Hoppa till innehållet

Annons

Ja till Preemraff för miljöns skull

DEBATT. Preemraffs utbyggnad i Lysekil innebär att svavlet kan tas ut ur fartygsbränslet redan på anläggningen. Utan den tekniken riskerar det svavel som inte längre får släppas ut i luften att i stället sköljas ned i havsvattnet. Om man ser till fler miljöfrågor än enbart klimatet kan utbyggnaden vara klok, anser miljöexperten Göran Värmby.

DOMSTOLSFÖRHANDLING. Preemraffs ansökan om utbyggnad av anläggningen i Brofjorden kommer att prövas i högsta instans i mars. Då sammanträder Mark- och miljööverdomstolen på plats i Lysekil. Blir det ett ja där har regeringen ändå förbehållit sig rätten att göra en egen prövning.
DOMSTOLSFÖRHANDLING. Preemraffs ansökan om utbyggnad av anläggningen i Brofjorden kommer att prövas i högsta instans i mars. Då sammanträder Mark- och miljööverdomstolen på plats i Lysekil. Blir det ett ja där har regeringen ändå förbehållit sig rätten att göra en egen prövning.Foto:Thomas Johansson/TT

Ärendet med Preems utbyggnad av raffinaderiet vid Brofjorden på västkusten är – förutom en juridisk fråga - kopplat till en av världens genom tiderna mest omfattande och efterfrågade miljöåtgärder: sänkningen globalt av svavelhalten i fartygsbränsle efter beslut av FN:s maritima miljöorgan IMO för några år sedan. En åtgärd som kan rädda 570.000 liv per år enligt IMO och stoppa en mycket omfattande naturförstörelse. Vi måste samtidigt konstatera att Preems ökning av företagets koldioxidutsläpp är synnerligen omfattande och kommer att bli den största punktkällan i landet om utbyggnaden genomförs.

Om projektet stoppas innebär det att regeringen bidrar till en mycket negativ lösning – man stimulerar att utsläppen från fartyg till luft till 100 procent i stället förs ned i havet. Genom att restprodukten Bunker C-olja från raffinaderierna fortsätter att vara huvudbränsle för fartygen som då väljer den billigaste ”reningsmetoden”: tvätta med havsvatten och sedan spola ned alltihop inklusive alla föroreningar i havet.

”Över en natt” – från den 1 januari 2020 - kommer ett utsläpp av svavel som motsvarar i storleksordningen 5–6 gånger EU:s totala landbaserade utsläpp av svavel till luft att elimineras genom IMO:s beslut. Även utsläppen av cancerogena partiklar kommer att minska kraftigt. Det Preem vill göra – av marknadsskäl - är en av de viktigaste åtgärderna i sammanhanget, att rena ”vid källan”. Preem tar fram ett renare bränsle, alltså ”plockar ur” svavlet ur den restolja som används som fartygsbränsle (bunker C) och göra om den till lågsvavlig lågaromatisk bensin och diesel, varav en del kan bli fartygsbränsle.

Att Preemraff vid Brofjorden är ett av de raffinaderier som har Europas högsta avsvavlingskapacitet är säkert okänt för många. Totalt kommer Preem att avskilja 150.000 ton svavel per år – som annars skulle förorena luft och miljö – och i stället sälja det som prima råvara för tillverkning av svavelsyra. En klockren cirkulär åtgärd, som dessutom minskar uttaget av den ändliga råvaran svavel. Denna mängd svavel motsvarar nästan dubbla Skandinaviens landbaserade utsläpp av svavel. Inte en enda debattör verkar känna till detta faktum.

Utsläppen från Preems två raffinaderier på västkusten av koldioxid, kväveoxider och svaveldioxider är 20, 70 respektive 90 procent lägre per producerad enhet än motsvarande medelraffinaderi i Europa.

Även på vattensidan har Preem betydligt lägre utsläpp än övriga 89 raffinaderier i Europa. Därför har just Preemraff de bästa förutsättningarna från miljösynpunkt inom hela EU att bygga en ”omvandlingsanläggning” för restolja. Fler raffinaderier borde följa Preems exempel med avancerad teknik.

Det kan också konstateras att Preem var ett av de första oljebolagen som började producera förnybara fordonsbränslen med tallolja från skogsindustrin som råvara. Nyligen gick man ut med att man siktar på att helt ersätta råolja med skogsavfall och andra förnybara råvaror. Även när det gäller den egna fartygstrafiken har företaget varit en föregångare ifråga om miljökrav. Företaget driver dessutom ett projekt om att avskilja 30 procent av raffinaderiets utsläpp av koldioxid genom koldioxidlagring med driftstart 2025.

Är det därför kanske så att fördelar överväger nackdelar med den aktuella utbyggnaden – om man ser till fler miljöaspekter än bara klimatet?

Christian Azar, professor i energi och miljö på Chalmers och tidigare engagerad i FN:s klimatpanel menar att Preems utsläpp av koldioxid med fördel kan regleras via EU:s system för handel med utsläppsrätter. Det innebär att företaget måste köpa utsläppsrätter av någon annan, som då måste minska sina utsläpp. Därmed blir EU:s totala utsläpp av koldioxid oförändrat. Även detta tycks vara svårt att förstå och diskutera i den svenska debatten.

Det är också märkligt att Miljöpartiet och miljöminister Isabella Lövin i detta sammanhang uppträder oerhört nationalistiskt. En utbyggnad av Preem försämrar visserligen vårt nationella svenska resultat och statistik – men ger en klart positiv förbättring inom EU och globalt.

 

Göran Värmby, företagsrådgivare, tidigare miljöchef i Göteborgs stad och tidigare styrelseledamot i Greenpeace

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från RoborockAnnons

Hyllar robotdammsugaren med AI: ”Är väldigt lyxigt”

Smart, sköter sig själv – och effektiv mot tuffa fläckar på golvet.

När barnfamiljen fick testa AI-dammsugaren haglade lovorden.

– Den känns som ett komplett städverktyg, säger tvåbarnsmamman Therese om Roborock S8 Pro Ultra.

EXTERN LÄNK: Här säkrar du din Roborock S8 Pro Ultra 

Tillsammans med sin man samt två barn på sju och tio år bor hon strax utanför tullarna i Stockholm. Barnen gillar att vara ute och leka, vilket ger vissa konsekvenser:

– Eftersom det är ett gammalt hus med många träd i trädgården kommer det in en del smuts och framför allt pollen just nu. Även om vi inte har småbarn längre blir det även en del grus och damm som barnen drar in, berättar Therese.

En vanlig vecka tar städningen mellan en och tre timmar för familjen, beroende på hur mycket som behöver dammas eller torkas av för hand. Till sin hjälp har familjen en billigare robotdammsugare av ett annat märke.

– Det som har varit negativt är att man själv måste tömma den och att behållaren är liten så du måste tömma ofta. Dessutom är den inte särskilt smart, så fort du har ändrat något från vad den har memorerat så åker den fel eller kör in i saker.

Nu har familjen testat Roborock S8 Pro Ultra i några dagar – och de första intrycken imponerar:

– Det är väldigt lyxigt att den är självtömmande och självrengörande. Det man ska komma ihåg är att dockningsstationen är stor, så det är inget man bara kan gömma under en möbel eller liknande utan det kräver att du har plats.

Själva tekniken bakom städningen får också tummen upp av Therese:

– Jag tycker att den funkar bra. Den har dammsugit och moppat. För mig överraskade moppen positivt, den var väldigt bra och effektiv och tog till och med bort tandkrämsfläckarna på badrumsgolvet. 

Om du jämför Roborock S8 Pro Ultra med er vanliga dammsugare, hur står den sig? 

– Den står sig bra, om inte bättre. Den är lättskött och lätt att komma igång med. Som jag ser det är den stora fördelen är stationen med självtömning, det är oerhört skönt att slippa rengöra själv. 

”Tiden kan man istället lägga på att umgås med familjen eller vara på jobbet”
”Tiden kan man istället lägga på att umgås med familjen eller vara på jobbet”

Trots att familjen har en annan robotdammsugare tror Therese att Roborock S8 Pro Ultra kan spara ytterligare tid på städningen:

– Det är flera timmar, framför allt rengöringen kommer bli så mycket smidigare. För mig är det ett stort plus. Tiden kan man istället lägga på att umgås med familjen eller vara på jobbet.

Skulle du rekommendera andra att satsa på en robotdammsugare?

– Absolut! Har man stora ytor eller vill ha det senaste så är det värt investeringen. Med en robotdammsugare blir städningen av. Vi låter oftast den städa när vi är på jobbet och i skolan, det är oslagbart att komma hem till ett rent hem.

EXTERN LÄNK: Beställ Roborock S8 Ultra direkt online 

 

Mer från Roborock

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Roborock och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera