Annons

Fyra KTH-forskare: Snabba tåg ger högre vinst

DEBATT. Vi anser att en betydande del av kostnaden för höghastighetståg bör kunna tas utanför ordinarie anslag och statsbudget. Tågen får genom sin snabbhet en förbättrad produktivitet jämfört med dagens och tåg utrymme för en ganska betydande medfinansiering genom brukaravgifter, utan att biljettpriserna behöver höjas, skriver fyra järnvägsforskare på KTH.

Vi är inte betjänta av en långsam järnväg som står halvfärdig och oanvänd under lång tid. Det löser då inte dagens problem med kapacitet och tillförlitlighet, skriver fyra forskare från KTH.
Vi är inte betjänta av en långsam järnväg som står halvfärdig och oanvänd under lång tid. Det löser då inte dagens problem med kapacitet och tillförlitlighet, skriver fyra forskare från KTH.Foto:Emil Langvad/TT

Det verkar finnas en ganska bred enighet om att vi behöver nya stambanor Stockholm‒Göteborg/Malmö. Moderna snabba tåg har ‒ jämfört med andra färdmedel ‒ flera unika egenskaper såsom låg energianvändning, hög säkerhet och litet utrymmesbehov i förhållande till kapaciteten. De kör på förnybar elektricitet. Snabba tåg binder ihop landet på ett långsiktigt hållbart sätt.

Persontrafiken på järnväg i Sverige har fördubblats sedan 1990-talet. Tåget har tagit marknadsandelar från bil och flyg. Men nu är det fullt på spåren och fullt i tågen på de mest belastade sträckorna. Därför behövs ökad kapacitet genom att bygga nya stambanor för de snabba tågen. Samtidigt frigörs kapacitet på de gamla banorna för godståg och regionaltåg som ofta har samma medelhastighet.

Om de nya stambanorna skulle komma att byggas inom Trafikverkets ordinarie anslag skulle de kanske bli klara 2095. Detta skulle inte bidra till att lösa de problem som i nutid är relaterade till klimatet, trängseln och ett ökande transportbehov. Det senaste budet från regeringen är att de nya stambanorna bör stå färdiga mellan 2040 och 2045. Vi, och många andra inklusive Sverigeförhandlingen, anser att de bör vara klara 2035. Det som inte diskuterats är vilka merkostnader och olägenheter som uppstår för varje år som bygget skjuts framåt.

Det finns de som hävdat att vi skjuter över skulden på framtida generationer om vi bygger ut snabbt och lånar till investeringen. Men om vi inte bygger ut snabbt så skjuter vi också upp nyttorna till framtida generationer. Man skjuter problemen framför sig i stället för att lösa dem. Vi kommer då att få dras med bristande kapacitet och förseningar under lång tid. På grund av den höga belastningen på befintliga järnvägar blir det svårt att underhålla dem. Förseningarna står för en betydande del av resenärernas uppoffring. Forskning visar att resenärerna upplever en förseningsminut som tre–fyra gånger så lång som en restidsminut. Stor osäkerhet om när man kommer fram i tid är inte acceptabelt i ett modernt samhälle. 

När det gäller godstrafiken så går det stora volymer i samma relationer som de tänkta nya stambanorna, men den största andelen går idag på vägarna. I utrikestrafiken har lastbilen tagit hand om nästan all ökning sedan 1970-talet. Godstågen har svårt att komma fram; de har nästan alltid lägst prioritet av alla tåg. Det ger inte bara risk för förseningar, utan också ökade kostnader för godstrafiken. Nya stambanor innebär att godstrafiken inte behöver blanda sig med de snabbaste tågen och får därför lättare att komma fram. Det finns således en stor potential om järnvägen kan erbjuda tillräcklig kvalitet och kapacitet och på så sätt avlasta vägnätet, både för gods- och persontransporter. 

Med nya stambanor blir kapaciteten i berörda relationer fyra gånger så stor som i dag. Erfarenheter från utlandet visar att vi får en mycket hög punktlighet.

Det är viktigt att vi bygger en modern järnväg med goda prestanda. Det är särskilt angeläget att de direkta tågen från Stockholm till Skåne och Köpenhamn kan komma fram på 2,5 respektive 3 timmar, med ytterligare förbindelser ner till kontinenten. Det gör tågen mycket konkurrenskraftiga. För att klara detta bör de nya stambanorna byggas för hög hastighet, förslagsvis huvudsakligen 320 km/h. Att bygga för 250 km/h, vilket har diskuterats, blir en halvmesyr. KTH har tidigare visat att vi kan bygga för en hastighet på 320 km/h utan att kostnaderna skenar iväg och utan att bygget drar ut under lång tid. Det har man gjort i exempelvis Frankrike och Spanien.

De långväga förbindelserna mellan storstäderna är naturligtvis viktiga. Men huvuddelen av resandet kommer att beröra de mellanliggande orterna. Det kommer att knyta ihop stora och till viss del nya regioner med vidgade arbets- och bostadsmarknader.

Det har i debatten förts fram åsikter om att nya stambanor för hög hastighet skulle vara samhällsekonomiskt olönsamma. Det grundar sig bland annat på officiella prognoser som enligt vår uppfattning försummar viktiga delar av verkligheten. Vi förväntar oss ett större resande och en betydligt högre lönsamhet än vad de officiella siffrorna säger. Även miljö-, klimat- och trängseleffekterna blir då gynnsammare. Överhuvudtaget har den officiella prognosmetodiken svårt att fånga de nyttor som uppkommer vid stora samhällsutvecklande strukturförändringar. 

Dessutom, järnväg är mycket energieffektivt genom lågt rullmotstånd och luftmotstånd. Järnvägen har sedan länge kört med elkraft som kan produceras utan utsläpp. Även om man elektrifierar vägtrafiken så har den betydligt högre rörelsemotstånd och kan därför inte bli lika energieffektiv som spårtrafik. Detta gäller även för snabba tåg. Och byggandet av infrastrukturen kan även den ske på ett klimatsmart sätt.

Det är ytterst viktigt att nu få till stånd tydliga och långsiktiga beslut. Det kräver en ordnad finansiering. Vi anser att en betydande del av kostnaden bör kunna tas utanför ordinarie anslag och statsbudget. Tågen på de nya stambanorna får genom sin snabbhet en väsentligt förbättrad produktivitet jämfört med dagens och gårdagens tåg. Både tåg och tågpersonal utnyttjas bättre. Det ger utrymme för en ganska betydande medfinansiering genom brukaravgifter, utan att biljettpriserna behöver höjas. Annars finns det risk för att den ekonomiska vinsten huvudsakligen stannar kvar hos tågoperatörerna.

Vi är inte betjänta av en långsam järnväg som står halvfärdig och oanvänd under lång tid. Det löser då inte dagens problem med kapacitet och tillförlitlighet. Det skulle dessutom innebära samhällsekonomiskt slöseri. Så har vi råd att dra ut på tiden?

Sebastian Stichel, professor, föreståndare Järnvägsgruppen KTH
Mats Berg, professor järnvägsteknik, KTH
Evert Andersson, professor emeritus, KTH
Bo-Lennart Nelldal, professor emeritus, KTH

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Innehåll från VisitCopenhagenAnnons

Följ i arkitektens fotspår – upptäck Köpenhamns hetaste hus och sjudande stadsliv

Foto:Dragør Luftfoto / Visit Copenhagen / Astrid Maria Rasmussen

Ikoniska byggnader, nyskapande stadsdelar och dansk hygge. I år är hela Köpenhamn som ett enda snyggt showroom av sköna upplevelser. Här är några anledningar att fira Köpenhamn som världens arkitekturhuvudstad 2023.

Tips på angelägen arkitektur och design finns här

Arkitektur I världsklass och tidlös design - Köpenhamn har länge varit dragplåster för alla som nyfiket nosar på de allra senaste trenderna inom stadsutveckling, arkitektur och design. Allt detta samtidigt baserat i en miljö med den klassiska storstadens fina form som fond.

I Danmark har arkitekter och designers en självklar plats i folks vardagsliv, från Arne Jacobsen, Finn Juhl och Hans Wegner till dagens spjutspetsstjärnor som Bjarke Ingels och designföretag som Hay, Menu och Muuto.

Camilla klär Köpenhamn

2023 har Unesco utsett Köpenhamn till Arkitekturhuvudstad i världen. Det kommer förstås att firas över hela den danska huvudstaden. En som bokstavligen har varit med om att klä Köpenhamn i sin samtida dräkt är stadens chefsarkitekt Camilla Van Deurs.

– i mitt jobb möter jag fantastiska platser varje dag, så jag brukar säga att hela stan är mitt kontor. Till exempel har vi en 13 kilometer lång cykelbana längs hamnarna. Här kan man ta sig en simtur, hitta på givande kulturaktiviteter som att gå på opera eller på kungliga biblioteket Den svarta diamant – eller bara ha en fin stund med sina vänner på ett kafé, kanske på min favorit La Banchina, säger Camilla Van Deurs som också står bakom stora delar av satsningen på Arkitekturåret.

Foto:Daniel Rasmussen

Här slår hjärtat lite snabbare

Hon berättar att staden ständigt utvecklar nya möjligheter för både sina medborgare och inresta gäster att nå vattnet och de populära kajmiljöerna. För Camilla Van Deurs får Vesterbro hjärtat att slå lite snabbare, en stadsdel hon menar i mycket förkroppsligar känslan av Köpenhamn.

– Men för mig är stan en plats där alla ska känna sig välkomna.

Hela året kryddas Köpenhamn av mängder med aktiviteter kring arkitektur och design. Snabbfotade kan ta rygg på en joggande cityguide och hänger med på en DAC-dag. 2 juli arrangerar Danskt arkitekturcentrum (DAC) rundor på 5 respektive 10 kilometer som passerar några av stans mest intressanta byggnader. Lite långsammare lärande, med mindre flås men minst lika mycket intryck av form och funktion, bjuds fram till 9 april på samma DAC, som visar 100 år av arkitektur genom den välrespekterade byrån Vilhelm Lauritzen Architecs.

Foto:Dragør Luftfoto

Ny vinterträdgård och picknick

På andra sidan kanalen planeras samtidigt för Operaparken, en helt ny grön lunga fylld med 628 nya träd alldeles vid vattnet och Henning Larsens operahus. Hippa byrån Cobe har ritat och även skapat en romantisk vinterträdgård med 1800-talsvibbar. Vill man lära känna Köpenhamn på ett ännu mer personligt plan bjuds på arkitektur-picknick söndag 11 juni. Då kommer rejäla långbord att placeras i varje stadsdel, från Vesterbro till Nörrebro och Amager, i ett kvarter som betyder något alldeles extra. Från den hemliga trädgården, den lilla skolgården eller kvarterskyrkan utgår sedan vandringar med fokus på lokal arkitektur.

Estetik i Jacobsens fotspår

Foto:Astrid Maria Rasmussen

Söker man sig just utanför stadskärnan bjuder Slow Tours Copenhagen på en estestisk minisemester med destinationer som Klampenborg och Skovshoved. Här kommer man riktigt nära Arne Jacobsens fantastiska kreationer. Den gnistrande funkisvita Bella Vista-villan, de ikoniska blåvita badhusen på Bellevuestranden, den urcoola bensinmacken i Skovshoved eller de unika terrasshusen Söholm är bara några nedslag på denna nestorns väg mot världsberömmelse.

Foto:Astrid Maria Rasmussen

 

4 fina tips från arkitekten

En av dansk arkitekturs stora fixstjärnor just nu är Anders Lendager, som med sitt fokus på hållbart, cirkulärt byggande skapar bostadshus av byggavfall. Här är hans fyra finaste tips för en dag i Köpenhamn i arkitekturens och trivselns tecken.

1. BaneGaarden. ”Gömd bakom tågspåren leder en grön stig till BaneGaarden. Skapad av fyra gröna entreprenörer som alla vill göra skillnad - och som vill dela sin kunskap om hur vi alla kan göra livet mer hållbart. Här kan man båda äta en 8-rättersmeny, besöka bondens marknad och lära sig göra pizza.” 

2. Ködbyens Fiskebar. ”Här handlar allt om fisk och skaldjur. Färskt, fräscht och nyttigt - underbar mat och fina viner. Härligt informell atmosfär i en skönt rå interiör som fortfarande bär spår av de gamla kötthallarna. Fiskebaren har en Bib Gourmand i Michelinguiden.”  

3. Konditaget Lüders. ”Ta med ungarna hit! Det här är inte vilken lekplats som helst. På Konditaget Lüders är man 24 meter över havsytan ute i Nordhavn - och man kan leka och träna på 2 400 kvadratmeter med en häftig vy över stan och hamnen.”

4. Sandkaj Hamnbad. ”Den här badpiren är öppen året runt och ingår i ett nytt promenadsstråk i Århusgade-kvarteret ute i Nordhavn. Sommartid hänger sol- och badfolket här, men på Sandkaj badar köpenhamnarna året runt.” 

Tips på angelägen arkitektur och design finns här  

 

Mer från VisitCopenhagen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med VisitCopenhagen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera