1515
Annons

Jakten på Kristersson slår fel

DEBATT. Ifrågasättandet av en hedervärd person som Ulf Kristersson, med en tydlig liberal värdegrund, befrämjar knappast kampen mot populismen. Det är skadligt att splittra fronten mot antisemitismen. Alla goda krafter måste hålla ihop, skriver Gabriel Urwitz.

DAGS FÖR BESINNING. Ulf Kristerssons trovärdighet när det gäller Förintelsen har ifrågasatts. Detta synsätt får hård kritik av Gabriel Urwitz.
DAGS FÖR BESINNING. Ulf Kristerssons trovärdighet när det gäller Förintelsen har ifrågasatts. Detta synsätt får hård kritik av Gabriel Urwitz.Foto:Jesper Frisk

Den 4 december bjöd Moderaternas partiledare Ulf Kristersson in Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, för ett enskilt samtal. Detta samtal har väckt en hel del konvulsioner, vilket inte minst framgår av Peter Wolodarskis ledare i DN den 8 december samt att Ulf Kristersson kände sig manad att avsäga sig uppdraget som utdelare av 2020 års stipendium som Stiftelsen Micael Bindefeld till minne av Förintelsen delar ut i januari nästa år.

Är upprördheten över att Ulf Kristersson har träffat Jimmie Åkesson berättigad? Jag har självklart absolut inget till övers för SD och dess värdegrund, tvärtom. Den är förkastlig genom att den gör skillnad på folk och folk och inte förenlig med den liberala världens grundpelare om mänskliga rättigheter och alla människors lika värde.

Jag vet samtidigt att Ulf Kristersson är en hedervärd person som tydligt står upp för just dessa principer, inklusive kampen mot antisemitism och för minoriteters rättigheter i ett majoritetssamhälle. Jag antar att det var just att Ulf Kristersson så tydligt står upp för dessa värden som gjorde att han tillfrågades om att bli stipendieutdelare.

Man kan med rätta vara kritisk mot SD:s värdegrund, politik och företrädare och av det skälet mena att SD bör hållas utanför den politiska processen i Sverige. Men är det hållbart när det är riksdagens tredje största parti och samlar över en miljon väljare? Då är det enligt min mening omöjligt att hålla SD utanför den politiska processen i riksdagen. Gränserna mellan de olika partierna får dras politiskt i de olika sakfrågorna. Detta sker redan i hög grad. Man kan till exempel notera att det var Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och SD som i våras skrev under försvarsberedningen medan de fyra borgliga partierna reserverade sig.

Det finns många som verkar ha beröringsskräck med SD, men den viktigaste frågan som jag tycker helt har kommit bort i debatten är vad som kan göras för att göra SD mindre i väljarkåren.

De enda två partier som direkt har möjlighet att påverka väljarna i en riktning som minskar SD är Socialdemokraterna och Moderaterna. Det är framför allt deras väljare som av olika skäl har lämnat och gått över till SD. Den mest angelägna uppgiften måste vara att skapa en situation där såväl S som M kan locka tillbaka väljare och därigenom se till att SD blir väsentligt mindre.

För att lyckas med detta måste man lösa ett antal sakpolitiska frågor som framför allt har att göra med integration, skola, välfärdssystemets finansiering och struktur, sjukvård, kriminalitet, bostadssektorn. Det är det politiska systemets misslyckanden när det gäller att lösa dessa frågor som gett SD dess grogrund.

Alltför många människor i Sverige tycker att politikerna är oförmögna att lösa viktiga frågor som berör gemene man och därför har det skapats ett politiskt utanförskap som starkt gynnat SD.

För att lösa de frågor som jag listat ovan bör man samtala med alla partier i riksdagen för att se om det finns olika lösningar över olika partigränser. Om politikerna inte lyckas lösa problemen kommer detta bara att gynna SD och eventuella andra framtida ytterlighetspartier. Det är det som oron borde gälla.

Samtidigt är det förstås fullt legitimt att ha en annan uppfattning om det är rätt sätt att hantera frågorna i riksdagen.

Vad man däremot rimligen inte kan ha olika uppfattning om är det skadliga i att splittra demokratins front mot antisemitismen. Där måste alla goda krafter samverka och hålla ihop. Det får aldrig äventyras genom att göras till ett slagträ i den dagspolitiska debatten.

Att då ifrågasätta Ulf Kristersson för att han träffar Jimmie Åkesson kan knappast vara väl genomtänkt, eftersom ifrågasättandet av en hedervärd person som Ulf Kristersson som har en tydlig liberal värdegrund som de flesta av oss kan bejaka (inte automatiskt samma sak som att bejaka moderat politik) befrämjar knappast kampen mot populismen och antisemitismen.

Om de som står mellan oss och populismen, de som verkligen kan göra skillnad när det gäller SD:s vara eller icke vara ifrågasätts vem ska då ta kampen mot den ökande populismen och kampen mot att göra SD mindre? Det är därför enligt min uppfattning mindre väl genomtänkt att tvinga fram en situation som innebar att Ulf Kristersson kände sig tvingad att avstå från att dela ut Stiftelsen Micael Bindefeld till minne av Förintelsens stipendium.

De som tvingat fram detta har gjort ett misstag. Vi behöver inte mer polarisering utan besinning, samtal och samarbete mellan alla goda krafter.

 

Gabriel Urwitz, ordförande, AB Segulah


Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?