Annons

Inför ett moratorium för skatter och avgifter

DEBATT. En tsunami av konkurser och snabbt stigande arbetslöshet hotar om inte staten radikalt minskar företagens kostnader. Ett effektivt sätt är att ta paus för att inbetalningar av skatter och avgifter, skriver Gabriel Urwitz.

NÖDLÄGE. Det behövs en paus för att kunna överblicka situationen. Enda sättet att åstadkomma detta är att omgående införa ett moratorium för alla skatter inklusive moms, arbetsgivaravgifter, räntor och amorteringar och hyror, skriver Gabriel Urwitz.
NÖDLÄGE. Det behövs en paus för att kunna överblicka situationen. Enda sättet att åstadkomma detta är att omgående införa ett moratorium för alla skatter inklusive moms, arbetsgivaravgifter, räntor och amorteringar och hyror, skriver Gabriel Urwitz.Foto:Claes-Göran Flinck

Coronakrisen innebär förutom de mycket stora medicinska utmaningarna dramatiska konsekvenser för svensk ekonomi. Varslen är nu uppe i nästan 100 000 personer, antalet arbetslösa ökar också kraftigt med drygt 25 000 förra veckan. Hela svenska ekonomin är utsatt för en enorm chock, detta gäller i synnerhet tjänstesektorn, där lönekostnaden ofta står för 50-70 procent av totala kostnaden och där hyror ofta utgör den näst största kostnadsposten.

För ett industribolag är personalkostnaden nästan alltid en väsentligt mindre andel av totala kostnaden, normal 10-25 procent. Detta innebär att ett tjänsteföretag är väldigt mycket mer utsatt när intäkterna försvinner.

Detta gäller i dag restauranger, alla verksamheter som är kopplat till resor och turism, detaljhandeln förutom mat- och apotekshandel men även andra tjänsteföretag. För dessa företag har under de senaste veckorna 50-100 procent av intäkterna försvunnit, och konkursrisken är därmed ett faktum. En ledande konsultfirma har beräknat att Sveriges BNP kortsiktigt kan minska med 20 procent, att 40 procent av privata bolag inte har tillräckliga resurser för att överleva i tre månader, att mer än en miljon jobb kan försvinna.

Sannolikheten för en tsunami av konkurser är mycket stor, vilket kommer dramatiskt öka arbetslösheten. Även regeringen talar om risk för arbetslöshet på 13 procent eller högre.

Det största problemet är att osäkerheten runt corona är genuin, hur många kommer bli sjuka, hur länge kommer pandemin vara, hur stora blir de ekonomiska konsekvenserna. Inget av detta går att med säkerhet prognosticera eftersom denna kris är unik och inte jämförbar med ”normala” kriser.

Detta gör att regering och riksdag kommer med olika åtgärder utan att kunna överblicka effekterna. Det är redan uppenbart att åtgärderna hittills är för små, kommer för sent eller är för byråkratiska. Nuvarande stödet kommer inte på långa vägar räcka till eller nå de som verkligen behöver stöd.

Det behövs en paus för att kunna överblicka situationen. Enda sättet att åstadkomma detta är att omgående införa ett moratorium för alla skatter inklusive moms, arbetsgivaravgifter, räntor och amorteringar och hyror. Låt detta moratorium till att börja med gälla till och med sista juni.

Ett moratorium innebär ett tillfälligt stopp för alla dessa betalningar. Detta skulle tillsammans med att staten tar 100 procent av permitteringslönen skapa ett två-tre månaders andrum för alla företag och framför allt hjälpa mindre och tjänsteproducerande företag, vilket skulle innebära att tsunamin av betalningsinställelser och konkurser inte behöver ske, och därigenom kan mycket av den dramatiskt ökande arbetslösheten undvikas.

Moratorium innebär inte att dessa uppskjutna betalningar inte ska betalas men andrummet skulle ge regering och riksdag möjlighet att bättre bedöma vilka åtgärder som staten måste vidta, vilka stödåtgärder som behövs för i första hand olika sektorer och små och medelstora företag. Själva moratoriet innebär ingen kostnad för staten.

Det finns flera ekonomer (Magnus Henrekson, John Hassler) som framfört förslag om att staten borde utveckla en statlig avbrottsförsäkring, det vill säga att staten går in som försäkringsgivare och använder samma principer som privata avbrottsförsäkringar.

Corona är ett ”avbrott” vars konsekvenser endast vi gemensamt kan bära, det vill säga det är endast staten som kan svara för konsekvenserna av coronautbrottet. Det finns förslag till en statlig avbrottsförsäkring. Ett moratorium skulle ge politikerna tid att utforma och fatta beslut om en sådan försäkring. Fördelen med en avbrottsförsäkring är att den går att utforma på ett sådant sätt att den hjälper de företag som behöver hjälp.  

Det är en avgörande fråga för hela samhällsekonomin att inte massor av i och för sig livskraftiga företag går under på grund av coronakrisen – om vi ska kunna återuppbygga den svenska ekonomin efter att det är över.

Det är en moralisk fråga för det svenska samhället att hjälpa företag att inte gå under i en situation som de är utan all skuld. 

Gabriel Urwitz, ordförande, AB Segulah


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

Svenska tillväxtbolaget slår hål på myter om e-signering

Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.
Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.

Trenden är tydlig – att signera avtal med ett klick lockar både stora och små företag.

Samtidigt finns det fortfarande många myter och missuppfattningar kring e-signering.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här 

När Scrive drog igång sin verksamhet 2010 hade digitaliseringen inte fått sitt ordentliga genombrott i Sverige. För det svenskägda bolaget krävdes det enträget arbete för att övertyga kunderna om att e-signaturen faktiskt hade kommit för att stanna.

– Marknaden började mogna på allvar 2016 och i dag är det inte längre en frågeställning om en elektronisk underskrift är juridiskt bindande eller inte, säger Scrives vd Viktor Wrede.

Samtidigt tvekar vissa kunder fortfarande kring säkerhetsaspekten. Farhågan är att e-signeringsverktyget som gör det möjligt att signera avtal och många andra typer av dokument med hjälp av några tangentklick helt enkelt inte är tillförlitligt.

– Men det är bättre och säkrare att använda Scrive och e-signering än att underteckna avtal och kontrakt på ett fysiskt utskrivet papper. Det har alltid varit juridiskt möjligt att signera dokument elektroniskt men det är först nu marknaden vågar, säger Viktor Wrede.

Lämpar sig väl även för småföretag

En vanlig missuppfattning är att e-signeringstjänster enbart passar bolag med stora volymer av avtal och dokument. På sin kundlista har visserligen Scrive flertalet globala bolag med verksamheter i många länder.

– Men vi finns till för alla, stora som små. Tjänsten gör att även småföretagarnas arbetstillvaro underlättas, att de sparar tid och att de därmed kan göra fler affärer. Behoven finns i alla sorters bolag. Varje år ska exempelvis något styrelseprotokoll, en årsredovisning och ett stämmoprotokoll undertecknas, säger Viktor Wrede.

En annan myt, konstaterar han, är att elektroniskt underskrivna dokument i högre grad riskerar att hamna i fel händer. I verkligheten är det snarare tvärtom.

– Genom vår lösning kan företagen digitalisera alla kontrakt och sedan lagra dem virtuellt. På så sätt kan både chefer och anställda komma åt alla sina kontrakt från butikerna och kontoren med en enkel knapptryckning men åtkomst för utomstående är förstås skyddad, säger Viktor Wrede.

Minskad risk att slarva bort dokument

Följdeffekten blir snabbare kundservice, bättre skydd mot bedrägerier och ett betydligt bättre system för säker förvaring av kontrakt.

– Och risken för att du som företagare ska tappa bort dokument är obefintlig. Du får helt enkelt bättre koll. Du slipper att gå runt i arkivrum och leta reda på rätt avtal, dokument och offerter. Den här typen av minskad administrationstid gör att företagen kan effektivisera sina verksamheter – och därmed göra fler affärer.

Dessutom, påpekar Viktor Wrede, kan ett ökat fokus på elektroniska underskriften ge bättre lönsamhet.

– När en av våra kunder inom bilindustrin gick över till en helt digitaliserad process sparade de in åtta heltidsanställningar. Det här handlade om personer som tidigare bara satt och hanterade fel i kontrakt, och som nu fick andra och mer relevanta arbetsuppgifter.

Ett av de vanliga missförstånden är att man tror att tjänsten ska vara dyr – när det egentligen finns pengar att spara i förlorade affärer för att administrationstiden slukar tid.

– Nettoeffekten av att gå över till e-signering är i princip alltid positiv för våra kunder, säger Viktor Wrede.

Här kan du testa Scrive gratis 

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?