Annons

Ideologisk utförsäljning av Telia hotar Sverige

DEBATT. En majoritet i Riksdagen vill sälja statens innehav i Telia. Vi ifrågasätter rimligheten i att den samlade högern därmed går emot såväl försvarsutskottet som Försvarsmakten i en så avgörande fråga, skriver tre vänsterpartister.

INGET FÖRSVAR. Ett samlat försvarsutskott har varit tydligt: sälj inte ut Telia. Vi kan inte riskera att det hamnar i händerna på utländska intressen, skriver artikelförfattarna.
INGET FÖRSVAR. Ett samlat försvarsutskott har varit tydligt: sälj inte ut Telia. Vi kan inte riskera att det hamnar i händerna på utländska intressen, skriver artikelförfattarna.Foto:Hanna Franzén/TT, Hanna Franz n/TT

Vi lever i dag i en mer och mer osäker tid. Hot från katastrofer, andra länder och organisationer gör att vi måste se över hur vi tar hand om våra viktigaste samhällsfunktioner.

Att den samlade högern i detta läge bestämmer sig för att sälja statens aktier i Telia får betraktas som extremt ansvarslöst.

Telia är ett företag som både är väsentligt för Sveriges digitaliseringsarbete och som tillhandahåller teknik för många avgörande funktioner och organisationer i samhället.

Trots att såväl försvarsmakten som försvarsutskottet tydligt påpekat det säkerhetspolitiskt problematiska med en försäljning, valde den samlade högern tillsammans med Sverigedemokraterna att driva igenom försäljningen.

Telia har i dag hand om ett intranät för säker och krypterad kommunikation mellan myndigheter i Sverige och Europa (Swedish Government Secure Intranet). Till dessa myndigheter hör bland annat polisen och Riksbanken.

Försvarsmakten har avtal med Telia om leverans av tjänster och är tydliga med att ett avyttrande av statens ägande kan leda till allvarliga konsekvenser. Telia är också involverat i Rakelsystemet, som används som kommunikation mellan ett stort antal organisationer som ansvarar för säkerhet, ordning, hälsa och energi.

Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna väljer helt enkelt att ignorera sina egna försvarspolitiker bara för att få sälja ännu en statlig verksamhet.

Ett samlat försvarsutskott har varit tydligt: sälj inte ut Telia. Man har därtill framhållit att en förändring av ägarstrukturen måste föregås av ”en grundlig risk- och konsekvensanalys”.

Telia, menar vi, är så viktigt för Sveriges säkerhet att det kräver gemensamt ägarskap, genom staten. Vi kan inte riskera att det hamnar i händerna på utländska intressen.

Högerns svar på den problematik som både försvarsutskottet och Försvarsmakten pekar på är att det går att avskilja den ur säkerhetspolitiskt hänseende viktigaste delen – infrastrukturen – för att på så sätt sedan kunna sälja resten.

Vi ifrågasätter rimligheten i detta då det skulle vara en genomgripande förändring i bolagets verksamhet, som dessutom behöver göras i samråd med styrelse och övriga aktieägare.

Precis som försvarsutskottet anser Vänsterpartiet att det är väldigt viktigt att Sveriges totalförsvarsintressen skyddas och att sådana företag och verksamheter som är viktiga för Sveriges säkerhet måste skyddas från att tas över av utländska ägare. Vi menar att det är i medborgarnas intresse att företag och infrastruktur som är viktiga för samhällets utveckling ägs av medborgarna gemensamt, genom staten, landstingen eller kommunerna.

Att sälja ut sådana företag vore att utsätta både landet och medborgarna för stora risker och leda till dyrare kostnader för både samhället och befolkningen.

Med tanke på hur tydliga både Försvarsmakten och försvarsutskottet är om hur viktigt Telia, och liknande samhällsviktiga företag, är för Sveriges säkerhet, är det ett hot mot Sverige att högern nu verkar för en ideologisk utförsäljning av Telia.

Hanna Gunnarsson, ledamot i Försvarsutskottet (V)

Birger Lahti, ledamot i Näringsutskottet (V)

Lorena Delgado, ledamot i Näringsutskottet (V)


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?