Annons

Genomför dykningar igen

Regeringen måste redovisa sin inställning till kraven från anhöriga och från Estlands regering. Den svenska processen får inte uppfattas som bromsande. Konkret handlar det om att möjliggöra nya dykningar. Sverige ska i denna fråga måna om att vara en god och lyhörd granne, anser Hans Wallmark, Maria Stockhaus och Johan Forssell (M).

Foto:Anders Wiklund

Det har gått 26 år sedan M/S Estonia förliste på öppet hav på väg från Tallinn till Stockholm. Estoniakatastrofen är ett nationellt trauma för Sverige såväl som för Estland. Det är en tragedi som binder samman våra länder med Finland. 

De nya uppgifter som i en tv-dokumentär framkommit kring ett stort hål i Estonias skrov väcker frågor. Sverige måste agera ansvarsfullt och transparent för att tillsammans med våra grannar Estland och Finland säkerställa att de nya uppgifterna utreds.

Förhållningssättet till de nya uppgifterna om M/S Estonias skrov ställer ett stort ansvar på Sveriges förmåga att driva en svår process framåt, med respekt och ödmjukhet för överlevande och anhöriga såväl som för gravfrid en. Därtill måste våra grannländer Estland och Finlands perspektiv tas i beaktande. Det är en fråga med många dimensioner och perspektiv. Det krävs ett inkännande agerande som tar de överlevandes och de anhörigas intressen i beaktande såväl som respekten för de omkomna. Samtidigt finns legitima önskemål att ta i beaktande om att en ny undersökning ska göras.

Vi kan konstatera att det framkommit olika uppgifter kring hur länderna bör förhålla sig till frågan om dykningar och undervattensaktiviteter syftandes till att undersöka den nya informationen utifrån den internationella överenskommelsen om M/S Estonia. Givet de skillnader i gravfridslagstiftning som finns i de olika länderna behöver Sveriges regering svara på frågor om den fortsatta processen.

Moderaterna har utifrån de uppgifter som nu presenterats tydliggjort att dykningar bör kunna genomföras för att utreda de nya uppgifterna om skrovet. Det skulle ligga i linje med önskemål från Stiftelsen Estoniaoffren, anhöriga samt den estländska regeringen. Vi ser det som särskilt angeläget att den fortsatta hanteringen av frågan präglas av transparens. De nya uppgifter som framkommit går svårligen att utreda utan att ta sig till platsen. Det har också sedan tv-dokumentären först visades framkommit en del teorier och rent av konspirationer kopplade till olyckan. I grunden är öppenhet ett bättre och mer effektivt sätt att hantera allt detta än slutenhet.

Därför är det viktigt att regeringen redovisar sin ståndpunkt på önskemål från både anhöriga som Estlands regering och reder ut huruvida svenska lagändringar bör ses som nödvändiga. Moderaterna är öppna för att ändra lagen om så skulle behövas, samtidigt som en svensk process inte får uppfattas bromsa hanteringen i samtliga länder. Sveriges åtgärder måste ske i direkt samråd med Estland och Finland. Konkret handlar det om hur Sveriges regering ser på den estländska inställningen att nu genomföra dykningar för att möjliggöra en bredare granskning.

Sverige ska i denna fråga måna om att vara en god och lyhörd granne. De tre ländernas expertmyndigheter samarbetar nu under estnisk ledning för att skapa en bild av de nya uppgifterna som framkommit. En stark samverkan mellan länderna är givetvis betydelsefullt i frågan och det är viktigt att Sverige uppfattas som konstruktiv part i arbetet. Moderaterna har lyft betydelsen av att även Sverige måste ha en inriktning för att komma framåt i frågan om de nya uppgifterna. I väntan på haverikommissionens pågående arbete, vilket inte innefattar dykningar, bör diskussionen om möjliga vägar framåt konkretiseras.

Att vi tillsammans med våra grannländer förmår att hantera ett svårt trauma kräver också en hög grad av diplomatisk finkänslighet. Hur vi gemensamt möter frågan om M/S Estonias förlisning utgör ett viktigt steg i värnandet av de starka banden som finns mellan länder och medborgare i Norden och Baltikum. När det nu står klart att Estlands regering vill se nya dykningar är det alltså viktigt att den svenska regeringen tydliggör hur man vill gå vidare i processen.

En nära samordning med de anhöriga och överlevande är ytterligare en viktig prioritering för det fortsatta arbetet. Haverikommissionen måste aktivt föra en dialog med alla berörda parter i katastrofen. De nya uppgifterna som framkommit i tv-dokumentären måste därför tas på allvar och utredas noga. Genom åren har allt för många misstag skett vad gäller förmågan till öppenhet och information. 

Vi räknar även med att regeringen i den fortsatta processen håller riksdagen informerad i detta ärende för att säkerställa en god öppenhet i den fortsatta undersökningen av de nya uppgifterna. Det är en viktig del av den folkliga förankringen av arbetet. Utrikesutskottet har redan haft ett möte med UD och kabinettSsekreterare Robert Rydberg. Trafikutskottet har möte med statsrådet Mikael Damberg.

Förlisningen av M/S Estonia är ett nationellt trauma och hanteringen av frågan kräver en djup respekt för överlevande, anhöriga och offer. Det ställer krav på politiskt ansvarstagande såväl som samarbete. Sverige måste agera ansvarsfullt och transparent när vi nu säkerställer förmågan att sakligt och klokt utreda de nya uppgifterna som framkommit. 

 

Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson (M)
Maria Stockhaus, trafikpolitisk talesperson (M)
Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M)

 


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?