ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

IF Metall och Unionen: Det handlar om riktiga jobb

  • Martin Linder och Marie Nilsson. Foto: Jonas Ekströmer och Per Larsson

REPLIK. Liberalerna säger i en debattartikel i Di (4/12) nej till etableringsjobb. De vill flytta makten över lönerna från arbetsmarknadens parter till politikerna. Och kunna lagstifta om lägre löner för nyanlända och andra som står långt från arbetsmarknaden.

Liberalernas kritik mot etableringsjobb är konstruerad eller baserad på rena missuppfattningar. De ser det som ett problem att endast arbetsgivare med kollektivavtal ska kunna etableringsanställa. Men hela 90 procent av alla svenska löntagare omfattas av kollektivavtal. Inte bara anställda, utan även arbetsgivare, gynnas av kollektivavtalsmodellen som innebär att företag konkurrerar på lika villkor.

En av vinsterna med etableringsjobben är att det blir ordning och reda i insatserna för nyanlända och långtidsarbetslösa. Modellen är konstruerad så enkel som möjligt. Arbetsgivare kan anställa personer som står långt ifrån arbetsmarknaden till en lägre kostnad och individen får ett bidrag som gör att man får en rimlig inkomst. Staten tillhandahåller utbildning och tar hand om administrationen. Facket får inflytande så att systemet inte missbrukas.

Det handlar om riktiga jobb på riktiga arbetsplatser, med riktiga utbildningsinsatser. Liberalerna framhåller istället Tyskland som föregångsland. Men de tyska minijobben är så dåligt betalda att det behövs flera stycken för att kunna försörja sig. Så ska vi inte ha det i Sverige. Människor som arbetar ska kunna leva på sin inkomst.

I stället för att konstruera ”enkla jobb” åt arbetslösa behöver Sverige lösa matchningen och kompetensförsörjningen, för att fortsätta vara konkurrenskraftigt på världsmarknaden. Det är helt avgörande för svensk industri, som redan idag har svårt att rekrytera personer med rätt kompetens.

För övrigt tycks liberalerna ha missat hur tågordningen ser ut. De skriver att ”arbetsmarknadens parter diskuterar en modell i ett rum och sedan skickar kostnaden till skattebetalarna.” Det är fel. Facken och arbetsgivarna har, helt enligt den svenska modellen, träffat en principöverenskommelse om etableringsjobb. Nu vill vi gå vidare till nästa planerade steg, att förhandla med staten.

Arbetslöshet är inte heller gratis. Den är ett hot mot samhällsekonomin och därmed mot välfärden när färre arbetar och bidrar till det gemensamma. Därför det viktigt att nyanlända och långtidsarbetslösa kommer i arbete. Och därför är det viktigt för hela samhället att satsa på kraftfulla åtgärder som sänker arbetslösheten.


Martin Linder, förbundsordförande Unionen
Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Läs Liberalernas debattinlägg här.

Läs svar från arbetsgivarna här.

Läs svar från LO här.

Läs Liberalernas senaste svar här.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer