Annons

Ikea: Ställ om till grön ekonomi

För bara några månader sedan stod klimatförändringarna högst upp på den globala agendan, sedan drabbades vi av en ny kris. När det nu hälls in biljoner i den globala ekonomin, måste vi se till att återhämta oss på ett sätt som nästa generation kan dra nytta av, anser Jesper Brodin, vd Ingka group, och Christiana Figueres, tidigare UNFCCC.

Det finns ingen konflikt mellan att boosta sysselsättningen, blåsa nytt liv i ekonomin, bygga upp en långsiktig motståndskraft och tackla klimatkrisen genom att påskynda omställningen till en koldioxidneutral och rättvis ekonomi, skriver Jesper Brodin, Ikea, och Christina Figfueres.
Det finns ingen konflikt mellan att boosta sysselsättningen, blåsa nytt liv i ekonomin, bygga upp en långsiktig motståndskraft och tackla klimatkrisen genom att påskynda omställningen till en koldioxidneutral och rättvis ekonomi, skriver Jesper Brodin, Ikea, och Christina Figfueres.Foto:Jesper Arvidsson

Ledare för företag och regeringar runt om i världen står inför ett vägskäl när de ska bestämma hur man ska återuppbygga ekonomier och samhällen som påverkats av covid-19. Vi står inför ett kritiskt decennium, kanske vårt viktigaste någonsin, och om vi har lärt oss något av historien är det att det farligaste vi kan göra är att tänka kortsiktigt. Ledare måste nu gå samman för att bygga en grönare och mer uthållig framtid som vi alla kan vara en del av. Det här bör vara vår gemensamma målsättning. 

Just nu ser livet väldigt annorlunda ut jämfört med vad många av oss förväntade oss för bara några månader sedan. Pandemin påverkar oss alla på olika sätt – som individer, samhällen, familjemedlemmar och som företag. Inget hade kunnat förbereda oss fullt ut på den verklighet vi befinner oss i nu, från förlorade människoliv till ekonomiska svårigheter. 

För bara några månader sedan stod klimatförändringarna högst upp på den globala agendan. Det var fantastiskt att se ledare överallt i samhället arbeta tillsammans för att ta itu med det största hotet mot vår gemensamma framtid. Och sedan drabbades vi av en ny kris. 

Covid-19 bryr sig inte om några gränser, och kräver exceptionellt ledarskap över hela samhället, i regeringar som företag. Alla har behövt bidra för att tackla den initiala fasen för att rädda så många liv och försörjningsmöjligheter som möjligt och starta om ekonomin. Men det här får inte ske på bekostnad av andra brådskande globala prioriteringar. Om vi har lärt oss något av historien, är det att det farligaste vi kan göra är att tänka kortsiktigt – det är avgörande att vi nu skapar den framtid vi vill vara en del av och ser till att återuppbygga på ett bättre sätt. 

Klimatförändringarna är en överhängande kris som hotar vårt sätt att leva, vår motståndskraft och vår säkerhet. Vi får se till att inte glömma detta och inte heller våra åtaganden och åtgärder för att tackla problemet. Nästa heta sommar med skogsbränder och värmeböljor, översvämningar och torka kommer på ett smärtsamt sätt påminna oss om att vi fortsätter uppvärmningen av den planet som är vårt hem. 

Nu är det dags att sluta prata. Vi måste agera, och vi måste agera nu. 

Det är viktigt att beslutsfattare ser detta som en möjlighet att bidra till att lösa två kriser på en gång. När det nu hälls in biljoner i den globala ekonomin, måste vi se till att rikta pengaflödet för att skapa arbetstillfällen och system som hjälper oss att återhämta oss på ett sätt som nästa generation kan dra nytta av. Vi måste balansera de kortsiktiga behoven med att skapa motståndskraftiga och blomstrande samhällen på lång sikt. 

Det finns ingen konflikt mellan att boosta sysselsättningen, blåsa nytt liv i ekonomin, bygga upp en långsiktig motståndskraft och tackla klimatkrisen genom att påskynda omställningen till en koldioxidneutral och rättvis ekonomi. Vi vet att detta skapar jobb i dag, vilket kommer att vara relevant för kommande generationer. Rapporten från New Climate Economy visar att omställningen till en ekonomi med låga koldioxidutsläpp fram till 2030 kan skapa tillväxtmöjligheter med 26 biljoner USD – och 65 miljoner nya arbetstillfällen. 

Hållbarhet är dessutom en bra idé rent affärsmässigt. Vi har redan sett att de företag som byggt in standarder för ESG (Environmental and Social Governance) i sina affärsmodeller klarar sig bättre i krisen – med bättre finansiell förvaltning, bättre relationer med medarbetare och kunder och bättre kontroll över leveranskedjor, vilket gjort dem mer motståndskraftiga. 

Hittills har vi sett några positiva tecken. En majoritet av befolkningen i 14 länder inom G20 är överens om att den ekonomiska återhämtningen bör ”prioritera klimatförändringarna”. I Frankrike ställer regeringen miljövillkor i omstarten av sin ekonomi, där till exempel ett statligt lån till Air France villkorats mot att bolaget måste dra ner på vissa inrikesflygningar för att bli ett mer ”klimatvänligt flygbolag”.

Vd:ar och företagsledare inom alla branscher har även stärkt sitt sociala och miljömässiga ansvar, och investerare varnar nu företagen att inte dra tillbaka sina åtaganden. Som ledare måste vi se till att fullfölja våra ambitioner och få med oss andra med åtgärder som stödjer en omställning till en koldioxidneutral ekonomi.

Vi är medvetna om att detta är en enormt stor fråga för ledare som redan är hårt belastade. Covid-19 och reaktionen på pandemin har visat på betydelsen av ett ömsesidigt och brådskande globalt samarbete. När krisen frestar oss att vända oss inåt måste vi rikta oss utåt. I en tid av isolering och distansering är det viktigare än någonsin att vända blicken utåt och skapa relationer med andra.

Tillsammans måste vi ställa om gamla system till nya, samtidigt som vi investerar i grön teknik och rena lösningar. Tillsammans måste vi ompröva befintliga stödsystem och hitta lösningar för att sätta ett pris på föroreningarna. Tillsammans måste vi höja vår klimatambition och infria vårt löfte – Parisavtalet. Tillsammans måste vi göra om affärsmodeller, sätta upp ambitiösa klimatmål och ställa oss bakom 1,5-gradersmålet.

Tillsammans kan vi välja en ny väg mot en ljusare, grönare och mer uthållig framtid. Och den vägen måste vi välja nu.

Jesper Brodin

VD för Ingka Group (IKEA) som består av tre delar: IKEA Retail i 30 länder, Ingka Centres och Ingka Investments.

Christiana Figueres

Före detta verkställande sekreterare för FN:s ramkonvention för klimatförändringar.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?