1515

Gabriel Urwitz: Lamslagna politiker löser inga problem

DEBATT. Dagens politiker gör svepande uttalanden i media i hopp om att framstå som handlingskraftiga, men de konkreta resultaten uteblir. Ibland undrar man om Sverige, landet lagom, också är medelmåttornas paradis, skriver Gabriel Urwitz, ordförande för riskkapitalbolaget Segulah.

Sverige har haft ett antal bra år med stark ekonomisk utveckling. De goda åren borde ha underlättat för våra politiker att lösa viktiga samhällsproblem men så har det inte blivit. Utmaningar vad gäller skolan, polisväsendet, integrationen och tilltagande grov kriminalitet är stora.

Listan kan göras längre. Problemen är inte nya, vissa har funnits i decennier. Men våra politiker verkar oförmögna att lösa dem.

Medborgarnas frustration över oförmågan att lösa viktiga samhällsproblem leder till politikerförakt och öppnar upp för populistiska partier. Varför har SD gått från 0 till nästan 20 procent på några år och dessutom blivit det största populistiska partiet i Norden?

Dagens politiker ägnar alldeles för mycket tid till att omedelbart reagera på olika händelser och gör uttalanden i massmedia som ska påvisa handlingskraft men som nästan aldrig leder till något reellt resultat.

Om man går igenom olika regeringars uttalanden om problemområdena listade ovan så ser man en oändlig mängd uttalanden som gjorts om olika lösningar på problemen som likafullt inte åtgärdas.

Ta skolan som exempel. Oberoende av regering, hur många olika utspel eller åtgärder har inte gjorts utan att det verkar leda till någon reell förbättring, utan snarare leda till ytterligare förvirring för elever, föräldrar, lärare och rektorer och politikerna själva. Nya kursplaner, nya betygssystem. Hela tiden lappa-och-laga utan att de riktigt fundamentala problemen hanteras.

Samma gäller integrationen. Sedan 2010 har fler än en miljon människor invandrat till Sverige, varav drygt 600 000 är asylflyktingar. Politikerna verkar helt oförmögna att hantera situationen. En fråga som håller på att utvecklas till det största samhällsproblemet som Sverige har brottats med på mycket länge.

Ett annat färskt exempel på politikernas kortsiktighet och lappa-och-laga-mentalitet är att införa en extra bankskatt för att finansiera höjda försvarsanslag. Försvaret är en grundbult i statens ansvar inför sina medborgare och borde därför finansieras på normalt sätt över budgeten.

Vad händer om det blir en ny bankkris och det visar sig att bankerna inte har råd att betala bankskatten. Det är bara att tänka sig 1990-tals krisen igen. Ska vi då dra ned på försvaret? Principlösheten är ibland (tyvärr alltför ofta) anmärkningsvärd.

Politikernas oförmåga beror till stor del på ideologiska låsningar, för ytlig analys och/eller ren inkompetens. Ibland undrar man om Sverige, landet lagom, också är medelmåttornas paradis och det verkar inte minst gälla det politiska systemet. Våra nordiska grannländer verkar alla ha en bättre förmåga att lösa samma problem som Sverige brottas med. Varför?

Sverige är på många sätt ett fantastiskt land men det beror under senare årtionden framför allt på ett näringsliv som presterat väl och som klarat av att upprätthålla sin konkurrenskraft i en starkt globaliserad värld, om än hjälpt av en svag svensk valuta, och därigenom skapat god tillväxt i den svenska ekonomin.

Risken är dock stor att problemen ovan successivt accentueras och detta ihop med en svagare ekonomisk utveckling kommer leda till stora utmaningar för det svenska samhället.

Gabriel Urwitz, ordförande för Segulah


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?