ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Hampe Mobärg: Internationell konkurrens har ökat vårt välstånd

  • Hampe Mobärg.

REPLIK. Det blir ofta patetiskt när särintressen försöker omvandla sitt budskap så att det ska låta som att det är ett allmänintresse de driver. Som när vd:arna i Veidekke Sverige, Dipart Entreprenad AB samt Expandera Mera, hand i hand med LO-förbunden Byggnads och Seko vill göra gällande att två offentliga aktörers strävan att öka konkurrensen med b.la utländska företags närvaro i Sverige inte bara hotar landets tillit, välfärd och välstånd, utan även ligger bakom västvärldens våg av nationalpopulism.

Den industri som lade grunden för Sveriges välstånd har länge varit utsatt för internationell konkurrens. Detta tryck har inte bara skapat några av världens främsta företag utan också tvingat fram omfattande effektiviseringar och omvandlingar av verksamheten. Den som inte har varit på ett pappersbruk på 40 år skulle i dag inte känna igen sig.

Det finns ett antal branscher som har varit skyddade från tävlan med utlandet och som därför inte utvecklats på samma sätt. Och när de nu möter en verklighet som liknar industrins reagerar en del med krav på destruktiva handelshinder och unken nationalism. Men det är inte bakom skyddsmurar som företag skapar välstånd.

I veckan var Stefan Löfven i Washington för att försöka övertyga Donald Trump om det dåliga med tullar. Med sin bakgrund i IF Metall bottnar statsministern rejält i frågan. Han vet både hur viktig den internationella handeln har varit – och är – för Sveriges välstånd och hur skadlig protektionismen är.

Att Löfvens tidigare kolleger i vissa av LO:s förbund har en ogin syn på utländsk närvaro i Sverige är känt sedan länge. Men att representanter för näringslivet lånar sina namn till dessa budskap är minst sagt förvånande. I stället för att utgöra en motvikt mot den våg av instängdhet och inskränkthet som sveper över västvärlden ställer de sig i främsta ledet och gör vågen ännu kraftigare. De påstår att de vill rädda Sverige från nationalismen, genom att vidta nationalistiska åtgärder. Det är som att skydda sig mot terrorism med terror.

Självklart ska konkurrensen äga rum på lika villkor. Men det är något annat än att motverka att utländska företag deltar i upphandlingar till stora offentliga byggprojekt. Att införa tullar på utländsk arbetskraft vore dessutom en fientlig handling som skulle kunna starta ett handelskrig inom EU. Unionens kärna består av en inre marknad med fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och arbetskraft. Både den och den internationella öppenheten i allmänhet ska näringslivet värna om, inte undergräva.

Hampe Mobärg, vd Maskinentreprenörerna


Läs debattartikeln från Veidekke m.fl. här.

Läs replik från Sabo här.

Läs svar från Seko och Byggnads här.

Läs svar från Veidekke här.


Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies