ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Lövin om M:s besked: Kastar ut svenskt näringsliv i stor osäkerhet

  • FELSLUT. Moderaternas orealistiska syn på kärnkraft riskerar att försätta Sverige i ett importberoende av el de kommande åren samtidigt som vi missar chansen att bidra till omställningen i våra grannländer genom export av ren, billig och förnybar el. Foto: Erik Simander/TT

REPLIK. Att Ulf Kristersson nu hotar att lämna den blocköverskridande energiöverenskommelse som kom på plats för bara tre år sedan med brett stöd i riksdagen visar tyvärr på hur lättvindigt Moderaterna tar på långsiktig och stabil elförsörjning, skriver Isabella Lövin, språkrör (MP), i en replik. 

Låt oss börja med att konstatera faktum: FN:s vetenskapliga klimatpanel IPCC har inte sagt att det behövs mer kärnkraft för att lösa klimatkrisen. De har inte ens sagt att kärnkraft är viktigt. När Ulf Kristersson och Moderaterna använder IPCC som ursäkt för att väcka liv i kärnkraftsfrågan är det i bästa fall en missuppfattning och i värsta fall direkt lögnaktigt.

Tvärtom konstaterar IPCC i sin 1,5-gradersrapport att kärnkraft har fler risker och mer negativa konsekvenser än förnybara energislag och dessutom är det sämsta sättet att producera fossilfri el på, eftersom den har störst negativ påverkan på de globala utvecklingsmålen.

Att Ulf Kristersson nu hotar att lämna den blocköverskridande energiöverenskommelse som kom på plats för bara tre år sedan med brett stöd i riksdagen visar tyvärr på hur lättvindigt partiet tar på långsiktig och stabil elförsörjning.

Det är häpnadsväckande oansvarigt av en partiledare som aspirerar på statsministerposten. Med tisdagens besked kastar M ut svenskt näringsliv och enskilda konsumenter i stor osäkerhet.

I takt med att gamla reaktorer stängs av säkerhetsskäl behövs ny elkapacitet byggas ut, men den genomsnittliga ledtiden på att bygga nya kärnkraftsreaktorer är 15–20 år. Med avsaknad av långsiktiga spelregler för energipolitiken är risken överhängande att elbolagens viktiga investeringar i förnybar elproduktion uteblir och att Sverige får ett elunderskott.

M:s orealistiska syn på kärnkraft riskerar att försätta Sverige i ett importberoende av el de kommande åren samtidigt som vi missar chansen att bidra till omställningen i våra grannländer genom export av ren, billig och förnybar el.

Mängder av rapporter visar att ny kärnkraft är det dyraste sättet att producera fossilfri el, även när allt går som planerat. De två nya reaktorer som på senare år har byggts i Europa har haft stora problem och blivit upp till tre gånger så dyrare än väntat. Tvärtemot vad Ulf Kristersson hävdar, pekar allt på att ny kärnkraftsel kommer att bli betydligt dyrare för hushållen än förnybar el.

När det gäller de så kallade generation IV-reaktorerna har EU sedan 2010 satsat 100 miljarder kronor på forskning och utveckling utan att en enda reaktor har byggts eller en enda kilowattimme har producerats.

Nu vill M att EU ska satsa ytterligare 44 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar på något som i bästa fall kan börja producera el om 15 år, alltså ungefär samtidigt som utsläppen måste vara på väg mot noll.

För den summan kan vi i stället bygga runt 1 500 vindkraftverk eller 15 miljoner kvadratmeter solpaneler som vi vet ger billig och ren el här och nu när den behövs, inte i en avlägsen framtid.

Isabella Lövin, språkrör Miljöpartiet

Tidigare inlägg:

Kristersson: Utan nytt kärnkraftsmål lämnar vi energiöverenskommelsen

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer