Annons

Hårresande inställning hos S till ISK-sparande

Istället för att höja skatten på sparande bör vi göra de första 100 000 kronorna på sparkontot skattefria. Vi vill uppmuntra fler människor att spara, inte straffbeskatta de som redan gör det, skriver Nyamko Sabuni och Mats Persson (L).

Skattehöjningen på sparande är en del av den vänstersväng som nu sker inom Socialdemokratin med förslag om att återinföra fastighetsskatten och arvs- och gåvoskatten, skriver Nyamko Sabuni och Mats Persson, Liberalerna.
Skattehöjningen på sparande är en del av den vänstersväng som nu sker inom Socialdemokratin med förslag om att återinföra fastighetsskatten och arvs- och gåvoskatten, skriver Nyamko Sabuni och Mats Persson, Liberalerna.Foto:Henrik Montgomery/TT

Socialdemokraternas förslag om att höja skatten på sparande genom ett tak på ISK-kontot är en skattechock för Sveriges småsparare. Finansminister Magdalena Andersson anför en retorik om ”höjda skatter för miljonärer”, men det är hårt arbetande och sparsamma människor som drabbas. Liberalerna presenterar i dag beräkningar som visar att Socialdemokraternas skattehöjning 2018 på ISK kommer att få dramatiska konsekvenser för spararna. För en småsparare som börjar spara i unga år kan det handla om miljontals kronor i minskat sparande vid pensioneringen.

I finansminister Magdalena Anderssons program motiveras slaget mot sparande på följande sätt ”det har införts sparformer som investeringssparkonto (ISK) som gjort köp av aktier och fonder alltför skattemässigt förmånligt”. Det är en hårresande beskrivning. Hela poängen med ISK är ju att uppmuntra svenska folket att spara. Liberalerna var pådrivande när den borgerliga regeringen 2012 införde ISK. Det är vi stolta över.

ISK är en växande och mycket populär sparform. Bara under förra året öppnade 400 000 personer ett ISK-konto. Omkring tre miljoner svenskars sparande drabbat nu efter att Magdalena Andersson 2018 slog ned på reformen en första gång genom att höja skatten. Eftersom Anderssons skatt verkar under lång tid blir resultatet inte alltid riktigt tydligt i den vardagliga debatten. Idag presenterar Liberalerna därför nya beräkningar från Riksdagens utredningstjänst som visar att skattehöjningen 2018 har alarmerande konsekvenser för svenska småsparare.

För en person som sätter in 50 000 kronor på 25-årsdagen och sen sparar 2 000 kronor i månaden tills personen fyller 66 år - med en avkastning som Stockholmsbörsens historiska genomsnitt - kommer att ha ungefär en miljon mindre på kontot efter skattehöjningen. Exemplet är valt med omsorg. Det motsvarar att en person med en lön på 31 700 - medianlönen i Sverige- sparar omkring 10 procent av sin nettoinkomst under sitt arbetsliv. Detta illustrerar att eftersom ränta-på-ränta-effekten är kraftig får skattehöjningarna 2018 stora konsekvenser för svenska småsparare. Detsamma kommer gälla för de skattehöjningar Socialdemokraterna nu föreslår.

Liberalerna väljer en annan väg. Vi föreslår att alla svenskar ska kunna spara upp till 100 000 kronor utan att betala någon skatt på avkastningen. Vi vill på så sätt sända en tydlig signal till fler att det ska löna sig att ta eget ansvar för framtiden. Det är i dag alldeles för många svenskar som saknar en ekonomisk buffert för oförutsedda utgifter där man kanske måste vända sig till vänner och familj eller att ta dyra sms-lån när tvättmaskinen går sönder.

Därför måste vi politiker bidra till en starkare sparandekultur i Sverige. När vanligt folk sparar i aktier och fonder kan fler också vara med och ta del av de värden som skapas i företagen. När aktiemarknaden rusar ser då också allt flervärdet på sitt sparande och ISK-kontot stiga. Det sprider välståndet till fler.

Vi ser nu en växande folkrörelse med människor som intresserar sig för sparande i aktier och fonder. Människor som följer sparpoddar och hemsidor och varje månad lägger undan lite av lönen. Några gör det för att bygga ekonomisk trygghet till pension, andra för att spara ihop till sommarstugan.

Vi inser att vi har en annan ideologisk utgångspunkt än den svenska vänstern. Vi minns alla att hur den tidigare liberala finansministern Ann Wibble på 90-talet blev utskälld av Socialdemokraterna när hon uttryckte att ”alla svenskar borde ha en årslön på banken”.  Men människor som tar eget ekonomiskt ansvar och därmed blir ekonomiskt friare ska uppmuntras, inte straffbeskattas.

Skattehöjningen på sparande är en del av den vänstersväng som nu sker inom Socialdemokratin med förslag om att återinföra fastighetsskatten och arvs- och gåvoskatten. Man anför en retorik om miljonärskatt, men som våra beräkningar visar är det hårt arbetande och strävsamma människor som får betala. Vi är mycket oroliga över vad detta får för konsekvenser för Sverige och småspararna.

Sverige behöver förändring. Vi behöver en liberal och borgerlig regering efter nästa val, som uppmuntrar både arbete och sparande. 

Nyamko Sabuni, partiledare (L)

Mats Persson, 

Riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson (L)

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera