Annons

Hans Dahlgren: Ingen risk för EU-skatter

REPLIK. Tyvärr – det finns ett grundläggande sakfel i artikeln om EU-skatter av Christian Ekström, VD för Skattebetalarnas förening, i onsdagens DI.

Hans Dahlgren, EU-minister (S).
Hans Dahlgren, EU-minister (S).Foto:Stina Stjernkvist/TT

Först och främst: EU har inte någon rätt att ta in skatt i medlemsländerna, och ska inte heller ha det. Att flytta över beskattningsrätt till EU har svenska regeringar i alla tider varit emot. Och jag kan upplysa Christian Ekström om att den linjen fortfarande gäller. Jag själv minns när Gunnar Sträng var finansminister och talade om ”svenska folkets urgamla rätt att sig själv beskatta”. Vi har inga planer på att ändra den ordningen.

Det pågår nu förhandlingar om den EU-budget som ska gälla för de kommande sju åren. Om ett par veckor planeras ett europeiskt toppmöte, och vid det mötet görs ett första försök att komma överens.

Här är den svenska hållningen mycket tydlig. Sverige tjänar naturligtvis på EU-samarbetet, eftersom det leder till jobb och välfärd i Sverige. Det är rimligt att Sverige, som ett rikt land, betalar mer till EU:s budget än andra, fattigare länder. Men det är helt otänkbart att Sverige och några till ska stå för hela notan för brexit. När britterna nu lämnat unionen måste EU rätta mun efter matsäcken, fullt ut. 

Kommissionens ursprungliga budgetförslag skulle höja den svenska EU-avgiften kraftigt. Det är naturligtvis inte aktuellt, vi behöver prioritera mer resurser till välfärden här hemma i Sverige, och EU-budgeten bör kunna begränsas till 1 procent av ländernas samlade bruttonationalinkomst (BNI). 

Som en del av förhandlingarna diskuteras nu hur medlemsländernas avgifter till EU ska beräknas. I dag bestäms ett lands EU-avgift av några få faktorer, där den viktigaste är hur stor BNI som landet har. Nu finns förslag om att man skulle beräkna avgiften till EU också utifrån plaståtervinning och försäljning av utsläppsrätter. Detta beskriver Christian Ekström felaktigt som ”EU-skatter”. I själva verket handlar förslaget om en justering av sättet att beräkna varje lands avgift. EU skulle alltså fortfarande inte kunna ta ut skatt i Sverige, inte av våra medborgare och inte av konsumenterna här. Det skulle heller inte ske någon överföring av någon beskattningsrätt till Bryssel. Lika lite som en BNI-baserad avgift är en skatt, är en plaståtervinningsbaserad avgift en skatt. 

Regeringen är öppen för alternativa förslag till hur EU-avgiften beräknas, om det kan leda till ett bra förhandlingsresultat för Sverige. Vår bedömning är att de båda föreslagna räknemetoderna skulle bidra till att minska Sveriges avgift till EU med ungefär 1,8 miljarder kronor årligen. En öppenhet inför detta borde också välkomnas av dem som vill värna skattebetalarnas intressen, samtidigt som det också är bra för vår välfärd.

Hans Dahlgren, EU-minister (S)

Läs Skattebetalarnas första artikel här.
 

Läs Skattebetalarnas svar till Hans Dahlgren här. 


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från BrainHeartAnnons

Allt fler upptäcker de klimatmässiga fördelarna med bergvärme och geoenergi

För att vi ska lyckas nå de globala klimatmålen räcker det inte enbart att satsa på fossilfria uppvärmningsalternativ – de behöver vara C02-fria. 500 000 villaägare med bergvärme har insett detta liksom att mängden köpt energi reduceras med 70 procent. Men bland ägare av stora fastigheter har solbaserade värmepumpsanläggningar stått i skuggan av fjärrvärme. Nu får allt fler stora aktörer upp ögonen för den solbaserade geoenergin menar Ulf Jonströmer, grundare av bland annat BrainHeart Energy och Sonority, båda fokuserade på CO2-fria lösningar för stora fastigheter.

Geoenergi är en förnybar energikälla som till skillnad från vindkraft och solceller fungerar dygnet och året runt. Värmen genereras från solen som värmer upp marken och berget som likt ett batteri lagrar värmeenergin redo att användas. Lösningen ger både minskade kostnader och undviker koldioxidutsläpp, jämfört med fjärrvärme som främst förbränner skogsprodukter och släpper ut miljontals ton koldioxid till atmosfären – där vi absolut inte vill ha den.

– Den energi vi genererar är till 70 procent gratis energi som fyller på sig självt under varma årstider och är C02-fri. Vi ser att fler stora aktörer nu börjat inse att det inte räcker att vara fossilfri utan vi måste sluta bränna upp träd som gör bättre nytta genom att istället absorbera koldioxid, säger Ulf Jonströmer.

”En bortglömd energikälla”

Geoenergi är något av en bortglömd energikälla i all uppmärksamhet kring vindkraft och solceller, menar Ulf Jonströmer. Detta trots de stora vinster fastighetsägare och företag kan hämta. Konsumtionen av köpt energi går exempelvis ned med så mycket 65-70 procent, förklarar han.

– Om man ska översätta det till pengar och jämföra det med fjärrvärme så kan man se att 100 procent att fjärrvärmens energi kommer från just fjärrvärme. Inom geoenergi kommer två tredjedelar av energin från berget och marken, helt gratis. Den resterande tredjedelen består av elektricitet som behövs för att pumpa upp energin från marken och få cirkulation i ett värmesystem till exempel. Detta blir också helt C02-fritt om man använder grön-el från vind, sol eller vatten.

Ökade önskemål

Ulf Jonströmer ser positivt på trenden som visar en ökad insikt kring behovet av att bli C02-fri.

– Fler stora fastighetskoncerner börjar förstå att klimatvänlighet inte är likställt med fossilfrihet. Koldioxid är giftet för klimatet och EU och andra organ arbetar på en betydande beskattning av CO2.Vi använder solbaserade värmepumpar i kombination med berget men också solceller för att komplettera med billig och CO2-fri el.

Fakta BrainHeart

BrainHeart är ett investmentbolag och dess helägda dotterbolag Sonority ä helt fokuserat på förnybara CO2-fria energilösningar för stora fastigheter. Namnet BrainHeart kommer från 30 års erfarenhetav av att all framgångsrik verksamhet bygger på det rätta teamet med både kunskap och kompetens ”Brain” och engagemang och driv ”Heart”.

För mer information: www.sonority.se

Mer från BrainHeart

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BrainHeart och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?