ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Ingen ljusning i bostadsfrågan

  • REFORMBEHOV. Svenska folket misstror politikernas förmåga att lösa problemen på bostadsmarknaden. Johan Engström presenterar sex frågor som måste tas upp i kommande bostadspolitiska samtal. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

DEBATT. Sedan janariöverenskommelsen har det varit tyst om bostadspolitiken, och detta följer på ett mångårigt politiskt misslyckande. Endast 7 procent av de tillfrågade i en Sifo-mätning tror att regeringen kommer att lyckas förbättra bostadsmarknaden. Nu krävs en långsiktig reform, anser Johan Engström, Fastighetsbyrån.

Hela 240 av Sveriges 290 kommuner har bostadsbrist, 362.000 villor är ensamhushåll och nära en miljon svenskar står fortfarande i bostadskö bara i landets tre storstäder. Den genomsnittliga kötiden i hela Stockholms stad är 9,3 år. Unga och invandrare kommer inte in på bostadsmarknaden, många gånger trots att de har både kontantinsats och fast jobb. Och många äldre har inte råd eller möjlighet att byta bostad vilket hindrar välbehövliga flyttkedjor. Politikerna har inte klarat att skapa långsiktighet i bostadspolitiken, och tyvärr kan ingen ljusning skönjas vid horisonten.

Vi har nu haft en ny regering i ett halvår, en regering som lutar sig mot ett 73-punktsprogram där bara fyra punkter handlar om bostadsmarknaden – fri hyressättning vid nyproduktion, avskaffad flyttskatt, förenklad planprocess för att förenkla byggande samt koncentrerat investeringsstöd för hyresrätter. Dessa fyra ambitioner är visserligen välkomna, men är tyvärr också en fortsättning på de senaste decenniernas skruvande i enskildheter.

Frågan är dessutom hur länge Sveriges befolkning ska behöva vänta. Sedan 73-punktsprogrammet lanserades har det varit ekande tyst i bostadsfrågorna.

Det eviga lappandet och lagandet av enskilda delar av bostadsmarknaden har även börjat synas i svenska folkets förtroende för bostadspolitiken.

I en ny Sifo-undersökning uppger 35 procent av svenskarna att de tror att den nuvarande regeringens politik kommer att ha en negativ påverkan på bostadsmarknaden. 38 procent tror inte att det blir någon skillnad och bara 7 procent tror att regeringen kommer kunna påverka bostadsmarknaden i en positiv riktning.

Nästan hälften (46 procent) har en negativ inställning till januariöverenskommelsen och 73-punktsprogrammet när det gäller bostadspolitiken, bara 18 procent är positivt inställda.

Som Sveriges största mäklarföretag möter vi dagligen människor som drabbas av den kortsiktighet och det regulativa lapptäcke som kännetecknar dagens bostadsmarknad. För att kunna gå framåt i bostadsfrågorna bör riksdagens partier skapa en bostadsgrupp, en parlamentarisk arbetsgrupp med ansvar för att hitta breda lösningar på en av vår tids ödesfrågor. Det är dags att sluta peka finger kring de tidigare havererade blocköverskridande samtalen och komma vidare.

För att få en stabil bostadsmarknad med ökad rörlighet och lägre trösklar bör de bostadspolitiska samtalen omfatta:

1. Subventionerat bosparande för unga.

2. Utfasning av ränteavdraget

3. Sänkt/avskaffad reavinstbeskattning.

4. Utvärdering av amorteringskrav.

5. Översyn av hyresreglering, byggregleringar och regler kring andrahandsuthyrning i syfte att öka rörligheten.

6. Hur man kan få kommuner att bedöma behovet av bostadsbyggande och, gärna tillsammans med byggbolagen, komma fram till en plan som ligger i linje med de behov som finns i kommunerna. En statlig utredning från 2017 om kommunal planering för bostäder visar att ingen av Sveriges kommuner gör en samlad bedömning av sina behov av bostadsbyggande. Inte heller följs eller prognostiseras det faktiska utbudet av bostäder i kommunerna. Kommunerna behöver kartlägga beståndet, analysera det framtida behovet och ta fram en långsiktig plan.

Sverige behöver en partiöverskridande, långsiktig reform som tar ett helhetsgrepp om bostadspolitiken. Det vi inte behöver är fler smååtgärder som skapar stor turbulens och osäkerhet på marknaden men ger små effekter i praktiken. Nu är det snart sommar och riksdagen tar semester. Är det inte dags att sätta bostadspolitiken högt på dagordningen när ni kommer tillbaka till hösten?

Johan Engström, vd, Fastighetsbyrån

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer