Riksbanken lånar ut 500 miljarder kronor till bankerna till noll procents ränta för vidareutlåning till icke-finansiella företag i syfte att de livskraftiga företagen inte ska slås ut på grund av svårigheter med kreditförsörjningen. Detta, tillsammans med Finansinspektionens beslut att sänka det kontracykliska buffertvärdet till noll procent (2,5) visar prov på ett mycket snabbt och resolut agerande. Vidare har regeringen beslutat om stödåtgärder som kommer tillföra ytterligare likviditet och även tagit över ansvaret för sjukförsäkringen, vilket är en bra början. Dessvärre kommer inte åtgärderna räcka. Bankerna får dock inte ge kredit om det inte på goda grunder kan antas att förpliktelserna kan fullgöras vilket gör att krediterna inte kommer komma ut till de som mest behöver dem.
Sverige har en mycket stor andel små företag inom besöksnäring, persontransporter, omsorg, skönhet och handel. En stor del av dessa aktörer är små företag som inte har en tät dialog med banken och vars ägare borgar för bolagens banklån i viss utsträckning.
Att enbart erbjuda mer krediter, även till de bolag som bedöms som livskraftiga av banken, är inte tillräckligt. En skönhetssalong eller en restaurang som inte längre har några bokningar klarar sig inte länge. Även om företaget lyckas få ett bankmöte (via telefon) så är det inte troligt att bankerna kommer tumma på sin kreditgivning. Här måste staten ta sitt ansvar för att undvika massarbetslöshet.
Staten bör dels instifta en stödfond, dels uppmuntra till konsumtion när ”faran är över”.
Olika länder har använt olika stödåtgärder. I Hongkong användes helikopterpengar för att stimulera ekonomin. I Norge föreslås för närvarande en statlig garanti, vilket i och för sig skulle matcha den likviditetsinjektion som banksystemet i Sverige nu har fått och ge alla företagare en möjlighet att få lån hos bankerna.
Ett annat sätt skulle vara att instifta en stödfond om 100 miljarder kronor till de företag som kan visa att de har drabbats av skada på grund av spridningen av Covid-19. Coronalånen bör distribueras av Almi och vara efterställda alla andra lån och vara ränte- och amorteringsfria i fem år med enda förbehållet att ägarna inte får dela ut medel under tiden.
Om ägaren önskar dela ut medel måste lånen först amorteras. Efter fem år görs en särskild rekonstruktionsprövning genom av tingsrätten utsedda rekonstruktörer för det fall att lånen inte kan återbetalas. I rekonstruktionen ska enbart Coronalånen sättas ned och inte andra krediter. Genom en lagändring bör även lånen kunna räknas med som eget kapital för att undvika insufficiens.
Genom att tydligt uttala sitt stöd för de många småföretagare som har drabbats av Corona-krisen kan en djup kris med hög arbetslöshet undvikas. Den kris vi nu riskerar drabbar inte, tack vare Riksbankens och FI:s agerande, det finansiella systemet men om vi inte räddar alla småföretagare kommer de sektorer som har varit mest behjälpliga med instegs- och andra integrationsjobb gå under. Detta kommer leda till än högre arbetslöshet bland utlandsfödda och ungdomar. Följdverkningarna kommer dock sprida sig vida utanför dessa sektorer. De ringar på vattnet som bildas får genomslag i hela samhället. I stället för att en fjärils vingslag leder till orkan kan denna fladdermus sänka vår ekonomi. Vi har en möjlighet att lösa detta om vi genast agerar.
Att försöka vända ekonomin när konkurserna haglar är betydligt mycket svårare och dyrare. Därtill måste regeringen börja tala om framtiden. Även om det för närvarande upplevs tungt med stigande dödsfall och smittade i flera länder finns det många ljusglimtar. Solen har gått upp i öst där Kina har visat att de har klarat första vågen och även Sydkorea ser ut att hålla Covid-19 stången. Det pågår ett mycket stort antal försök med både vaccin och mediciner. Därtill tros viruset tappa fart allt eftersom fler uppnår immunitet och vi går mot sommar. Vi måste därför våga tala om framtiden och ett fortsatt levande samhälle där vi reser, bor på hotell och äter på restaurang, där vi handlar kläder och annan mat än torrfoder i butiken – i annat fall kommer varken krediter eller efterställda lån lösa krisen.
Peter Zonabend, vd, Arwidsro
Per Arwidsson, ordförande, Arwidsro