Hoppa till innehållet

Annons

Innan det är för sent – reglera kryptomarknaden

Uppgången för bitcoin fortsätter och handlades i början på veckan över 62 000 dollar.

Det är hög tid att reglera och beskatta kryptohandeln, skriver Roger Svensson, docent på Institutet för Näringslivsforskning.

RISKFYLLD MARKNAD. Det är stora risker med en oreglerad kryptomarknad. Det skriver Roger Svensson, docent på Institutet för Näringslivsforskning.
RISKFYLLD MARKNAD. Det är stora risker med en oreglerad kryptomarknad. Det skriver Roger Svensson, docent på Institutet för Näringslivsforskning.Foto:Bloomberg Creative Photos

 

 

Kryptovalutor marknadsförs som framtidens betalningsmedel och finansiella tillgångar, men fungerar i praktiken som rena hasardspel. Trots att befintlig spellagstiftning kan tillämpas direkt på kryptohandeln, sitter berörda svenska myndigheter som åskådare på läktaren. Nu krävs krafttag innan kryptonätverken orsakar mer skada för allmänheten.

Kryptovalutornas framfart har knappast gått någon förbi. De marknadsförs som framtidens decentraliserade betalningsmedel där man kan hoppa över mellanhänder. Dessutom framställs kryptovalutorna som finansiella tillgångar som skulle kunna fungera som digitalt guld.

I alla tider har syftet med pengar varit att minska transaktionskostnaderna för betalningar, lån och värderingar. Detta kräver ett stabilt penningvärde. Kryptovalutornas extrema prisvolatilitet och höga transaktionskostnader – mätt i avgifter och tid – gör dem nästan värdelösa som pengar. Den extrema volatiliteten är inte oväntad med tanke på att kryptovalutorna saknar ansvariga utgivare och inte heller backas upp av någon tillgång.

Finansiella tillgångars fundamentala värde baseras på deras kassaflöde eller nytta, vilket gäller för aktier, obligationer, fastigheter och immateriella rättigheter. Guld är den mest kända värdebevararen. Historien visar att guld dessutom är negativt korrelerad med andra tillgångar som aktier och fastigheter och är ett skydd mot inflation. Kryptovalutorna har varken kassaflöde eller nytta. Den korta historiken visar dessutom att de inte heller är något skydd mot börsnedgångar eller inflation.

Eftersom kryptovalutorna varken fungerar som pengar eller finansiell tillgång, återstår främst spelfunktionen. Huvudfunktionen för kryptonätverken är helt enkelt ett olicensierat hasardspel, där nytillkomna spelare löser ut dem som gått in tidigt till allt högre priser. Världens centralbanker har en viss skuld i den bubbla för priser på kryptovalutor som skapats. Bara det senaste ett och ett halvt åren har ledande valutor ökat sin penningmängd med ca 20 procent genom omättliga obligationsköp och rekordlåga räntor.

Finansiella bubblor har historiskt inträffat när likviditeten är hög och räntorna är låga. Med avkastningskrav nära noll försöker investerare hitta nya jaktmarker. Då har kryptovalutor utan kassaflöde blivit ett spännande alternativ.

”Allt för många faller för illusionen och riskerar sina hus, sitt sparande och sina pensioner.”

Trots att kryptovalutorna endast är ett offentligt och decentraliserat bokföringssystem av konton och transaktioner, har nätverken och dess storägare varit mycket framgångsrika när det gäller att öka marknadsvärdena. Nätverken riktar uppmärksamhet mot irrelevant teknisk information om hur kryptovalutor skapas eller så manipuleras handel och priser på kryptobörser, som varken är reglerade eller övervakade. Marknadsföring av starka varumärken och visuella illusioner i form av fysiska glittrande mynt skapar intrycket att kryptovalutor är något värdefullt. Allt för många faller för illusionen och riskerar sina hus, sitt sparande och sina pensioner.

Kryptovalutorna används också för kriminell verksamhet som utpressningsbetalningar, skatteflykt och penningtvätt. Detta gör dem attraktiva för ljusskygga grupperingar. Men om dessa kryptonätverk vill bli accepterade i det finansiella finrummet, kommer anonymiteten för plånböckerna ryka fortare än kvickt. Och då försvinner den enda nyttan. Av de 8 000 kryptovalutor som finns idag duger knappt någon som valuta eller finansiell tillgång.

I dag pågår en debatt om kryptovalutor ska regleras eller godkännas som valuta. Det expanderande Kina har visat handlingskraft genom att förbjuda all handel med, och allt skapande av, kryptovalutor, medan stater på ruinens brant – såsom El Salvador – har godkänt bitcoin som reguljär valuta bredvid dollarn. Detta har hittills inte varit någon succé – endast hälften av landets befolkning har nämligen tillgång till internet. Andra stater utreder febrilt hur man ska hantera kryptovalutorna.

En övervägande del av handeln sker på separata börser som helt saknar insyn och övervakning. Inte heller befintlig beskattning av tillgångar eller hasardspelande tillämpas. I Sverige har olika tillsynsmyndigheter, Riksbanken och Finansinspektionen hittills suttit på läktaren som åskådare.

Svenska speltillsynsmyndigheter bör omedelbart tillämpa befintliga regler för hasardspel på all handel med och skapande av kryptovalutor. Kraftiga regleringar med tillhörande beskattning bör införas. Förbud mot handel, skapande och marknadsföring av kryptovalutor bör också övervägas för att förhindra att kryptohandeln orsakar mer skada för allmänheten.

Roger Svensson

docent på Institutet för Näringslivsforskning.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från ExobeAnnons

Så skapas ett tryggare och skönare arbetsliv

Ett sammanträdesrum hos Exobe för inkluderande möten kring ett ”Front Row Table”.
Anders Green, Cloud Security Advisor & Partner på Exobe och Tommy Clarke, Cloud Productivity Expert & Partner på Exobe.
Ett sammanträdesrum hos Exobe för inkluderande möten kring ett ”Front Row Table”. Anders Green, Cloud Security Advisor & Partner på Exobe och Tommy Clarke, Cloud Productivity Expert & Partner på Exobe.

Hur man arbetar, i vilka miljöer och med vilka verktyg, påverkar faktorer som produktivitet och trivsel.

– Vi står inför stora förändringar och måste anpassa vårt sätt att arbeta, säger Anders Green, Cloud Security Advisor & Partner på Exobe.

Ett tryggare och skönare arbetsliv handlar mycket om att möjliggöra för människor att arbeta på ett sätt som inkluderar säkerhet, regelefterlevnad och riskkontroll.

Med hjälp av moderna digitala verktyg och arbetssätt kan detta uppnås, samtidigt som man kan sluta lägga tid på enklare, tidskrävande uppgifter som tekniken kan ta över.

Förbered er för AI i alla Microsoft 365-verktyg

AI är en möjliggörare för att få mer gjort med mindre insats. Samtidigt är tekniksprånget så stort att man måste vara förberedd för att integrera det i organisationen på rätt sätt.

– AI kommer med full kraft och redan nu måste företag börja anpassa sig, säger Anders Green.

Ett stort skifte som många företag redan genomgått är övergången till distansarbete. Med detta ökar kraven på säkerhet, då många medarbetare plötsligt sitter utanför kontorets säkra miljöer.

– Att skapa en säker arbetsmiljö ska inte vara krångligt. Man ska inte behöva ha olika VPN-uppkopplingar och en massa lösenord. Det finns smidigare lösningar för att skapa en säker arbetsmiljö, säger Tommy Clarke, Cloud Productivity Expert & Partner på Exobe.

En viktig aspekt av att kunna arbeta på ett effektivt sätt är att kommunicera optimalt – och att ha rätt information i rätt typ av kanal. Viss information passar bättre på ett intranät, medan annan information lämpar sig bättre i Teams och ett tredje alternativ kan behöva lagras i ett Enterprise Risk Management-system. 

Skapa förutsättningar för digitala möten som inkluderar alla

En annan viktig faktor är hur man hanterar möten – och hur man behandlar varandra i den digitala tillvaron.

– Överlag borde vi kunna vara bättre på att bjuda in till möten mer genomtänkt. Man ska fråga sig om alla verkligen alltid behöver vara med, och vad som förväntas av dem när de deltar, säger Tommy Clarke.

Det är i dag vanligt att några personer är på plats på företaget gemensamt i ett mötesrum, medan andra deltar via skärmen hemifrån eller från bilen. Det kan skapa en utmaning i att få alla att känna engagemang.

– Vi märker att många företag behöver hjälp att minska gapet mellan de som möts fysiskt i rummet och de som deltar på distans. Här behövs det bättre förståelse för hur man i rummet uppfattas på andra sidan i det digitala mötet, samt hur man kan möblera ett rum för att inkludera alla deltagare på ett jämlikt sätt. Genom att ta hänsyn till sådana detaljer kan man öka delaktigheten och effektiviteten på möten och därmed få ut mer av dem, avslutar Tommy Clarke. 

Om Exobe 

På Exobe hjälper vi er att ta nästa steg mot moderna digitala verktyg & arbetssätt. Vi följer med på er resa mot ett tryggare och skönare arbetsliv.

Läs mer på exobe.com 

 

Mer från Exobe

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exobe och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera