1515

I våra lokaler kan man skriva högskoleprovet

DEBATT. Om det är så att orsaken till svårigheten att genomföra högskoleprovet är brist på lokaler, provvakter, tid och entreprenörskap. Ja, då vill vi och vår bransch bjuda på just det. Det skriver Jonas Stenberg, vd för ESS group.

Vår familj av företag är verksam inom hotell- och upplevelsebranschen och vi är inne i den värsta krisen sedan vi startade 2007. Sedan i mars har vi vänt upp och ned på vår verksamhet. Nya rutiner kring hygien, städ, mat och serveringar. Anställningsformer har ändrats och nya paketeringar, samarbeten och erbjudanden har lanserats varje dag. Även om det har funnits mörka stunder så har vi tyckt om och välkomnat de nya utmaningarna. Lycka är att ha ett problem och kunna lösa det, sade någon en gång. Det gillar vi. 

Vi gillade inte det tidigare beskedet att högskoleprovet ska ställas in i år, för andra gången. Därför beslöt vi oss för att agera. Motiveringen beskrevs för några veckor sedan i en pressrelease från Universitets- och högskolerådet (UHR) så här ”det är svårt att få tag på det stora antal provlokaler och provvakter som krävs om provet ska kunna genomföras enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.” 

Men högskoleprovet måste vara något av det viktigaste som finns just nu denna höst. En höst då arbetslösheten finns närvarande hos så många fler. Så, om det nu är så att orsaken är brist på lokaler, brist på provvakter, brist på tid och brist på entreprenörskap. Ja, då vill vi och vår bransch bjuda på just det. Så här med ställer vi våra konferens- och möteslokaler, medarbetare, tid och projektledning till UHR’s förfogande. Högskoleprovet kan visst genomföras i år. 

Regeringen fattade på torsdagen också ett beslut som ger ansvariga myndigheter möjlighet att anordna provet för en begränsad krets deltagare för att minska smittorisker. UHÄ kan begränsa antalet genom att endast de som inte har ett högskoleprovsresultat sedan tidigare får skriva provet. Men det är fortfarande UHÄ som bestämmer om det blir något prov.

Ett viktigt argument för att ställa in provet, som är värt att diskutera, handlar om smittspridning. I UHR’s pressrelease står det att man inte kan hantera och säkerställa en trygg och säker miljö. Här menar vi att våra miljöer är mycket trygga och säkra. Sedan tidig vår har vi haft öppet för såväl konferens- och mötesgrupper som privata gäster på hemester. Vi har med hög frekvens kontrollerats av miljö- och hälsomyndigheterna och vi anser att branschens rutiner skapat möteslokaler med minimala risker för smittspridning. Och om vi nu erbjuder fler lokaler som är placerade på fler orter så sprids deltagarna ut ännu mer med än mindre risk för smitta som följd.

Vi har sedan en vecka tillbaka, utan framgång, sökt UHR och Generaldirektören Karin Röding med vårt budskap om att som bransch få hjälpa till. Till slut lyckades vi nå en dialog med UHR’s avdelningschef där vi fick förklarat för oss att vi som initiativtagare själva skulle berätta för de 21 ansvariga lärosätena om att vi vill hjälpa till. Och det är nu vårt icke-gillande kring beslutet att ställa in övergår till besvikelse och oro över vilket arbetssätt och med vilken inställning man agerat. Kan verkligen en myndighet agera så i tider där allt handlar om att anpassa sig, hjälpas åt, ta nya vägar och hjälpa dem som inte har något jobb? 

Det är också oklart av dialogen med UHR vilken roll vi skulle ha i koordinerandet mellan de 21 universiteten och högskolorna. Så i stället för att bemöta oss, ta ansvar, agera snabbt och föra ett samtal där vi ser möjligheterna sitter vi här nu med 21 mailadresser till 21 olika universitet och högskolor. Med torsdagens nya beslut och hopp kring att provet faktiskt kommer genomföras i höst så utgår vi nu från att UHR själva berättar för de 21 att vi och vår bransch finns till förfogande. 

Lycka är att ha ett problem och att lösa det. UHR och Karin Röding, kom igen nu så gör vi precis det! Hotellbranschen står redo med gratis möteslokaler och fantastiska medarbetare som vill hjälpa er. Men då måste ni vara mer tillgängliga, mer engagerade, mycket snabbare och se på lycka och problem på samma sätt som vi gör. Ring mig så fort du läst detta på 0733-19 58 18 eller maila på jonas@essgroup.se så hittar vi lösningar. Vi är helt övertygade om att resten av branschen också ställer upp, bara de får frågan. 

Jonas Stenberg


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?