1515

Inför ett moratorium för skatter och avgifter

DEBATT. En tsunami av konkurser och snabbt stigande arbetslöshet hotar om inte staten radikalt minskar företagens kostnader. Ett effektivt sätt är att ta paus för att inbetalningar av skatter och avgifter, skriver Gabriel Urwitz.

NÖDLÄGE. Det behövs en paus för att kunna överblicka situationen. Enda sättet att åstadkomma detta är att omgående införa ett moratorium för alla skatter inklusive moms, arbetsgivaravgifter, räntor och amorteringar och hyror, skriver Gabriel Urwitz.
NÖDLÄGE. Det behövs en paus för att kunna överblicka situationen. Enda sättet att åstadkomma detta är att omgående införa ett moratorium för alla skatter inklusive moms, arbetsgivaravgifter, räntor och amorteringar och hyror, skriver Gabriel Urwitz.Foto:Claes-Göran Flinck

Coronakrisen innebär förutom de mycket stora medicinska utmaningarna dramatiska konsekvenser för svensk ekonomi. Varslen är nu uppe i nästan 100 000 personer, antalet arbetslösa ökar också kraftigt med drygt 25 000 förra veckan. Hela svenska ekonomin är utsatt för en enorm chock, detta gäller i synnerhet tjänstesektorn, där lönekostnaden ofta står för 50-70 procent av totala kostnaden och där hyror ofta utgör den näst största kostnadsposten.

För ett industribolag är personalkostnaden nästan alltid en väsentligt mindre andel av totala kostnaden, normal 10-25 procent. Detta innebär att ett tjänsteföretag är väldigt mycket mer utsatt när intäkterna försvinner.

Detta gäller i dag restauranger, alla verksamheter som är kopplat till resor och turism, detaljhandeln förutom mat- och apotekshandel men även andra tjänsteföretag. För dessa företag har under de senaste veckorna 50-100 procent av intäkterna försvunnit, och konkursrisken är därmed ett faktum. En ledande konsultfirma har beräknat att Sveriges BNP kortsiktigt kan minska med 20 procent, att 40 procent av privata bolag inte har tillräckliga resurser för att överleva i tre månader, att mer än en miljon jobb kan försvinna.

Sannolikheten för en tsunami av konkurser är mycket stor, vilket kommer dramatiskt öka arbetslösheten. Även regeringen talar om risk för arbetslöshet på 13 procent eller högre.

Det största problemet är att osäkerheten runt corona är genuin, hur många kommer bli sjuka, hur länge kommer pandemin vara, hur stora blir de ekonomiska konsekvenserna. Inget av detta går att med säkerhet prognosticera eftersom denna kris är unik och inte jämförbar med ”normala” kriser.

Detta gör att regering och riksdag kommer med olika åtgärder utan att kunna överblicka effekterna. Det är redan uppenbart att åtgärderna hittills är för små, kommer för sent eller är för byråkratiska. Nuvarande stödet kommer inte på långa vägar räcka till eller nå de som verkligen behöver stöd.

Det behövs en paus för att kunna överblicka situationen. Enda sättet att åstadkomma detta är att omgående införa ett moratorium för alla skatter inklusive moms, arbetsgivaravgifter, räntor och amorteringar och hyror. Låt detta moratorium till att börja med gälla till och med sista juni.

Ett moratorium innebär ett tillfälligt stopp för alla dessa betalningar. Detta skulle tillsammans med att staten tar 100 procent av permitteringslönen skapa ett två-tre månaders andrum för alla företag och framför allt hjälpa mindre och tjänsteproducerande företag, vilket skulle innebära att tsunamin av betalningsinställelser och konkurser inte behöver ske, och därigenom kan mycket av den dramatiskt ökande arbetslösheten undvikas.

Moratorium innebär inte att dessa uppskjutna betalningar inte ska betalas men andrummet skulle ge regering och riksdag möjlighet att bättre bedöma vilka åtgärder som staten måste vidta, vilka stödåtgärder som behövs för i första hand olika sektorer och små och medelstora företag. Själva moratoriet innebär ingen kostnad för staten.

Det finns flera ekonomer (Magnus Henrekson, John Hassler) som framfört förslag om att staten borde utveckla en statlig avbrottsförsäkring, det vill säga att staten går in som försäkringsgivare och använder samma principer som privata avbrottsförsäkringar.

Corona är ett ”avbrott” vars konsekvenser endast vi gemensamt kan bära, det vill säga det är endast staten som kan svara för konsekvenserna av coronautbrottet. Det finns förslag till en statlig avbrottsförsäkring. Ett moratorium skulle ge politikerna tid att utforma och fatta beslut om en sådan försäkring. Fördelen med en avbrottsförsäkring är att den går att utforma på ett sådant sätt att den hjälper de företag som behöver hjälp.  

Det är en avgörande fråga för hela samhällsekonomin att inte massor av i och för sig livskraftiga företag går under på grund av coronakrisen – om vi ska kunna återuppbygga den svenska ekonomin efter att det är över.

Det är en moralisk fråga för det svenska samhället att hjälpa företag att inte gå under i en situation som de är utan all skuld. 

Gabriel Urwitz, ordförande, AB Segulah


Innehåll från RCO Security ABAnnons

Så kommer mobilen och elektroniska taggar att förändra fastighetsbranschen

Fastighetsägare vill i dag få bort dyrbar nyckelhantering och istället låta mobiltelefoner och elektroniska taggar fungera som elektroniska nycklar. Några som möjliggör det här är RCO Security AB som erbjuder lösningar inom passer- och säkerhetssystem. Nu skapar företaget ytterligare valmöjligheter för sina kunder genom sitt nya samarbete med den globala leverantören av identifieringsmjukvara – Precise Biometrics. 

Genom samarbetet med Precise Biometrics kan RCO Security AB nu integrera produkten YOUNiQ med sitt passersystem. Det här innebär att man med ansiktsigenkänning säkert och bekvämt kan hantera tillträde till olika typer av fastigheter. Tekniken bakom produkten baseras på artificiell intelligens som bekräftar individens identitet genom dess unika ansiktsdrag. 

– Det här är en produkt om ligger helt rätt i tiden. Digitaliseringen genomsyrar alla former av branscher och dess lösningar och det är viktigt för oss att ligga i framkant och erbjuda våra kunder smarta lösningar med hög säkerhet och utmärkt användarupplevelse, säger Patrik Dugge produktchef på RCO Security AB.

Digitala lås öppnar nya möjligheter

Digitala lås med mobila nycklar har funnits en tid, men lösningen har saknat smidig skalbarhet. Kontroll av access till enskilda dörrar innanför det yttre skalskyddet på en fastighet har varit besvärligt att administrera. Det har lett till att digitala lås mest har varit lämpliga för kommersiella fastigheter, kontor, coworking-utrymmen, gym och parkeringar.

Men i dag finns lösningar som RCO numera erbjuder tillsammans med sin partner Accessy, som gör att fastighetsägare på ett betydligt enklare sätt kraftigt kan skala upp digitaliseringen av låslösningarna i sina bestånd, till fler typer av fastigheter och dörrar längre in. Därmed uppnås stora tids-, resurs-, och kostnadsbesparingar som kommer att skapa mervärde för användarna. När man väl har ett digitalt passersystem på plats, kan man därefter integrera andra funktioner som möjligheten att reglera belysning och värme beroende på om någon befinner sig i en lokal eller inte. 

Integrera olika tekniska system i en fastighet

Andra typer av system som ska kunna knytas ihop kan till exempel vara inbrottslarm, fastighetsboxar och olika typer av administrationssystem. Att få bort flera nivåer av administration är ofta målet. 

Magnetkontakter kan ytterligare skala upp digitaliseringen. Om en magnetkontakt indikerar att ytterdörren inte är stängd blir det ineffektivt om värmen är på, och skulle då kunna justeras automatiskt genom integration mellan passagesystemet och styr och regler.

– Vi ser en väldigt stark utveckling just nu inom digitala låslösningar vilket skapar många nya möjligheter för fastighetsbranschen. Möjligheter vi vill fortsätta erbjuda med vårt växande produktutbud, avslutar Patrik Dugge.  

Om RCO Security AB

RCO Security utvecklar, tillverkar och säljer tjänster och produkter inom passer- och säkerhetssystem. Genom deras närhet till sina kunder skapar de en trygg, säker och smidig vardag – vare sig man har behov av ett kodlås vid en enda dörr eller ett stort integrerat system för styrning av passer och inbrottslarm i flera fastigheter spridda över landet.

Läs mer på www.rco.se

 

Mer från RCO Security AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RCO Security AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?