Annons

Inrätta statlig krisfond och gynna konsumtion

DEBATT. Vi har försatt delar av samhället i en kris som kan få oerhörda spridningseffekter om vi inte gemast sätter in rätt stödåtgärder. För varje dag ökar risken för djup lågkonjunktur med hög arbetslöshet, skriver Peter Zonabend och Per Arwidsson, fastighetsbolaget Arwidsro.

ÖDE STAD, BEFÄSTAD. Hamngatan, Stockholm en tisdag i mars 2020. En stad helt utan konsumtion. Staten måste göra det som är möjligt för att uppmuntra handel när samhället väl kommer igång igen.
ÖDE STAD, BEFÄSTAD. Hamngatan, Stockholm en tisdag i mars 2020. En stad helt utan konsumtion. Staten måste göra det som är möjligt för att uppmuntra handel när samhället väl kommer igång igen.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Riksbanken lånar ut 500 miljarder kronor till bankerna till noll procents ränta för vidareutlåning till icke-finansiella företag i syfte att de livskraftiga företagen inte ska slås ut på grund av svårigheter med kreditförsörjningen. Detta, tillsammans med Finansinspektionens beslut att sänka det kontracykliska buffertvärdet till noll procent (2,5) visar prov på ett mycket snabbt och resolut agerande. Vidare har regeringen beslutat om stödåtgärder som kommer tillföra ytterligare likviditet och även tagit över ansvaret för sjukförsäkringen, vilket är en bra början. Dessvärre kommer inte åtgärderna räcka. Bankerna får dock inte ge kredit om det inte på goda grunder kan antas att förpliktelserna kan fullgöras vilket gör att krediterna inte kommer komma ut till de som mest behöver dem.

Sverige har en mycket stor andel små företag inom besöksnäring, persontransporter, omsorg, skönhet och handel. En stor del av dessa aktörer är små företag som inte har en tät dialog med banken och vars ägare borgar för bolagens banklån i viss utsträckning.

Att enbart erbjuda mer krediter, även till de bolag som bedöms som livskraftiga av banken, är inte tillräckligt. En skönhetssalong eller en restaurang som inte längre har några bokningar klarar sig inte länge. Även om företaget lyckas få ett bankmöte (via telefon) så är det inte troligt att bankerna kommer tumma på sin kreditgivning. Här måste staten ta sitt ansvar för att undvika massarbetslöshet.

Staten bör dels instifta en stödfond, dels uppmuntra till konsumtion när ”faran är över”.

Olika länder har använt olika stödåtgärder. I Hongkong användes helikopterpengar för att stimulera ekonomin. I Norge föreslås för närvarande en statlig garanti, vilket i och för sig skulle matcha den likviditetsinjektion som banksystemet i Sverige nu har fått och ge alla företagare en möjlighet att få lån hos bankerna.

Ett annat sätt skulle vara att instifta en stödfond om 100 miljarder kronor till de företag som kan visa att de har drabbats av skada på grund av spridningen av Covid-19. Coronalånen bör distribueras av Almi och vara efterställda alla andra lån och vara ränte- och amorteringsfria i fem år med enda förbehållet att ägarna inte får dela ut medel under tiden.

Om ägaren önskar dela ut medel måste lånen först amorteras. Efter fem år görs en särskild rekonstruktionsprövning genom av tingsrätten utsedda rekonstruktörer för det fall att lånen inte kan återbetalas. I rekonstruktionen ska enbart Coronalånen sättas ned och inte andra krediter. Genom en lagändring bör även lånen kunna räknas med som eget kapital för att undvika insufficiens.

Genom att tydligt uttala sitt stöd för de många småföretagare som har drabbats av Corona-krisen kan en djup kris med hög arbetslöshet undvikas. Den kris vi nu riskerar drabbar inte, tack vare Riksbankens och FI:s agerande, det finansiella systemet men om vi inte räddar alla småföretagare kommer de sektorer som har varit mest behjälpliga med instegs- och andra integrationsjobb gå under. Detta kommer leda till än högre arbetslöshet bland utlandsfödda och ungdomar. Följdverkningarna kommer dock sprida sig vida utanför dessa sektorer. De ringar på vattnet som bildas får genomslag i hela samhället. I stället för att en fjärils vingslag leder till orkan kan denna fladdermus sänka vår ekonomi. Vi har en möjlighet att lösa detta om vi genast agerar.

Att försöka vända ekonomin när konkurserna haglar är betydligt mycket svårare och dyrare. Därtill måste regeringen börja tala om framtiden. Även om det för närvarande upplevs tungt med stigande dödsfall och smittade i flera länder finns det många ljusglimtar. Solen har gått upp i öst där Kina har visat att de har klarat första vågen och även Sydkorea ser ut att hålla Covid-19 stången. Det pågår ett mycket stort antal försök med både vaccin och mediciner. Därtill tros viruset tappa fart allt eftersom fler uppnår immunitet och vi går mot sommar. Vi måste därför våga tala om framtiden och ett fortsatt levande samhälle där vi reser, bor på hotell och äter på restaurang, där vi handlar kläder och annan mat än torrfoder i butiken – i annat fall kommer varken krediter eller efterställda lån lösa krisen.

 

Peter Zonabend, vd, Arwidsro
Per Arwidsson, ordförande, Arwidsro


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?