1515

Innan det är för sent – reglera kryptomarknaden

Uppgången för bitcoin fortsätter och handlades i början på veckan över 62 000 dollar.

Det är hög tid att reglera och beskatta kryptohandeln, skriver Roger Svensson, docent på Institutet för Näringslivsforskning.

RISKFYLLD MARKNAD. Det är stora risker med en oreglerad kryptomarknad. Det skriver Roger Svensson, docent på Institutet för Näringslivsforskning.
RISKFYLLD MARKNAD. Det är stora risker med en oreglerad kryptomarknad. Det skriver Roger Svensson, docent på Institutet för Näringslivsforskning.Foto:Bloomberg Creative Photos

 

 

Kryptovalutor marknadsförs som framtidens betalningsmedel och finansiella tillgångar, men fungerar i praktiken som rena hasardspel. Trots att befintlig spellagstiftning kan tillämpas direkt på kryptohandeln, sitter berörda svenska myndigheter som åskådare på läktaren. Nu krävs krafttag innan kryptonätverken orsakar mer skada för allmänheten.

Kryptovalutornas framfart har knappast gått någon förbi. De marknadsförs som framtidens decentraliserade betalningsmedel där man kan hoppa över mellanhänder. Dessutom framställs kryptovalutorna som finansiella tillgångar som skulle kunna fungera som digitalt guld.

I alla tider har syftet med pengar varit att minska transaktionskostnaderna för betalningar, lån och värderingar. Detta kräver ett stabilt penningvärde. Kryptovalutornas extrema prisvolatilitet och höga transaktionskostnader – mätt i avgifter och tid – gör dem nästan värdelösa som pengar. Den extrema volatiliteten är inte oväntad med tanke på att kryptovalutorna saknar ansvariga utgivare och inte heller backas upp av någon tillgång.

Finansiella tillgångars fundamentala värde baseras på deras kassaflöde eller nytta, vilket gäller för aktier, obligationer, fastigheter och immateriella rättigheter. Guld är den mest kända värdebevararen. Historien visar att guld dessutom är negativt korrelerad med andra tillgångar som aktier och fastigheter och är ett skydd mot inflation. Kryptovalutorna har varken kassaflöde eller nytta. Den korta historiken visar dessutom att de inte heller är något skydd mot börsnedgångar eller inflation.

Eftersom kryptovalutorna varken fungerar som pengar eller finansiell tillgång, återstår främst spelfunktionen. Huvudfunktionen för kryptonätverken är helt enkelt ett olicensierat hasardspel, där nytillkomna spelare löser ut dem som gått in tidigt till allt högre priser. Världens centralbanker har en viss skuld i den bubbla för priser på kryptovalutor som skapats. Bara det senaste ett och ett halvt åren har ledande valutor ökat sin penningmängd med ca 20 procent genom omättliga obligationsköp och rekordlåga räntor.

Finansiella bubblor har historiskt inträffat när likviditeten är hög och räntorna är låga. Med avkastningskrav nära noll försöker investerare hitta nya jaktmarker. Då har kryptovalutor utan kassaflöde blivit ett spännande alternativ.

Allt för många faller för illusionen och riskerar sina hus, sitt sparande och sina pensioner.”

Trots att kryptovalutorna endast är ett offentligt och decentraliserat bokföringssystem av konton och transaktioner, har nätverken och dess storägare varit mycket framgångsrika när det gäller att öka marknadsvärdena. Nätverken riktar uppmärksamhet mot irrelevant teknisk information om hur kryptovalutor skapas eller så manipuleras handel och priser på kryptobörser, som varken är reglerade eller övervakade. Marknadsföring av starka varumärken och visuella illusioner i form av fysiska glittrande mynt skapar intrycket att kryptovalutor är något värdefullt. Allt för många faller för illusionen och riskerar sina hus, sitt sparande och sina pensioner.

Kryptovalutorna används också för kriminell verksamhet som utpressningsbetalningar, skatteflykt och penningtvätt. Detta gör dem attraktiva för ljusskygga grupperingar. Men om dessa kryptonätverk vill bli accepterade i det finansiella finrummet, kommer anonymiteten för plånböckerna ryka fortare än kvickt. Och då försvinner den enda nyttan. Av de 8 000 kryptovalutor som finns idag duger knappt någon som valuta eller finansiell tillgång.

I dag pågår en debatt om kryptovalutor ska regleras eller godkännas som valuta. Det expanderande Kina har visat handlingskraft genom att förbjuda all handel med, och allt skapande av, kryptovalutor, medan stater på ruinens brant – såsom El Salvador – har godkänt bitcoin som reguljär valuta bredvid dollarn. Detta har hittills inte varit någon succé – endast hälften av landets befolkning har nämligen tillgång till internet. Andra stater utreder febrilt hur man ska hantera kryptovalutorna.

En övervägande del av handeln sker på separata börser som helt saknar insyn och övervakning. Inte heller befintlig beskattning av tillgångar eller hasardspelande tillämpas. I Sverige har olika tillsynsmyndigheter, Riksbanken och Finansinspektionen hittills suttit på läktaren som åskådare.

Svenska speltillsynsmyndigheter bör omedelbart tillämpa befintliga regler för hasardspel på all handel med och skapande av kryptovalutor. Kraftiga regleringar med tillhörande beskattning bör införas. Förbud mot handel, skapande och marknadsföring av kryptovalutor bör också övervägas för att förhindra att kryptohandeln orsakar mer skada för allmänheten.

Roger Svensson

docent på Institutet för Näringslivsforskning.


Innehåll från EKNAnnons

Blev miljardbolag på sex år – så här växte Polarium

Smarta batterier gjorde att svenska Polarium utsågs till Nordens mest snabbväxande tillväxtbolag av Financial Times tidigare i år. Bolaget är just nu på en tillväxtresa som många företagare drömmer om.

– Vi hade inte klarat det här utan EKN, säger Polariums grundare och vd Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Polarium tillverkar smarta uppkopplade litiumjonbatterier som driver mobilmaster, och kan ersätta många av de dieselaggregatorer och blybatterier som ofta driver masterna i dag.

– En av våra kunder sparar sju miljoner liter diesel i månaden på att använda våra produkter. Ser man till mobilmasternas hela livslängd innebär det över en miljard liter mindre diesel – för en kund, säger Stefan Jansson.

Tillväxt som kostar

Polarium har sedan starten 2015 installerat över 250 000 batterier i mer än 60 länder. I år förväntas omsättningen landa på 1,25 miljarder kronor. Efter sex år har företaget tre kontor i Sverige, fabriker i Mexiko och Vietnam, säljkontor i USA samt säljare och teknisk support i England, Nya Zeeland, Indonesien och flera afrikanska länder. Det är en otrolig tillväxtresa – och den har kostat en hel del.

– Vi har ett enormt kassaflöde och snabb tillväxt – lägg samman de två parametrarna så får du en uppfattning av vårt behov av rörelsekrediter. Det här var en riktig utmaning för oss i början när vi inte hade en historik att visa upp för kreditgivare, och dessutom gör många affärer på riskmarknader Därför vände vi oss till EKN.

Kombinera olika garantier

Statliga EKN finns nämligen till för att hjälpa svenska exportföretag och deras underleverantörer, genom olika typer av garantier. Polarium har använt tre finansieringslösningar från EKN:

För allmänna expansionssatsningar har de använt EKN:s rörelsekreditgaranti, vilket innebär att EKN har täckt 50 procent av bankens kreditrisk. Det har gjort det enklare för banken att våga säga ja till Polariums kreditbehov.

För affärer på riskmarknader har Polariums bank använt EKN:s rembursgaranti. Rembursgarantin kan banken ansöka om när man har en så kallad remburs, det vill säga att köparens lokala bank garanterar säljaren betalning vid leverans. Rembursgarantin täcker upp för risken att den lokala banken inte kan betala.

Polarium har också använt sig av EKN:s garanti för kundfordringar för specifika affärer, som täcker risken att köparen inte kan betala fakturan. Med hjälp av garantin kan Polarium dessutom gå till sin bank och få fakturan betald i förväg, vilket innebär att de kan erbjuda kunden kredit utan att själva behöva vänta på att få betalt.

Minskat risken och frigjort kapital

– Vi gör många affärer på riskmarknader och då är det betryggande att kunna räkna bort både politiska risker och valutarisker. Dessutom har vi kunnat frigöra kapital med hjälp av de här garantierna. Samarbetet med EKN har gjort att vi kan fokusera på vår grundverksamhet, det har varit otroligt värdefullt för oss, säger Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?