1515

Hemmamarknad viktig för vårt välstånd

DEBATT. Även om våra exportmarknader för tillfället är stängda till följd av andra länders agerande kan vi fortfarande hålla i gång större delen av ekonomin genom att inte stänga ned den inhemska tjänstesektorn, skriver Magnus Henrekson, vd för Institutet för Näringslivsforskning.

DEN SVENSKA EKONOMIN. Vi kan inte stillatigande se på när den inhemska svenska tjänstesektorn, så som restauranger, förtvinar och dör under coronakrisen, menar författaren.
DEN SVENSKA EKONOMIN. Vi kan inte stillatigande se på när den inhemska svenska tjänstesektorn, så som restauranger, förtvinar och dör under coronakrisen, menar författaren.Foto:Jessica Gow/TT

Vi kan inte leva på att tvätta varandras skjortor är ett uttryck som ofta nedlåtande används av personer som vill ha sagt att det svenska välståndet vilar på vår export. Det är malmen, skogen, lastbilarna och telekomutrustningen som sägs bära upp välståndet.

Det är givetvis helt sant att vi inte kan skapa välstånd genom att jag tvättar dina skjortor och bakar ditt bröd medan du tvättar mina skjortor och bakar det bröd jag ska äta. Välståndets källor är innovation och specialisering, det vill säga att jag till exempel bakar ditt bröd och du tvättar mina skjortor.

I dagens högspecialiserade ekonomiska system har denna arbetsdelning gått långt och består av en komplex väv av sofistikerade insatser som kombineras på myriader olika sätt till högt värderade varor och tjänster. Över tid tillkommer nya, bättre produkter som ofta slår ut de gamla och de produkter som vi konsumerar tenderar att produceras och distribueras på ett allt effektivare sätt.

Värdet av det som producerades i Sverige förra året (BNP) var 5 000 miljarder kronor. Varuexporten utgjorde 30 procent av BNP, men 40 procent bestod av importerade insatsvaror; så varuexportens bidrag till svensk BNP var därför bara 18 procent. Till detta kommer tjänsteexportens bidrag till svensk BNP, vilket gör att en knapp tredjedel av förädlingsvärdet i Sverige säljs till utlandet.

Med andra ord handlar mer än två tredjedelar av det som produceras i Sverige om varor och tjänster som både produceras och konsumeras inom landet. Hälften av alla jobb i Sverige finns i den privata tjänstesektorn och de flesta av dessa servar inhemska kunder: restauranger, hushållstjänster, naprapater etc. En vara eller tjänst som säljs för en viss summa blir inte mer värd för folkhushållet bara för att den säljs till någon på andra sidan nationsgränsen.

Så även om våra exportmarknader för tillfället är stängda till följd av andra länders agerande kan vi fortfarande hålla i gång större delen av ekonomin genom att inte stänga ned den inhemska tjänstesektorn.

De debattörer som nu hävdar att eftersom vi är totalt exportberoende och alla gränser är stängda så att det i praktiken inte finns i något vi kan göra för att skona ekonomin, har således fel. Huvuddelen av det svenska välståndet emanerar från varor och tjänster producerade i Sverige för svenska brukare och konsumenter.

Vi kan därför inte stillatigande se på när den inhemska svenska tjänstesektorn förtvinar och dör under coronakrisen i tron att det är exportindustrin som ensam kan och ska vara räddningen för svensk ekonomi när krisen äntligen är över.

Magnus Henrekson

Professor i nationalekonomi, vd för Institutet för Näringslivsforskning


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Ikano Bostad: Långsiktighet och bredd nyckeln till fortsatt tillväxt

Ikano Bostads vd Robert Jaaniste.
Ikano Bostads vd Robert Jaaniste.

Pandemin har inneburit utmaningar. Men det finns bolag som ändå har lyckats riktigt bra 2020. Ett av dem är Ikano Bostad, som gjorde sitt bästa år någonsin.

– Vi är stabila och kan fatta långsiktiga beslut även när marknaden gungar, säger vd Robert Jaaniste.

Långsiktigt engagemang: Läs mer om hur Ikano Bostad arbetar med områdesutveckling.  

Utveckla, bygga, äga och förvalta hållbara, kvadratsmarta och prisvärda bostäder – är Ikano Bostads affärsidé. Företaget ingår i Ikanogruppen, som ägs av familjen Kamprad.

Hela verksamheten började med att företaget förvärvade hyresfastigheter, med siktet inställt på långsiktig förvaltning. 2009 gick man vidare till att även satsa på nyproduktion och utveckling. Det var också då som företagets tillväxt tog fart på allvar.

– I mitten av 2010-talet hade vi en tillväxttakt på uppemot 100 procent om året. Vi nyanställde varje vecka, man hann knappt lära sig namnen på alla, berättar Robert Jaaniste, vd för Ikano Bostad sedan 2009.

Årlig tillväxt på 10-15 procent

I takt med att företaget blivit större har också tillväxttakten dämpats något.

– Men vi är fortfarande i en tillväxtfas. Ambitionen är en årlig tillväxt på 10-15 procent.

Företaget har vuxit på flera sätt. Nya kontor har öppnats runt om i landet och 2017 inleddes också företagets utlandsexpansion, i samband med att Ikano Bostad invigde sitt kontor i Köpenhamn.

Tillväxten har också möjliggjorts genom att företaget breddat sin produktportfölj. Förutom att fortsätta att förvalta de egna hyresfastigheterna bygger företaget inte längre bara lägenheter för hyres- och bostadsrättsmarknaden utan även vårdboenden och småhus.

Mindre projekt med några få fastigheter genomförs i dag parallellt med stora stadsdelsutvecklingsprojekt, där Ikano Bostad ofta arbetar tillsammans med andra aktörer.

Långsiktigt ägande, utveckling och socialt engagemang

Bredden i företaget, med både långsiktigt ägande och utveckling av nya bostäder, skapar en riskspridning som ger företaget stabilitet. En annan nyckel till framgångarna är den långsiktighet som genomsyrat företaget ända sedan starten.

– Vi är ett långsiktigt bolag med långsiktiga ägare. Det ger stabilitet, något som är oerhört viktigt när man jobbar med fastigheter och bostäder. De ska ju förhoppningsvis stå i 150 år.

Ett exempel är Stockholmsförorten Hagsätra. Här förvärvade företaget sina första fastigheter 2005. I dag äger och förvaltar man 3 000 lägenheter i området, hela Hagsätra Centrum, och planerar en förtätning.

Visionsbild av Ikano Bostads område i Hagsätra.
Visionsbild av Ikano Bostads område i Hagsätra.

Parallellt med den långsiktiga utvecklingen av området bedriver Ikano Bostad också ett socialt hållbarhetsarbete, bland annat genom en egen fritidsgård för hyresgästernas barn.

– Genom att vara långsiktiga i alla våra beslut kan vi också ta ett större ansvar och genom vår dagliga verksamhet påverka områdena där vi är verksamma. Vårt sociala engagemang är något vi har arbetat fokuserat och målmedvetet med under många år. Där märker vi verkligen att vårt arbete betyder något och gör skillnad, konstaterar Robert Jaaniste.

Hela kompetenskedjan inom företaget

Långsiktighet och stabilitet i bolaget skapas också genom att Ikano Bostad har hela kompetenskedjan inom det egna företaget. Det gör det möjligt att driva projekt genom alla faser i utveckling. Från detaljplanearbete till att utveckla nya bostäder, egen produktion, fastighetsförvaltning och försäljning.

Ikano Bostads ledningsgrupp.
Ikano Bostads ledningsgrupp.

2014 beslutade man dessutom att börja rekrytera lika många män som kvinnor, på samtliga nivåer inom företaget. Som ett led i det arbetet drog Ikano Bostad 2017 igång projektet Hentverkarna, ett snickarlärlingsprogram för enbart kvinnor.

– Då hade branschen 1 procent kvinnliga byggnadsarbetare, medan vi kom upp i 18 procent, berättar Robert Jaaniste och gläds över att flera större byggbolag tagit efter modellen.

Enkelhet och sunt förnuft

Men långsiktighet och hållbarhet handlar så klart även om miljö och klimat, ett område där företaget också ligger i framkant. Alla fastigheter som byggs från och med nu ska Svanenmärkas och om nio år ska företaget vara klimatneutralt.

– Vi kan inte bara hålla på med workshops, nu måste alla ta tag i frågan och göra något varje dag. Och självklart är vi också beroende av andra aktörer.

Robert Jaaniste konstaterar att det i slutänden är företagets grundvärderingar som skapat framgångarna.

– Enkelhet och sunt förnuft genomsyrar hela Ikanogruppen. Och vi gillar att jobba tillsammans, på schyssta villkor.

Långsiktigt engagemang: Läs mer om hur Ikano Bostad arbetar med områdesutveckling. 

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?