1515

Hökmark: Löfven bör berätta vilken roll SD ska få

DEBATT. Något som inte verkar ha slagit huvuddelen av Sveriges krönikörer, analytiker och statsvetenskapliga tyckare är att en alliansregering kan fällas av SD först om Socialdemokraterna gör gemensam sak med detta parti, skriver Gunnar Hökmark.

TALA KLARSPRÅK. En alliansregering kan inte fällas utan stöd av SD, skriver Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark, tidigare Muf-ordförande, riksdagsledamot och partisekreterare.
TALA KLARSPRÅK. En alliansregering kan inte fällas utan stöd av SD, skriver Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark, tidigare Muf-ordförande, riksdagsledamot och partisekreterare.Bild:Maja Suslin

F rågan om regeringsbildning är alltid en komplicerad fråga. Men i grunden är den samtidigt så som grundlagen anger okomplicerad. En regering måste ha stöd för sin politik i riksdagen. Det saknar den nuvarande. Däremot har den kunnat regera utan stöd för sin politik men med den konstgjorda andning som Decemberöverenskommelsen innebar.

De politiska konsekvenserna är betydande. En utebliven förstärkning av försvaret. En hetsjakt mot privata företagare och människors valda väl- färd. Höjda skatter. Utfasning av kärn- kraft med större koldioxidutsläpp som konsekvens. En budgetpolitik präglad av konjunkturberusning.

Hur har frånvaron av en mer aktiv integrationspolitik påverkat Sverige? Hur har låtgåpolitiken vad gäller polisens ledning och organisation underminerat rättsstaten? Hur har Sveriges roll i EU-samarbetet försvagats med den relativa passivitet som råder (initiativet till att EU ska agera i arbetsmarknadsfrågor och socialpolitik undantaget).

Utgångspunkten för spekulerandet kring om en alliansregering kan bildas utan att den sätter sig i knäet på Sverigedemokraterna är föreställningen att en socialdemokratisk regering är en given konstant nästan oavsett valresultat. Det är fel.

Den konstgjorda andning som räddat regeringen Löfven efter hösten 2014 kommer inte att finnas tillgänglig efter valet 2018. Därför är hans eventuella regeringsbildning och olika alternativ långt svårare än alliansens. Alliansen är i dag större än socialdemokraterna i riksdagen och skulle om SD röstade för dess budget kunna regera. Om SD i ett senare skeende röstade mot alliansen vore det upp till Socialdemokraterna om de skulle rösta med SD eller ej.

Sverigedemokraternas makt att fälla en regering i sin strävan att uppnå en främlingsfientlig politik ligger alltså i Socialdemokraternas händer. Det var ju också med Sverigedemokraternas stöd som regeringen kunde driva igenom svårare regler för utländska löntagare i Sverige.

Löfven kommer få mycket svårt att driva en sammanhängande flykting- och invandringspolitik när han är beroende av Mp och V. Regeringen höll ju faktiskt på att spricka för bara några veckor sedan i en liten delfråga, där överenskommelsen blev att man i praktiken skulle överlåta asylprövning för ensamkommande på lärare och eventuella arbetsgivare.

Det samma gäller integrationspolitiken. Det kommer vidare bli, som vi redan har sett, mycket svårt för honom att få försvarsanslagen att komma i kapp verkligheten. Med den anslagsnivå han kan få sina budgetpartners stöd för fortsätter det svenska försvaret att försvagas. Han kan inte få igenom en ansvarsfull politik när det gäller välfärd och företagande. Han har tvingats ge sig när det gäller energipolitik. Efter 2018 kommer allt detta bli än svårare.

Samtidigt borde det redan nu råda en återhållsam finanspolitik men i stället bränner regeringen, pådrivna av Vänsterpartiets historiska populism, av överskott som borde samlas på hög som buffertar i väntan på lågkonjunkturens svårare tider. Stefan Löfven måste få stöd för sin budgetpolitik av ett ansvarslöst och populistiskt parti som alltid driver sin populism till vänster om demokratin och som har hela sitt rotsystem i hyllningar till totalitärt förtryck. Hur ska han kunna bilda en regering och med vilka? Och för vilken politik?

Alliansen är politiskt samlad. S har däremot gentemot MP och V en större eller mindre konflikt i de flesta frågor.

Om SD röstar för en alliansbudget eller emot en alliansregering återstår att se. Om den avstår att rösta emot kan de driva sin politik i riksdagen men kommer då skilja ut sig i sakfrågorna. Och om de vill rösta emot för att fälla en alliansregering behöver de Socialdemokraternas stöd för att lyckas.

Sådan är den svenska grundlagen. Demokratin är aldrig i kris så länge den är grunden för den parlamentariska processen och den politiska utvecklingen. Den är skriven för att demokratin och parlamentarismen ska kunna fungera.

Väljarna har rätt att få klart för sig hur dessa frågor om regeringsbildning ser ut. Liksom om Socialdemokraterna är villiga att ge Sverigedemokraterna vågmästarmakt.


Gunnar Hökmark, Europaparlamentariker (M)


Läs också Lars Tobissons text i ämnet här.


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Innehåll från Hewlett-Packard EnterprisesAnnons

HPE GreenLake – en katalysator för ett hållbarare näringsliv

Den accelererade digitalisering som följt på pandemin ser ut att fortsätta. Medan det för vissa innebär en del utmaningar, har det förändrade arbetssättet också resulterat i fler möjligheter till reflektion och nytänkande. En tydlig trend, som växer sig allt starkare, är att fler går över till as-a-service-lösningar, för att skapa hållbarare verksamheter ur såväl miljö- som ur ekonomisk synpunkt. 

En viktig insikt under det senaste året var att den klassiska modellen, där all producerad data flyttas in till datacenter för att analyseras i molnet, inte längre var optimal. 

– Över 70 procent av alla data produceras i edgeenheter, såsom smartphones, sensorer i bilar eller tillverkande maskiner. Att analysera den centralt kräver mer resurser och att man flyttar datan fram och tillbaka, vilket är förhållandevis ineffektivt. Datan behöver i stället analyseras nära eller på plats där den genereras för att skapa nytta, varpå enbart slutsatser och resultat skickas vidare för att korreleras centralt, säger Lars-Eric Jansten, Country Manager Services & Consumption hos Hewlett Packard Enterprise.

Binder 40 procent mindre kapital

Att förvalta egna serverhallar drar exempelvis stora mängder ström och resurser, samtidigt som kapaciteten sällan utnyttjas fullt ut. Resultatet blir arbetskrävande och oflexibla upplägg med en dyr prislapp. Att istället upphandla IT-infrastruktur som tjänst ger en mängd fördelar. 

– Med HPE:s hållbara edge-till-moln-plattform GreenLake binder snittkunden cirka 40 procent mindre kapital och ökar därtill produktiviteten för IT-drift av hårdvara med upp till 40 procent, så att mer tid kan läggas på verksamhetsnära utveckling av IT.

Greenlake innebär därtill långt mer dynamiska villkor; installationstiderna kapas med uppemot 75 procent och modellen erbjuder en unik skalbarhet, där kapaciteten skalas upp eller ner med en enkel knapptryckning och man betalar för det som används. GreenLake kan även innefatta lösningar från leverantörer som exempelvis Nutanix, VMware, SAP, Microsoft med flera.

Följer en rigorös miljöstandard

En central nytta med GreenLake är de avsevärda miljöfördelar som kunderna får. HPE följer en rigorös miljöstandard genom hela kedjan från utveckling och tillverkning till slutanvändning. Målet är att erbjuda 30 gånger effektivare computinglösningar till 2025 och att vara koldioxidneutrala senast 2050. 

– Detta ska vi på HPE uppnå genom effektivare tillverkning, bättre och mer långlivade produkter och energieffektivisering, men också genom omfattande återvinning och genom att säkerställa att våra tjänster bidrar till att IT konsumeras på ett effektivt sätt. Med GreenLake betalar företagen bara för det de faktiskt nyttjar och har behov av, vilket kan ge en nyttjandegrad på upp till 90 procent. På så vis blir GreenLake en katalysator för ett hållbarare näringsliv. 

Addera tjänster efter behov

HPE har således snabbt etablerat sig som en tongivande aktör vad gäller hållbara lösningar. Ska IT-branschen gå mot hållbarare villkor i stort krävs emellertid att fler företag tar ansvar för att infrastrukturen håller måttet från produktion till skrotning. 

– Kraven från kunderna på att arbeta med miljön i blickfånget blir allt starkare och branschen har ett ansvar att anpassa sig och leda den utvecklingen framåt. Med tanke på att världen blir allt mer hybrid, med konsumenter som konsumerar IT både från lokala ISP:er, egna datacenter och publika moln, måste kunderna kunna känna sig säkra på att deras IT är lika hållbar och flexibel oavsett källa. Alla dessa utmaningar löser vi med GreenLake, avslutar Lars-Eric.

Läs mer om HPE GreenLake

 

Mer från Hewlett-Packard Enterprises

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hewlett-Packard Enterprises och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?