro.

I dag kan man konstatera att det finns en väl utbyggd privat marknad för arbetsförmedlingstjänster. Förra året betalades hela 5,4 miljarder ut till privata aktörer som tillhandahöll tjänster inom coachning, utbildning och rehabilitering. En av de största tjänsterna som levereras idag, Stöd och matchning, omfattas dessutom av Lagen om valfrihetssystem (LOV). Jämför man kostnaderna med kostnaderna för hela Arbetsförmedlingens organisation är skillnaden relativt liten. Arbetsförmedlingens förvaltningskostnader uppgick nämligen till 8,2 miljarder kronor förra året.

Dock menar Svenskt Näringslivs företrädare att detta inte räcker. De anser att deras medlemsföretag ska få en större del av kakan än vad de redan har idag. Under Alliansregeringens styre byggdes den privata marknaden ut med coachning- och rehabiliteringstjänster. Svenskt Näringsliv har historiskt sett varit väldigt offensiv i sitt lobbyarbete. De hänvisar då i många fall till Australiens modell för arbetsförmedling. Australien var det första landet i OECD när man 1998 införde en helt privatiserad arbetsförmedling. Svenskt Näringsliv har framhållit modellen som en framgångssaga och menar att en helt privatiserad arbetsförmedling kommer att vara lösningen på utanförskapet i Sverige. Problemet med att jämföra Sverige med Australien är att Australien inte tycks vara ett föregångsland när det gäller att hantera utanförskapet i landet.

Långtidsarbetslösheten är nämligen avsevärt högre jämfört med Sverige och den har ökat med hela 60 procent sedan systemet för resultatersättning till de privata aktörerna reformerades 2009. Landet har därmed inte alls lyckats med det arbetet. Detta trots att Australien går som tåget och inte har upplevt en recession på 26 år. Detta trots att landet har en obefintlig asylinvandring och därmed inte har stått inför de stora utmaningar som Sverige och Arbetsförmedlingen nu står inför i och med den rekordstora asylinvandringen de senaste åren. I dag är mer än hälften av de inskrivna utrikes födda och det är den gruppen som framförallt är eller riskerar att hamna i utanförskap. För övrigt kan IFAU konstatera att offentlig arbetsförmedling faktiskt inte presterar sämre än privata aktörer.

Svenskt Näringslivs lobbyism på området har innehållit en del rena osanningar. Jag har tidigare kritiserat Svenskt Näringslivs vd för att vara dåligt insatt i hur Arbetsförmedlingen fungerar, men då även riktat kritik mot att hon skönmålar privata aktörers resultatförmåga. Det är väl värt att lyfta fram det faktum att Arbetsförmedlingens arbete ger resultat. Extratjänsterna har äntligen fått snurr, 90-dagarsgarantin är uppfylld samtidigt som myndigheten får beröm av både EU-kommissionen och OECD för sitt förbättringsarbete och arbetet med nyanlända.

Hela 90 procent av arbetsgivarna som använder sig av myndighetens tjänster är nöjda. Många arbetsgivare förvånas över de tjänster som kan erbjudas av myndigheten; alltifrån möjligheten att få anordna rekryteringsträffar i Arbetsförmedlingens lokaler eller numera även digitalt till möjligheterna att få ta del av cv-databasen eller få ett urval av arbetssökande från en arbetsförmedlare.

Därutöver svarar svenska arbetsgivare i avsevärt större utsträckning att man har förtroende för Arbetsförmedlingen, jämfört med de arbetsgivare som inte har det. Professor Lars Calmfors, även ordförande i Arbetsmarknadsekonomiska rådet, uttryckte nyligen att Arbetsförmedlingens låga anseende är delvis oförtjänt. Jag är beredd att hålla med.  


Johan Berg, arbetsförmedlare

Läs debattinlägget från Svenskt Näringsliv här.


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?