1515
Annons

Jan Björklund: Ett starkare EU ger ett starkare Sverige

DEBATT. Samarbetet i EU måste fördjupas. Det behövs en europeisk koldioxidskatt och ett europeiskt FBI. Unionen bör få egen beskattningsrätt. Och Sverige bör införa euron som valuta. EU behövs för att våra barn och barnbarn ska få leva i fred och frihet, skriver Jan Björklund.

EUROPAVÄN. Det är förvånande att de andra partierna har en så passiv inställning till EU:s utveckling, anser Jan Björklund.
EUROPAVÄN. Det är förvånande att de andra partierna har en så passiv inställning till EU:s utveckling, anser Jan Björklund.Bild:Henrik Montgomery

Den europeiska unionen grundades mot nazism och kommunism för att säkra liberala värderingar om demokrati, marknadsekonomi och frihet i vår del av världen. EU är det mest framgångsrika integrationsprojektet i mänsklighetens historia.

Men det utmanas nu av mörka krafter. Det blåser snåla högerpopulistiska och vänsterpopulistiska vindar runt om i Europa. Detta syns i framgången för Viktor Orbán i det ungerska valet, genom brexit och ökad protektionism och genom det akuta hotet mot rättsstatens principer i Polen. Men det finns hopp. Starka röster för framtidsoptimism, internationellt samarbete och frihet lyfts av president Emmanuel Macron i Frankrike och av den nya storkoalitionen i Tyskland. Och det är om det här som vägvalet för framtiden handlar – om Europa ska samarbeta mer eller mindre.

Vi liberaler tror på ett fördjupat europeiskt samarbete. De utmaningar som vi står inför kan inte vart och ett land lösa själv. Det handlar om klimatutmaningarna och en tuff ekonomisk konkurrens från Kina och resten av världen. Det handlar också om flyktingkrisen och om terrorhot och brottslighet.

Utmaningar som är gränsöverskridande behöver lösas tillsammans. Vi vill ha en europeisk koldioxidskatt för att på riktigt kunna göra skillnad för miljön. Vi vill införa ett europeiskt FBI och öka polissamarbetet mellan länderna för att öka tryggheten. Vi vill också att Sverige inför euron som valuta. Då över hälften av den svenska exporten går till EU:s inre marknad behövs euron för att säkerställa konkurrenskraft och tillväxt. Vi i Sverige har inte råd att fler storföretag som Nordea väljer att lämna landet på grund av att vi ställer oss utanför ökat internationellt samarbete. Den europeiska marknaden är avgörande för våra svenska företag som skapar välstånd i vårt samhälle.

Vägvalet för det europeiska samarbetet är oerhört viktigt. Jag är inte förvånad att Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är emot EU, eftersom de är emot de liberala värderingar som unionen grundar sig på. Men jag är förvånad över att övriga partier i Sveriges riksdag har en så passiv inställning. Många partier är helt enkelt för ängsliga i synen på det europeiska samarbetet. Om man på riktigt ser och vill motverka gränsöverskridande problem duger det inte att prata om stramare EU- budget, förvägra EU beskattningsrätt och rösta emot gemensamma sociala riktlinjer.

Utan en modern budget kommer pengarna inte att räcka till utökad gränsbevakning eller gemensam terrorbekämpning. Utan en gemensam koldioxidskatt kommer klimatarbetet kommer gå för långsamt och utan en mer gemensam syn på sociala rättigheter kommer den fria rörligheten för människor aldrig fungera på riktigt.

Den europeiska unionen är ett liberalt projekt. Mina partivänner och jag vill fördjupa samarbetet för att våra barn och barnbarn ska få leva i fred och frihet i framtiden. Jag är övertygad om att ensam är inte stark, ensam är bara ensam. Starka – det blir vi tillsammans.


Jan Björklund, partiledare (L)


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Därför är det smart att arrendera ut din mark till storskalig solenergi

Erik Rindeskär på EnergiEngagemang.
Erik Rindeskär på EnergiEngagemang.

Är du markägare i Sverige söder om Dalälven och har stora arealer i träda eller liknande? I så fall är det bara att säga grattis, för du kan sitta på en guldgruva.

– Det är ett enormt tryck på att bygga större solcellsparker nu, något som kan ge den som har mark att arrendera ut riktigt bra avkastning, förklarar Erik Rindeskär, projektutvecklare på solelsföretaget EnergiEngagemang.

Nyttja din mark till en solcellspark – läs mer här. 

Som en del i klimatomställningen ökar elanvändningen i Sverige explosionsartat, de flesta analytiker tror på en fördubbling av förbrukningen på bara 20 år. Framförallt sker ökningen söder om Dalälven där majoriteten av befolkningen bor, men där det i dag inte finns så mycket elproduktion som krävs. Därför har byggandet av större solcellsparker ökat explosionsartat.

– Vi byggde den första stora under 2020. Strax därefter blev ytterligare en klar, och jag vet att det byggs på flera ställen och planeras för ännu fler. Alla i branschen upplever ett väldigt tryck, och det kommer att poppa upp jättemånga de kommande åren.

Kommersiellt gångbart att bygga

En solcellspark är enkelt uttryck en markbit där man sätter upp solpaneler som sedan med hjälp av transformatorer och växelriktare bildar ett kraftverk som kan kopplas upp på elnätet. Tekniken i dag är relativt billig, och i takt med den ökade efterfrågan och det höjda elpriset har det blivit kommersiellt gångbart att bygga. Men för det här behövs det mark. Därför är branschföretag som EnergiEngagemang ständigt på jakt efter fler markägare som är sugna på att arrendera ut mark till en solcellspark.

– Det handlar om ganska mycket pengar, vi betalar 6 000 – 12 000 kronor per hektar och år beroende på hur lättbearbetad marken är, närhet till elnätet och solinstrålning. Markägaren behöver inte göra mycket mer än att ta den första kontakten med oss. Vi söker alla tillstånd, vi bygger och ser till att anläggningen sköts.

Vad är det då för mark som passar till en solcellspark? Frågar du Erik Rindeskär behöver det vara minst tio hektar sammanhängande yta som är enkel att påla, vilket ofta betyder gammal jordbruksmark som inte är för stenig.

– Självklart ska bra jordbruksmark användas för att odla mat, men i Sverige finns det mycket mark som i dag ligger i träda eller inte används alls, och då blir det en mycket bättre affär att bygga solcellsparker.

”Jättemöjlighet att tjäna pengar på sin mark”

Det finns också mycket mark som används för annan typ av energiproduktion, till exempel energiskogarna från 90-talet eller de stora rapsodlingarna.

– I Sverige används ungefär hundra tusen hektar till energiodling. Schablonmässigt ger exempelvis ett hektar raps fem ton rapsolja vilket motsvarar 50 000 kilowattimmar. På motsvarande yta på halvbra mark med halvbra solinstrålning får du generellt sett ut 500 000 kilowattimmar per år med solceller. Samma förhållande gäller även energiskog. Så vi behöver bara tio procent av ytan för att få ut samma mängd energi om vi har solceller istället.

Dessutom kan en solcellspark öka den biologiska mångfalden. Eftersom det området får vila från besprutning och gödsel samt slås några gånger per år gynnas en mångfald av växter.

– Och det i sin tur gynnar pollinerare som i sin tur gynnar omkringliggande odlingsmark.

Och intresset för att arrendera ut sin mark är stor, framför allt i områden där det saknas annan användning av marken.

– I snabbväxande kommuner används marken kanske till annat, men i kommuner som inte har så stor tillväxttakt är det här en jättemöjlighet för att ändå kunna tjäna bra med pengar på sin mark.

Läs mer om hur det går till – och boka ett kostnadsfritt besök här. 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?