Hoppa till innehållet

Annons

Investerare flyr Skåne på grund av elbristen

DEBATT. Skåne har på senare tid gått miste om investeringar i miljardklassen till följd av elbristen. Bakom situationen ligger en rad politiska misslyckanden som bör vara en varning för övriga Sverige, skriver Per Tryding, vice vd på Sydsvenska Handelkammaren.

SPRIDNINGSEFFEKT. Skåne har utsatts för ett misslyckat energiexperiment. Det började med Barsebäcks nedläggning, skriver Per Tryding.
SPRIDNINGSEFFEKT. Skåne har utsatts för ett misslyckat energiexperiment. Det började med Barsebäcks nedläggning, skriver Per Tryding.Foto: Emil Langvad/TT
SPRIDNINGSEFFEKT. Skåne har utsatts för ett misslyckat energiexperiment. Det började med Barsebäcks nedläggning, skriver Per Tryding.
SPRIDNINGSEFFEKT. Skåne har utsatts för ett misslyckat energiexperiment. Det började med Barsebäcks nedläggning, skriver Per Tryding.

Att näringslivet kan lita på stabila leveranser till konkurrenskraftiga priser har varit ett av exportindustrins hemliga vapen. Paradnäringar som virke, papper, stål och bilar kräver stabil effektleverans för att producera. Energipolitik görs därför av tradition upp brett, långsiktigt och ansvarsfullt.

Därför är känslan av overklighet stark när svenska företag nu nekas uppkoppling på elnätet vid investeringar. Skåne har redan gått miste om satsningar i miljardklassen. Pågen, Polykemi, Lindab, Ecolean är några av de namngivna bolag som fått nej eller inte kan garanteras el.

Detta kostar såklart sysselsättning och innebär förlorade värden för näringsliv och samhälle. Men det innebär också en inbromsning för de två mest kraftfulla framtidssatsningarna i svenska företag just nu, nämligen klimatomställning och digitalisering.

När företagen digitaliserar innebär det som regel också ett bättre klimatavtryck. Men digitalisering kräver energi. Serverhallar är som små stålverk. Om vi tappar tempo i dessa processer så äventyras inte bara jobben här och nu, utan vår långsiktiga förmåga att skapa välfärd.

Två saker har lett till situationen. Den ena är tillväxten. Skåne är en tätbefolkad storstadsregion som skapar massor av nya jobb och har stor inflyttning av företag och sysselsatta. Det gör att energiförsörjningen har bråda tider med att växla upp. Denna utveckling finns på flera håll i landet. Alla svenska högskoleorter har gått som tåget i flera år.

Men samtidigt med denna expansion har skånsk energiförsörjning utsatts för ett misslyckat experiment. Det började med att Barsebäck lades ner. Det innebar att lokalt producerad effekt togs ur drift. Staten lovade att kompensera genom att bygga en stor överföringskabel från norr, sydvästlänken. Den har varit på väg i över tio år och försenats oräkneliga gånger. Det kommer ta år innan den är på plats och kompletterande anslutningar byggts ut.

Under tiden har reservmarginalen med energi blivit allt mer ansträngd. I detta läge har staten höjt beskattningen på kraftvärme. Därmed prisades de två enda stora anläggningarna som finns att tillgå i regionen bort från marknaden eftersom de blev markant olönsamma.

Det finns ytterligare en komplicerande faktor. Sydsverige är ett eget elområde som staten har designat med underproduktion och därför högre priser än övriga Sverige. Det finns alltså redan en inbyggd prisnackdel i regionen.

Relationerna mellan politik och marknad är relativt komplex i dessa frågor. Distributionen har karaktär av monopol med regionala kontrakterade operatörer och en statlig myndighet med nationellt ansvar. Produktionen sker på en marknad där priser görs upp i en daglig handel inom prisområdena. Men politiken sätter skatter och villkor som mycket påtagligt styr aktörerna.

Det finns alltså gott om utrymme att peka finger på någon annan när det uppstår problem. Men ytterst går det inte komma runt att detta är ett nationellt politiskt ansvar.

Det behövs nu en lösning på kort sikt och den behöver vara klar innan jul. Den kraftreserv som ännu finns kvar behöver säkras upp, så att den åtminstone finns som beredskap och kan garantera leverans medan vi löser frågorna mer långsiktigt.

Det som nu händer i Skåne är inte värdigt en av världens mest avancerade ekonomier. Och det finns anledning att frukta att situationen sprider sig norröver. Stockholm har redan problem och andra kan stå på tur.

Nästa fråga på dagordningen bör därför vara en nationell effektkommission. Sverige behöver gås igenom utifrån det skånska scenariot och vi behöver en plan för att hantera det.

Det är inte bara sysselsättning här och nu som står på spel. Samhällets klimatomställning och digitalisering ligger i potten.

Per Tryding, vice vd för Sydsvenska Handelkammaren

Innehåll från KameoAnnons

Växande intresse för investeringar i private debt: ”Attraktivt komplement till börsen”

Sebastian Harung, grundare av Kameo.
Sebastian Harung, grundare av Kameo.

När marknaden utmanar många traditionella investeringsformer växer intresset för ett tillgångsslag med hög avkastning och låg volatilitet: säkerställda fastighetslån.

– Alla våra lån är säkrade med pant, och ger investerarna månadsvisa ränteutbetalningar under en löptid på i snitt tolv månader, säger Sebastian Harung, vd och grundare för Kameo.

Extern länk: Investera i fastighetslån med månatliga ränteutbetalningar. 

I en rapport från Företagarna, publicerad i maj 2023, framkommer det att det främsta hindret för tillväxt bland små och medelstora företag är finansiering. Företagare utanför större städer drabbas hårdast. Detta har lett till att många fastighetsutvecklare nu utforskar alternativa finansieringsmöjligheter.

Och det är här Kameo, som är Skandinaviens ledande investeringsplattform för säkerställda fastighetslån, kommer in i bilden.

– Vi för samman fastighetsutvecklare som behöver finansiering med investerare intresserade av private debt. För små och medelstora företag är det utmanande att uppfylla bankernas nya krav, men vi märker att det fortfarande finns en marknad inom SME-segmentet som kan både sälja och bygga nya bostäder. Samtidigt ser vi att det finns god tillgång till kapital från både institutionella och privata investerare, säger Sebastian Harung.

Sedan juni förra året har antalet investerare på Kameos plattform ökat tvåsiffrigt, och uppgår nu till över 40 000 privatpersoner och företag. De investerar direkt i fastighetslån som har genomgått en noggrann kreditbedömning, och som är säkrade med pant. Under andra kvartalet 2023 har snitträntan legat på 10,15 procent och löptiden på investeringarna har varit i snitt 12 månader.

Alla lån synas i sömmarna

– Kameo genomför en detaljerad granskning av varje lån och har ett team med expertis inom både fastigheter och krediter. Detta reflekteras tydligt i Kameos resultat. Sedan vår start 2016 har vi inte haft några kreditförluster i Sverige, säger Sebastian Harung.

I våras säkrade bolaget 700 miljoner kronor i finansiering från en av världens största kapitalförvaltare. I samband med det gjorde kapitalförvaltaren en genomlysning av Kameos lån- och kreditprocesser. Och gav grönt ljus.

Trots de rådande omständigheterna på bostadsmarknaden uppvisar Kameos investeringsplattform en positiv utveckling. Sedan bolaget drog igång 2016 har verksamheten vuxit rejält. Fram till dags dato har man förmedlat över 970 lån till ett värde på drygt 4,4 miljarder kronor. Bara under andra kvartalet i år har Kameo finansierat lån för 273 miljoner kronor.

– Det första projekt vi finansierade var en stuga nära Göteborg. Trots att bolaget redan hade ett lån från banken, behövde de ytterligare 500 000 kronor. På två månader samlade vi in beloppet från totalt 22 investerare, säger Sebastian Harung och fortsätter:

– Det kan jämföras med att vi för ett par veckor sedan finansierade ett lån på 34 miljoner kronor till ett projekt utanför Stockholm. Det tog bara 1,5 timme att finansiera med hjälp av 2 000 investerare.

Fler fastighetsbolag söker alternativ finansiering

De traditionella bankernas enhetliga modell har påverkat små och medelstora företag negativt i det nuvarande ekonomiska klimatet. Därför vänder sig allt fler inom SME-sektorn till Kameo för finansiering.

– För det första sätter politiken många krokben för bostadsbyggare, för det andra är det svårt att få finansiering. Bankerna är fyrkantiga och ställer allt högre krav. Det är ett stort problem i både Sverige och Norge.

Han ser Kameos lösning som betydligt flexiblare och snabbare än bankerna.

– Vi kan erbjuda lån med högre belåningsgrad och har också möjlighet att vara mer flexibla i våra villkor. Om risken ökar, justerar vi med en högre ränta. Vår prioritet är att skapa solida processer, steg för steg, och att rikta oss mot etablerade fastighetsbolag med välplanerade och kvalitativa projekt, säger han.

Komplement till börsen

Det tillgångsslag som Kameo erbjuder ser Sebastian Harung som ett attraktivt komplement till börsen. Men han betonar att säkerställda fastighetslån, liksom andra investeringar, inte är helt riskfria.

– Det är som alltid viktigt att balansera riskerna, så att fastighetslån blir en integrerad del av en helhetsportfölj, säger han.

I takt med att fler investerare, företag och institutioner får upp ögonen för ​Kameo​ – och att fler fastighetsutvecklare söker alternativa finansieringslösningar – tror Sebastian Harung att hans företag kommer att fortsätta att växa stadigt.

– Om fem år tror jag att vi är en naturlig del av den traditionella finansbranschen och att vi i allt större utsträckning kan vara med och lösa bostadsbristen.

Extern länk: Investera i fastighetslån med månatliga ränteutbetalningar.  

 

Mer från Kameo

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kameo och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera