1515

Jan Björklund: Ett starkare EU ger ett starkare Sverige

DEBATT. Samarbetet i EU måste fördjupas. Det behövs en europeisk koldioxidskatt och ett europeiskt FBI. Unionen bör få egen beskattningsrätt. Och Sverige bör införa euron som valuta. EU behövs för att våra barn och barnbarn ska få leva i fred och frihet, skriver Jan Björklund.

EUROPAVÄN. Det är förvånande att de andra partierna har en så passiv inställning till EU:s utveckling, anser Jan Björklund.
EUROPAVÄN. Det är förvånande att de andra partierna har en så passiv inställning till EU:s utveckling, anser Jan Björklund.Bild:Henrik Montgomery

Den europeiska unionen grundades mot nazism och kommunism för att säkra liberala värderingar om demokrati, marknadsekonomi och frihet i vår del av världen. EU är det mest framgångsrika integrationsprojektet i mänsklighetens historia.

Men det utmanas nu av mörka krafter. Det blåser snåla högerpopulistiska och vänsterpopulistiska vindar runt om i Europa. Detta syns i framgången för Viktor Orbán i det ungerska valet, genom brexit och ökad protektionism och genom det akuta hotet mot rättsstatens principer i Polen. Men det finns hopp. Starka röster för framtidsoptimism, internationellt samarbete och frihet lyfts av president Emmanuel Macron i Frankrike och av den nya storkoalitionen i Tyskland. Och det är om det här som vägvalet för framtiden handlar – om Europa ska samarbeta mer eller mindre.

Vi liberaler tror på ett fördjupat europeiskt samarbete. De utmaningar som vi står inför kan inte vart och ett land lösa själv. Det handlar om klimatutmaningarna och en tuff ekonomisk konkurrens från Kina och resten av världen. Det handlar också om flyktingkrisen och om terrorhot och brottslighet.

Utmaningar som är gränsöverskridande behöver lösas tillsammans. Vi vill ha en europeisk koldioxidskatt för att på riktigt kunna göra skillnad för miljön. Vi vill införa ett europeiskt FBI och öka polissamarbetet mellan länderna för att öka tryggheten. Vi vill också att Sverige inför euron som valuta. Då över hälften av den svenska exporten går till EU:s inre marknad behövs euron för att säkerställa konkurrenskraft och tillväxt. Vi i Sverige har inte råd att fler storföretag som Nordea väljer att lämna landet på grund av att vi ställer oss utanför ökat internationellt samarbete. Den europeiska marknaden är avgörande för våra svenska företag som skapar välstånd i vårt samhälle.

Vägvalet för det europeiska samarbetet är oerhört viktigt. Jag är inte förvånad att Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är emot EU, eftersom de är emot de liberala värderingar som unionen grundar sig på. Men jag är förvånad över att övriga partier i Sveriges riksdag har en så passiv inställning. Många partier är helt enkelt för ängsliga i synen på det europeiska samarbetet. Om man på riktigt ser och vill motverka gränsöverskridande problem duger det inte att prata om stramare EU- budget, förvägra EU beskattningsrätt och rösta emot gemensamma sociala riktlinjer.

Utan en modern budget kommer pengarna inte att räcka till utökad gränsbevakning eller gemensam terrorbekämpning. Utan en gemensam koldioxidskatt kommer klimatarbetet kommer gå för långsamt och utan en mer gemensam syn på sociala rättigheter kommer den fria rörligheten för människor aldrig fungera på riktigt.

Den europeiska unionen är ett liberalt projekt. Mina partivänner och jag vill fördjupa samarbetet för att våra barn och barnbarn ska få leva i fred och frihet i framtiden. Jag är övertygad om att ensam är inte stark, ensam är bara ensam. Starka – det blir vi tillsammans.


Jan Björklund, partiledare (L)


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Innehåll från FVBAnnons

E-handeln får fjärrvärmen att växa rejält

Vi har skrivit avtal med flera nya kunder, vilket ökar våra värmeleveranser med 30 procent, säger Peter Waldenström.
Vi har skrivit avtal med flera nya kunder, vilket ökar våra värmeleveranser med 30 procent, säger Peter Waldenström.

Företag och privatpersoner vill flytta till Vaggeryd och nu ökar fjärrvärmeleveranserna med minst 30 procent. Vaggeryds Energi står därför inför sin största investering någonsin. FVB är anlitade för att ta projektet i hamn.

Pandemin har medfört att e-handeln har växt rejält och det finns ett behov av stora lager till dessa varor. I Vaggeryds kommun byggs det nu flera lager.

– Dessa bolag, men också flera andra företag i kommunen, vill ha fjärrvärme. De ser fjärrvärme som en enkel och driftsäker lösning till en vettig kostnad, säger Peter Waldenström, fjärrvärmechef på Vaggeryds Energi och fortsätter:

– Företagen frågar allt oftare om våra miljövärden på produktionen. Vi eldar fasta trädbränslen och återför all aska till skogen. Det gör att vi har mycket bra miljövärden, vilket är ett viktigt signalvärde för våra kunder.

Även många villaägare i kommunen har fjärrvärme och det finns ett stort intresse av att bygga nya småhus i Vaggeryds kommun. Nyligen släpptes tolv villatomter till försäljning och de såldes slut på 20 minuter.

Vaggeryd Energi har skrivit avtal med flera nya kunder, vilket kommer att leda till att värmeleveranserna ökar med minst 30 procent. Samtidigt som värmebehovet ökar är energibolagets nuvarande produktionsanläggningar på väg att bli för gamla. Det har medfört att Vaggeryds Energi ska genomföra bolagets största investering någonsin. De ska bygga ett värmeverk på en ny plats i kommunen och också bygga ut fjärrvärmenätet. FVB ansvarar för bland annat projektering av ledningar, upphandling, tillståndshantering och nätberäkningar.

– Vi har anlitat FVB, som har stor erfarenhet av fjärrvärmeprojekt. Vi har inte den kompetensen inom bolaget och en satsning av den här storleken måste bli rätt.

– FVB har dessutom en bredd vad gäller antalet konsulter som har stor kunskap om fjärrvärme. Om just den eller de personerna som hjälper oss slutar på FVB, så finns det flera andra som har liknande kompetens. Det är en central del i den riskanalys som vi har gjort, säger Peter Waldenström.

Om FVB Sverige AB:

I Sverige och internationellt är FVB en av de ledande energikonsulterna inom Energi, Industri, Fastighet, El & Automation samt Vatten & Avlopp. Genom deras lokalkontor i Sverige, Storbritannien, Kanada och USA erbjuder företaget ökat kundvärde genom lokal förankring på en globaliserad marknad. Målet är att med hög kompetens, stort engagemang samt effektiva och miljövänliga lösningar minska klimatpåverkan, bidra till ett hållbart samhälle och skapa lönsamhet för kunder. Läs mer om FVB Sverige här. 

 

Mer från FVB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med FVB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?