Annons

Hyresgästföreningen: Finansiering behövs även i dåliga tider

REPLIK. Christer Jansson pekar ut hyresgästernas gemensamma förhandlingsrätt som anledningen till det ryckiga byggandet. Han borde göra en djupare analys än så.

Martin Hofverberg.
Martin Hofverberg.Bild:Kristian Pohl

Mycket tyder på att dagens rekordnivåer är en effekt av konjunkturen. Låga räntor, stark löneutveckling, generös kreditgivning och en bostads- brist som ackumulerats i decennier har lagt grunden för dagens byggboom.

Höstens utbudsökning har skapat ökad osäkerhet och en ny jämvikt håller på att etableras. Att tro att byggbolagen drar vidare till billigare prissegment är att lura sig själv. Mer sannolikt är att bolagen drar ned på projektsidan för att rädda sina egna balansräkningar. Ytterligare utbudsökning kan bara sänka priset på det som redan ligger ute, och därmed spä på den osäkerhet som råder gällande prisbildningen.

Lösningen är knappast marknadshyror, som Christer Jansson efterfrågar, utan en stabil finansiering också i dåliga tider. Vi behöver ett finansieringssystem som verkar kontracykliskt, inte procykliskt som i dag.

Ett jämnt byggande över tid förutsätter att det byggs även i lågkonjunktur. Då finns lediga resurser och fastighets- värden är lägre. Problemet är att finansieringen då blir dyrare, både i form av högre ränta på banklån och ökade avkastningskrav på eget kapital.

Utredningen ”Förbättrade finansieringsförutsättningar för ny- och ombyggnad av bostäder” lade fram sitt slutbetänkande den 20 december. I den finns förslag om ett statligt topp- lån och att räntan på topplånet ska sättas marknadsmässigt. Jag har svårt att se hur det förslaget kommer att påverka byggandet annat än marginellt.

Fram till 1990-talets början låg finansieringen och därmed risken nästan helt och hållet på staten, vilket satte det enskilda företagets riskkalkyler ur spel. Det resulterade i ett oför- svarligt högt byggande på orter där man några år senare tvingades riva.

Men sedan dess har finansieringen i stället utgått ifrån privata hushåll, företag och banker vilket har resulterat i ett för lågt byggande men också i de kraftiga svängningar vi ser i dag.

En kombination av förmånliga statliga topplån och vanliga privata banklån skulle möjliggöra för att fler hyresrätter byggs i lågkonjunktur. Det upprätthåller sysselsättningen i byggbranschen, stimulerar skarpare konkurrens och gör att fler kan få en bostad. När konjunkturen vänder tillbaka kan lånen strypas, vilket skiftar finansieringsbördan över till hushåll och företag vilket i sin tur gynnar byggandet av bostadsrätter och egna hem.

Det, inte ett försvagande av hyresgästernas konsumentskydd, är effektiv politik för ett stabilt bostadsbyggande.

Martin Hofverberg, chefsekonom, Hyresgästföreningen

Läs Christer Janssons debattinlägg här.


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera