1515
Annons

Inför moratorium för konkurser nu

DEBATT. Det finns regler som möjliggör att betalningar kan skjutas upp en viss tid för att på så sätt få ett andrum. Denna regel från 1940 bör användas för att undvika en mycket stor konkursvåg. Det skriver Marie Karlsson-Tuula och Rolf Åbjörnsson, experter inom obeståndsrätt.

AGERA. Butikskedjan Flash begärdes i veckan i konkurs. Nu gäller det riksdagen beslutar om att lagen om moratorium ska träda i kraft för att undvika en stor konkursvåg, anser skribenterna.
AGERA. Butikskedjan Flash begärdes i veckan i konkurs. Nu gäller det riksdagen beslutar om att lagen om moratorium ska träda i kraft för att undvika en stor konkursvåg, anser skribenterna.Foto:Johan Nilsson/TT

Näringslivet är i allvarlig kris. Hela landets ekonomi är i gungning. Särskilt utsatta är små och medelstora företag i restaurang- och hotellbranschen, samt därtill särskilt knutna näringar. Dessa företag mister i stort sett alla inkomster över en natt och situationen blir omöjlig att hantera. Vi vet detta och det kan vara en svår balansgång att samtidigt följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för minskad smittspridning och samtidigt värna framför allt de små, lokala företagen.

I Aktuellt i söndags framhöll professorn i nationalekonomi John Hassler något i detta sammanhang helt avgörande:

För att vårt samhälle och ekonomin ska kunna resa sig när krisen är över, måste vi se till att de företag som nu ser en tvärnit i affärerna snabbt kan återuppta verksamheten. Att de anställda kan gå tillbaka till jobbet. Det här betyder att vi inte kan låta dem säga upp sina anställda och gå i konkurs. Här måste statens ansträngningar maximeras.

Juridiken i den nu uppkomna situationen är otydlig – måste alla dessa i grunden livskraftiga företag med en på kort sikt hopplös situation gå i konkurs? Den som inte kan betala sina skulder allt eftersom de förfaller till betalning och det inte endast är tillfälligt är på obestånd och kan på egen ansökan eller ansökan av borgenär försättas i konkurs av den lokala tingsrätten.

Under krisen 1989–1993 försattes mängder av företag i konkurs. Bara under 1992 uppgick antalet konkurser till 22.000. Enligt vår mening skulle detta elände ha kunnat undvika genom att ett moratorium hade införts. Ordet moratorium kommer från latinets moratorius, dröjande, och innebär ett fördröjande (undantag) av verkställighet till dess att ett krav har uppfyllts eller ett tillstånd har upphört. Det finns en lagstiftning som föreskriver att alla betalningar kan skjutas upp en viss tid för att på så sätt få ett andrum och därmed också undvika att företaget kommer på obestånd. Då upphör den rättsliga grunden för ett konkursbeslut.

Det torde vara möjligt att i rådande läge åberopa institutet force majeure och en omöjlighet att betala, varigenom ett anstånd erhålls. Rättsordningen innefattar ett skydd för en förpliktad att utföra en handling som är omöjlig att genomföra på grund av omständigheter som vederbörande inte rår över. Även lagen om företagsrekonstruktion innefattar en form av moratorium upp till ett år och skulle kunna användas av företag i kris.

Båda alternativen kräver dock att en juridisk prövning görs, något som i sig försvårar och fördyrar samt kanske är en praktisk omöjlighet i denna pressade situation. I stället bör riksdagen omgående besluta om att lagen om moratorium från 1940 ska träda i kraft.

Allehanda tillfälliga paket med lån till hög ränta hjälper inte små och medelstora företag. Det är just dessa som utgör navet i vårt samhälle och livskraften i våra städer och kommuner. De tillhandahåller vår dagliga service, nöjen och kultur, underhåller vår besöksnäring och utgör de små byggstenar som tillsammans formar strukturen av vårt land. Bara hotell- och restaurangnäringen utgör 2,5 procent av BNP. Det här är anledningen till att våra skattepengar nu måste gå till att se till att dörrarna kan slås upp igen på våra företag. Riksdagen måste fatta detta beslut omgående så att lagen kan tillämpas så är faran över för denna gång.

 

Marie Karlsson-Tuula, professor i civilrätt
Rolf Åbjörnsson, advokat, tidigare riksdagsledamot (KD)


Innehåll från First Venture SwedenAnnons

Hållbarhet som investeringsstrategi

Investeringsbolaget First Venture har under 15 år hjälpt svenska innovativa och hållbara företag att skala upp. Bolagets investeringsstrategi innebär bland annat att First Venture investerar i bolag precis innan deras kommersialiseringsresa påbörjas och att bolaget satsar på företag med hållbarhet som en central del av affärsidén.

– Vi vill jobba med bolag som har en mätbar och faktisk påverkan, och vi har under 15 år kunnat visa att vår långsiktiga investeringsstrategi ger bra avkastning, säger bolagets vd David Wendel.

First Venture grundades av Peter Werme och Rune Nordlander som när de träffades på ABB insåg att deras bakgrunder inom finans och it-entreprenörskap kompletterade varandra. Det blev starten på Första Entreprenörsfonden som nu 15 år senare heter First Venture och där är alltså David Wendel vd.

– Grunden i vår investeringsstrategi är densamma nu som då, att investera i bolag inom teknik, hälsa och hållbarhet. Dels för att dessa bolag har en reell möjlighet till positiv påverkan på mänsklighet och planet, dels för att det är branscher med starkt underliggande tillväxt och förutsättning för god avkastning, säger han.

Investering i kritiskt läge

First Venture investerar i ett för många bolag utmanande läge, det så kallade ”Valley of Death”.

– I början av sin kommersialiseringsresa är portföljbolagen i behov av kapital och kompetens för att växa snabbt och på rätt sätt. Här är vi en utmärkt partner som erbjuder finansiering och erfarenhet av uppskalning utan onödiga risker från ett stort antal bolag. Från ett investeringsperspektiv är tiden precis före bolagens kommersialisering optimal. Bolagen har ännu inte fått någon skenande värdering, och de har inga ytterligare utvecklingskostnader, säger David Wendel.

Cling Systems, Alelion Energy Systems och Zigrid 

Han lyfter fram tre intressanta företag inom hållbarhet som finns i deras portfölj: Cling Systems, Alelion Energy Systems och Zigrid. Zigrid utvecklar en produkt som utvinner förnybar energi som tar vara på spillvärme från exempelvis industrilokaler genom en modul som kopplas på en fastighet som alstrar värme. Istället för att spillvärmen släpps ut kan Zigrid erbjuda en lösning som betalar av sig själv genom att skapa energi av luft.

Alelion hjälper bolag att omvandla förbränningsmotorer i större fordon till eldrift med högspänningsbatterier. Alelion finns med i hela kedjan och fungerar som en ”one stop shop” för bolag som vill ha en mer hållbar maskinpark. Cling Systems kopplar samman köpare och säljare av begagnade litium jon-batterier. En tjänst som marknaden är i stort behov av, som inte tidigare har existerat.

– Vi vet att en omställning till eldrivna fordon är viktigt för miljömålen. Men majoriteten av den litium som används i batteriproduktion idag är nybruten, vilket medför en ohållbar påverkan på planeten. Genom Clings lösning kan batteriproducenterna övergå till en cirkulär produktion och begagnade batterier få ett andra liv, säger David Wendel.

Hållbarhet och mångfald 

Branscher som, agritech och sustaintech, är hetare än någonsin. Och utbudet av innovativa bolag och duktiga entreprenörer är stor. Det som däremot behöver ökas är mångfalden.

– I Sverige går cirka 1 procent av investerat kapital till kvinnor och cirka 1 procent till entreprenörer från förorter. Detta är under all kritik! Det är fel ur ett rättvise- och jämställdhetsperspektiv, och skadar både samhället och bolagens utveckling. Om investeringskollektivet fortsätter så här kommer tusentals fantastiska idéer aldrig att realiseras, och det förlorar vi alla på, avslutar David Wendel.

Fakta:

First Venture Sweden AB (publ) är ett svenskt investeringsbolag som investerar i tillväxtbolag drivna av entreprenörsteam med stark passion och med förutsättningarna för att bygga framtidens bolag. First Venture grundades för cirka 15 år sedan och har namnkunniga aktieägare som Rutger Arnhult, Håkan Roos och Lottie Tamm med familj.

Läs mer om First Venture och bolagsportföljen

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med First Venture Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?