1515
Annons

Hamnarbetarförbundet: Lagändring skulle inte påverka situationen i hamnen

REPLIK. Det är snart elva månader sedan den sista konfliktåtgärden avslutades på APM Terminals i Göteborgs hamn. Då hade den danska containeroperatören stängt ner sin egen verksamhet i 371 timmar genom att utestänga Hamnarbetarförbundets medlemmar från arbetsplatsen. Enligt Medlingsinstitutets årsrapport för 2017 stod APMT:s vårdslösa stridsåtgärd ensamt för 87 procent av de förlorade arbetsdagarna på hela den svenska arbetsmarknaden.

 

Erik Helgeson.
Erik Helgeson.Bild:Björn Larsson Rosvall/TT

Containervolymerna på APM Terminals ligger nu på ungefär samma nivåer som innan konflikten bröt ut 2016, men långt under vad som hanterades innan privatiseringen 2012. Trots att företagsledningen bytt ut stora delar av den schemalagda personalstyrkan mot oerfaren bemanningspersonal med osäkra anställningskontrakt, ser varken staden eller kunderna något av utlovad flexibilitet, leveranssäkerhet, produktivitet eller tillväxt. När chockvågorna efter vansinneslockouten nu lagt sig fortsätter stelbenta schemalösningar, misslyckade investeringar, eftersatt underhåll, fortsatta prishöjningar och en destruktiv personalpolitik att hämma hamnens utveckling. 

Företrädare för Handelskammaren hävdar nu att det krävs en inskränkning i konflikträtten för att lösa containerterminalens problem. Logiken haltar betänkligt eftersom APM Terminals under lång tid tappat marknadsandelar till närliggande hamnar som Göteborgs roro-terminal, Halmstad och Helsingborg. Även där organiserar Hamnarbetarförbundet en överväldigande majoritet av arbetsstyrkan. Rekordvolymerna i omgivande hamnar vittnar om att det inte är hamnarbetare som valt ett fristående fackförbund utan fredsplikt som avskräcker kunderna, utan snarare APM Terminals sätt att sköta sin verksamhet.

Handelskammarens företrädare vill samtidigt tona ner de fackliga farhågorna kring regeringens strejkrättsutredning. Men utredningens huvudspår läckte till riksmedier redan i vintras: man vill försöka lansera en ny huvudregel i den svenska arbetsrätten. Den innebär att företag som tecknar kollektivavtal med en facklig organisation, oavsett om denna inte organiserar en enda av de anställda på arbetsplatsen, automatiskt ska vara fredade från att utsättas för stridsåtgärder från andra fackföreningar som vill tillkämpa sig kollektivavtal.

Detta är inte ett "litet kirurgiskt ingrepp" i lagstiftningen som påståtts från näringslivshåll, utan innebär att den ena av den svenska modellens två hörnstenar - föreningsfriheten - avskaffas. Om det blir företagsledningar och politiker som i praktiken väljer vilka som företräda och förhandla för de anställda istället för arbetstagarna själva, då har modellen inte bara öppnats upp för avtalsshopping utan också förlorat sin demokratiska legitimitet.

Under hot om uteslutning tvingar arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar sedan 1a april alla medlemsföretag att apa efter APM Terminals utestängningspolicy mot Hamnarbetarförbundet. Det innebär bland annat att över hundra valda skyddsombud fråntagits sina mandat eftersom de är medlemmar i "fel" fackförening, samtidigt som flera allvarliga olyckor och två dödsfall har skakat hamnarna under våren. Vi är allvarligt oroade för säkerheten ute på kajerna idag, men Hamnarbetarförbundets medlemmar kommer inte att låta sig tvingas bort från den fackförening de själv valt. Antifackliga lagförslag kommer inte att förändra detta.

Det finns ingen väg runt en förhandlingslösning på det nu 46 år gamla kollektivavtalsproblemet i hamnarna och alla stuveribranschens parter kommer att tvingas kompromissa. Vi är redo och öppna för att ingå en avtalskartell ihop med Transport eller andra typer av trepartsavtal. Nyligen avslöjade TCO-tidningen Arbetsvärlden att Transport redan har just ett sådant trepartsavtal ihop med en annan tidigare "utbrytargrupp" från sitt eget förbund, nämligen flygteknikerna. En beprövad lösning för heltäckande fredsplikt finns alltså redan. Det är viljan som saknas, inte lagstiftning.

Erik Helgeson, förbundsstyrelseledamot, Svenska Hamnarbetarförbundet 


Läs artikeln från Handelskamrarna här.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?