Annons

Friskolorna är myndighetsutövare

REPLIK. Hans Bergström, knuten till Internationella Engelska Skolan (IES), varnar i Dagens industri det privata näringslivet för planerna på att införa offentlighetsprincipen i fristående skolor. Det privata näringsliv som genererar skattepengarna Hans Bergströms lever av borde tvärtom vara mycket angeläget att öka insynen i friskolesektorn. Vad får vi för pengarna? 

Foto:JESSICA GOW

Ska medarbetarna på Astra Zeneca i Södertälje kunna följa hur de skattepengar de betalat till skolan används? 

Är det rimligt att samma medarbetares kommunalskatt används till skola i andra kommuner, eller till och med till investeringar i Spanien?

Borde verkligen skolföretag med låg andel behöriga lärare få lika mycket skattepengar som de som prioriterar och tar kostnaden för utbildad personal?

Hans Bergström vill så gärna att den verksamhet han företräder ska jämföras med det verkliga näringslivet, det som agerar på en riktig marknad och tar risker med egna pengar. Bergströms enda intäkter är skatt. Utan insyn tappar vi kontrollen över hur pengarna används. 

Bergström hävdar att huvudargumentet för offentlighetsprincip i friskolor skulle vara att de är ”skattefinansierade. Det stämmer inte. I direktiven till den utredning om att införa offentlighetsprincipen i friskolor som alliansen tillsatte står tydligt att det handlar om att friskolorna är ”helt skattefinansierade och att de bedriver myndighetsutövning”. Där faller hela Bergströms resonemang om hot mot näringslivet i stort.

”Alla seriösa huvudmän för friskolor” publicerar nu på egen hand den statistik som försvinner efter SCB:s ställningstagande, skriver Bergström. På IES hemsida finns sedan några dagar en tabell med betyg och andel behöriga till gymnasiet på alla IES skolor. Alla seriöst intresserade av skolfrågor vet dock att en jämförelse av skolor baserat på betyg är tämligen meningslös utan att veta något om elevunderlaget. Föräldrarnas utbildning spelar stor roll. I den officiella statistik som nu försvinner kunde vi läsa att över 75 procent av IES elever har föräldrar med eftergymnasial utbildning. För de kommunala skolorna är siffran endast 55 procent. Den förälder eller medborgare som vill veta något om hur skolpengen används, alltså ta reda på hur det står till med sådant som lärartäthet, behöriga lärare och elevhälsa letar också förgäves på IES hemsida. Det hade stärkt Hans Bergströms argumentation för öppenhet om dessa uppgifter funnits där.

Det är sant att frågan blivit extra aktuell efter SCB:s beslut att hemlighålla statistik, men faktum är att det ända sedan Friskolekommittén 2013 rått bred politisk enighet. Alliansen tillsatte en utredning och i den alliansbudget som riksdagen röstade för hösten 2014 finns förslaget: ”att insynen i fristående och kommunala skolors ekonomi ska öka samt att vi vill öka öppenheten genom att införa meddelarskydd för anställda i fristående skolor. Offentlighetsprincipen ska också gälla.” Att det dröjt beror dels på att några skolkoncerner börsnoterats, dels på att centerpartiet har ändrat sig. Trots det bör det finnas en stabil majoritet i riksdagen. Det privata näringsliv som i slutändan genererar det välstånd som friskolorna finansieras med har anledning att höja sina röster för att skynda på beslutet.

Johan Enfeldt, aktiv i Nätverket för en likvärdig skola

 

Läs Hans Bergströms artikel här. 


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från BixiaAnnons

Gör ett hållbart elval

En bättre framtid kan bara skapas genom handling. På elbolaget Bixia arbetar man sedan länge aktivt med omställningen mot ett förnybart energisystem. Att arbeta med hållbar utveckling är en naturlig del i Bixias verksamhet och en stark drivkraft i det dagliga jobbet. 

Bixias hela affärsmodell handlar om att tillföra mer förnybar el till systemet, elen säljer de sedan vidare till sina kunder. Idag är Bixia det elbolag i Norden som köper in störst andel förnybar el från små lokala producenter av sol, vind och vattenkraft. Idag levererar elbolaget 100 procent förnybar el till alla privatkunder och har som målsättning att från och med år 2022 leverera 100 procent förnybar el även till företagskunder. Det är tack vare Bixias lokala producenter som detta är möjligt.

Bixias hjältar

— Våra producenter är våra hjältar. Många gånger är det en bonde som har valt att sätta upp ett vindkraftverk eller solpaneler och sedan säljer sin överskottsel genom oss. När kunderna sedan köper närproducerad el ser vi till att producenterna får lite bättre betalt så att de kan investera i ännu mer förnybar produktion. Det innebär att vår affär bidrar till mer förnybar el i systemet, säger Pär Kaller, vd Bixia.

— Det är tyvärr få personer som känner till vilken betydelse valet av el har för vårt klimat. Bara genom att aktivt välja förnybar el kan man som privatperson minska sitt koldioxidutsläpp med lika mycket som det tar att åka bensindriven bil en tur och returresa till Kapstaden. Dessutom är det ett enkelt val, som inte kräver att man ändrar sina vanor eller avstår från något.

Välj förnybar el för ditt företag

Idag förväntas att företag ska minska sin klimatpåverkan samtidigt som det ställs krav på öppen och ärlig dialog med kunden. Därför är Bixia extra stolta över att ha blivit godkända som ett schysst elhandelsbolag. Certifieringen ger kunderna en bekräftelse på att de gjort ett extra bra val och innebär att Bixia som elhandlare uppfyller 17 kundlöften för att kunderna ska känna sig trygga i sitt val av elbolag. För Bixia är det viktigt att valet av förnybar el känns både lätt och rätt.

Läs mer på bixia.se/foretag 

Mer från Bixia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bixia och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?