Annons

Johan Andersson: Dubbelspel om friskolor

DEBATT. Regeringen fortsätter sin jakt på väl fungerande delar av svensk välfärd. Civilminister Ardalan Shekarabi förtalar svenska friskolor särskilt när det gäller expansion utomlands. Samtidigt bjuder en annan del av regeringen in friskoleföretag att vara med på exportturnéer, skriver Johan Andersson, Mellby Gård.

MEDVETEN FELKOMMUNIKATION. Regeringen vill att det att framstå som att friskoleföretag får gå med 7 procent i vinst. I själva verket är detta vinstmått konstruerat på ett sätt som gör att skolföretagen inte kan göra någon vinst alls, skriver Johan Andersson.
MEDVETEN FELKOMMUNIKATION. Regeringen vill att det att framstå som att friskoleföretag får gå med 7 procent i vinst. I själva verket är detta vinstmått konstruerat på ett sätt som gör att skolföretagen inte kan göra någon vinst alls, skriver Johan Andersson.Bild:Jesper Frisk

Regeringens sätt att hantera att de målat in sig i ett hörn till följd av det parlamentariska läget och ideologiska skygglappar är inte särskilt snyggt. Jag förfäras verkligen av regeringen och dess utredare som inte drar sig för att på bedrägliga sätt vrida på sanningen för att vinna poänger i debatten om företagens villkor generellt och specifikt om deras roll inom välfärden.

Nu har det hänt igen. Först har Lärarnas Tidning (27/9) skrivit ett reportage om svenska friskoleföretag där de beskriver hur företagen expanderar utomlands ”med hjälp av svensk skolpeng”.

Det är i sig en missvisande beskrivning, bland annat bevisat av hur Academedia ACAD -0,45% Dagens utveckling finansierat sin internationella expansion, men när civilministern uttalar sig i Aftonbladet (28/9) vrider han på uppfattningen av verkligheten ett varv till och säger att ”pengar som skulle gå till svenska skolbarn hamnar i skolor i Saudiarabien och Norge” och att han tycker det är skamligt. Det är samma minister, Ardalan Shekarabi, som tidigare sagt att ”vinst är stöld”.

Nu tycker han, genom ett skevt och missvisande resonemang, att svenska välfärdsbolag inte ska tillåtas exportera sina tjänster. I ljuset av detta kan det vara värt att notera följande:

Kunskapsskolan har varit en del av regeringens egen handelsdelegation i Saudiarabien. Regeringen har alltså uppmuntrat exporten av svensk skola dit. Hur kan regeringen samtidigt tycka att det är skamligt att samma skola gör investeringar där?

Globaliseringsrådet skrev år 2009 en rapport som förordar privat företagsamhet på export inom vård och skola samt påpekar dess positiva effekter. Rapporten skrevs under av bland andra LO, TCO och Saco. Den sistnämnda organisationen representerades av Anna Ekström, numera gymnasieminister.

Om svenska företag exporterar sina tjänster utomlands får det oftast en mycket positiv ekonomisk effekt för svensk ekonomi och svenska skattebetalare – det är ju därför regeringen uppmuntrar svensk export. Är det fel när Skanska investerar utomlands samtidigt som de gör överskott på infrastrukturarbeten i Sverige som skattebetalarna finansierar? Det skulle onekligen vara ett nytt perspektiv på svensk näringspolitik.

Men det största kommunikativa bedrägeriet av dem alla kommer från Ilmar Reepalus välfärdsutredning, som har tagit fram ett förslag där det är meningen att man ska uppfatta att han och regeringen vill tillåta företag att gå med 7 procent i vinst.

Medan förslaget säger att man bara får ha ett överskott som är 7 procent plus statslåneräntan av ”operativt kapital”, vilket är en väldigt egensinnig konstruktion när det gäller tjänsteföretag – många skolor har ett operativt kapital nära noll eller till och med negativt kapital. Det viktigaste kapitalet – medarbetarna och investeringar i deras kompetens – räknas inte in. Eftersom 7 procent av noll är noll är förslaget i praktiken ett vinstförbud.

Revisionsföretaget PWC har tittat närmare på konsekvenserna av förslaget. Bland friskolorna har drygt var femte negativt operativt rörelsekapital och skulle därför tvingas gå med förlust varje år. Fyra av fem fria grundskolor har så litet operativt kapital att de skulle få ha maximalt 1 procents rörelsemarginal (alltså högst 1 procent högre intäkter än kostnader).

På de premisserna tar det minst 300 månader (25 år) att spara ihop till en buffert som motsvarar tre månaders driftskostnader. Det går självklart inte att driva företag på det sättet utan skolorna kommer att behöva läggas ned eller överlämnas till kommunen.

Analysen som regeringen gjort måste vara att det lönar sig att köpa röster genom kommunikativa bedrägerier. Om vi hittar på ett sätt att kalla ingen vinst för 7 procent genom att skruva på de företagsekonomiska definitionerna så får vi väljarna med oss, tycks de resonera. Det må vara så med retoriken i politikens värld.

Men vad som bevisar vår regerings fullständiga ansvarslöshet är att de faktiskt, inom en snar framtid, kommer att lägga fram ett förslag baserat på ovan nämnda Reepalu-utredning. Trots att man genom det draget äventyrar anställningen för tusentals lärare och skolplatserna för hundratusentals elever som valt sin skola.

Det är hög tid att stå upp för mer saklighet i diskussionen om företagens roll i svensk välfärd. Annars riskerar politiken slå in sig på en väg som kommer att drabba svensk välfärd hårt.


Johan Andersson, vd för Mellby Gård, huvudägare i Academedia


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Innehåll från RISEAnnons

RISE: Nu behövs fler satsningar på tillämpad AI

Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, och Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.
Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, och Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.

Det svenska näringslivet sitter på datamängderna som krävs för att börja använda AI brett. ”Företagen måste släppa sargen och komma in i matchen nu”, säger Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE.

Artificiell intelligens håller på att demokratiseras och konkretiseras, bland annat genom omtalade tjänster som ChatGPT och Dall-E. Google och Microsoft tävlar om att sätta liknande lösningar på marknaden och investerar mångmiljardbelopp i tekniken.

Enligt Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, har Sverige vad som krävs för att springa med i AI-loppet. Kompetenssatsningen Wallenberg AI Autonomous Systems and Software Program, WASP, och det nationella samarbetet AI Sweden har lagt grunden. Nu behöver det svenska näringslivet lägga i en högre tillämpningsväxel.

– Sverige är EU:s fjärde mest digitaliserade land, och vi producerar enormt mycket data. Denna data är en möjliggörare för AI-tekniken. Många har inte riktigt förstått kopplingen där, man tror att AI enbart är något som stora företag experimenterar med. Men vi är alla delaktiga i att producera och konsumera data. Näringslivet deltar alltså redan i AI-utvecklingen, säger Hanifeh Khayyeri och fortsätter:

– Bolagen behöver nu tänka till kring hur de egna datamängderna kan användas för att förbättra och effektivisera verksamheten. Företag som drar nytta av möjligheterna med AI kommer att ersätta de som inte gör det.

Centrum för tillämpad AI

På RISE finns Centrum för tillämpad AI, ett center som i samverkan med aktörer från både privat och offentlig sektor bidrar till utvecklingen av tillämpad AI. På det statliga forskningsinstitutet finns även forskare och experter inom alla områden där AI kan tillämpas på – telekom, energi, transport och samhällsbyggnad för att nämna några exempel.

– Vi använder den unika kombinationen av AI- och domänexpertis som finns inom RISE för att hjälpa näringsliv och samhälle att stärka sin konkurrenskraft och lyckas med den gröna omställningen, säger Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.

150 AI-projekt

Han ger ett exempel på ett pågående projekt, där AI används för att med exakthet avgöra när ett fjärrvärmenät behöver underhållsinsatser. Lösningen leder till stora kostnadsbesparingar. I ett annat projekt samarbetar RISE med Vattenfall för att med hjälp av AI-teknik undersöka hur tjädrar i närheten av deras vindkraftsanläggningar mår. Utöver dessa exempel pågår ytterligare cirka 150 projekt inom AI-området på RISE.

– Det har gjorts viktiga kunskapsutvecklande AI-projekt i Sverige. Nu behövs storsatsningar på tillämpning, så att vi kan stärka konkurrenskraften. 3 000 personer på RISE kan göra det möjligt, genom skräddarsydda AI-lösningar inom samtliga tillämpningsområden, säger Hanifeh Khayyeri.

Läs mer om Centrum för tillämpad AI och AI-projekt på RISE.

Om RISE  
RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. I internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor bidrar RISE till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RISE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera