Annons

Hamnarbetarna: Otrygga jobb löser inte hamnstriden

REPLIK. Lockouten i Göteborgs hamn är den mest dramatiska stridsåtgärden på arbetsmarknaden på decennier. Arbetsgivaren APM Terminals har utestängt sina hamnarbetare och stängt containerterminalen i 371 timmar.

Erik Helgeson.
Erik Helgeson.Bild:Adam Ihse

Företagets agerande har förvärrat en redan ansträngd ekonomisk situation och kundflykten eskalerar. Lockouten har följts av massuppsägningar trots högkonjunktur. Ändå är många ovetande om att APM Terminals lockout stått för 98 procent av de förlorade arbetsdagarna i årets hamnkonflikt. Det är troligen därför Jonas Ransgård (M) missar målet när han kräver nya lagar för att förändra den svenska modellen, i stället för att bidra till en förhandlingslösning som gynnar Göteborgs hamns framtid.

Sedan APMT tog över verksamheten 2012 har både volymer och produktivitet i Göteborgs containerterminal fallit år för år. En alltmer kaosartad organisation har halkat efter med skötsel av kranar, infrastruktur och datasystem. En försämrad arbetsmiljö, ineffektiva bemanningslösningar och stelbenta schemaupplägg är viktiga orsaker till den dåliga utvecklingen.

Företaget säger upp fast anställd personal. Strax därefter återkallas de till samma jobb, men med sämre arbetsvillkor och utan försäkringsskydd och anställningstrygghet. Samhället får stå för kostnader och rehabilitering när företagets behovsanställda drabbas av cancer, nackskador och amputationer.

Tvärtemot avsikten leder APMT:s personalpolitik att ersätta fasta jobb med otrygga anställningar till att lönsamheten minskar. Servicenivån sjunker och många kunder väljer bort Nordens största hamn även efter att alla stridsåtgärder upphört när bolagets lockout avslutades den sista juni.

Hamnarbetarna är fortsatt beredda att kompromissa och söka nya kreativa förhandlingslösningar som möter kundernas behov av flexibilitet och effektivitet. Det är inte lagstiftningen som blockerar en kollektivavtalslösning utan APM Terminals ovilja att kompromissa eller ens förhandla med den fackförening som 85 procent av deras kollektivanställda själva valt. Dialog, delaktighet och samarbete fungerar utmärkt ett stenkast längre bort, där de andra operatörerna i Göteborgs hamn slår volymrekord.

Jonas Ransgård misstar sig om han tror att lagändringar för att försämra arbetstagarnas rättigheter skulle kun- na få stopp på hamnkrisen. Tvärtom skulle det skapa ett farligt prejudikat att ge efter när ett internationellt storföretag tar hela landets ekonomi som gisslan för att ändra lagstiftningen. Klokare vore att lyssna på partikollegan Anders Borgs förslag och genom Göteborgs kommunstyrelse ta initiativ till rundabordssamtal med alla berörda parter för att få till stånd en långsiktigt hållbar förhandlingslösning.

 

Erik Helgeson förbundsstyrelseledamot, Svenska Hamnarbetarförbundet

 

Läs Jonas Ransgårds debattinlägg här.

Läs Jonas Ransgårds svar till Hamnarbetarna här.

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?