Annons

Frankrikes ambassadör: Globala utmaningar kan bara mötas gemensamt

DEBATT. Sverige och Frankrike har mycket gemensamt, och vi välkomnar svenska initiativ på konferensen Paris Peace Forum, som president Macron bjudit in till i november, skriver Frankrikes Sverigeambassadör David Cvach.

I dag är det Frankrikes nationaldag. Den kallas Bastiljdagen, efter stormningen av fängelset Bastiljen den 14 juli år 1789. I dag högtidlighåller Frankrike sin kamp mot förtryck och firar enhet i våra grundvärderingar. Liberté. Egalité. Fraternité. Vi firar självständighet, ambitionen att ge alla en rättvis chans och vår beslutsamhet att ingen ska lämnas utanför. Med andra ord handlar det om att komma samman för ett högre syfte. Efter ett drygt år som Frankrikes ambassadör i Sverige måste jag tillstå att detta låter mycket svenskt i mina öron.

Sverige ligger i framkant i att skapa jämlika möjligheter. Ni är prisade för ert välfärdssystem runt om i världen. Ert rykte som företagssamma föregår er. Vidare har ni ett högt anseende för ert stabila politiska system, och effektiva mjuka makt, inte minst i globala frågor.

När jag flyttade till Stockholm hade det franska folket just valt Emmanuel Macron till president. Detta beslut fattades vid en mycket avgörande punkt i historien. En progressiv, europeisk anda segrade över en motståndare som drevs av populism och isolationism, krafter som vi ser både i och utanför Europa i dag.

2018 påminner oss om vad som står på spel. I år inträffar minnesdagen för Det stora krigets slut. Det är en smärtsam, men nödvändig påminnelse om historiens förlopp. Det skulle krävas ännu ett världskrig för att världen skulle slå in på en annan kurs än den som styrt oss mot suicidala och nationalistiska motsättningar. Politiska och ekonomiska överenskommelser omvandlades till Europeiska Unionen och FN, eftersom vi ville skapa långvarig fred, välstånd och stabilitet för kommande generationer. Vi hade lärt oss att vi är oupplösligt sammanbundna i en ödesgemenskap. I dag knakar den globala maktbalansen i fogarna. Internationella normer bryts. Populismen är på framfart. Handelskrig hotar. Multilaterala institutioner utmanas.

Allt detta sker i en tid då det enda gensvaret på våra globala utmaningar måste vara kollektivt, vare sig det handlar om att tackla klimatförändringar eller terrorism eller om att bevara och förbättra en europeisk modell som bygger som konkurrenskraft och social rättvisa.

Nu måste alla som tror på gemensamma insatser, samarbete och multilateralism mötas för att tillsammans skapa nya sätt att nå våra mål. Det är just av denna anledning – vid tidpunkten för högtidlighållandet av första världskrigets slut – som president Macron bjudit in till Paris Peace Forum den 11–13 november i Paris. Det är inte ännu en konferens i raden av andra, utan snarare en plattform för utbyte och interaktion med särskild emfas på civilsamhällets förmåga.

Det är ett tillfälle vigt åt att dela erfarenheter och presentera innovativa lösningar som berör alla samhällsaktörer. Tanken är att forumets resultat och de projekt som presenteras ska publiceras, granskas och debatteras. Syftet är också att de som utformat förslagen ska kunna diskutera med dem som är tänkta att implementera dessa, såsom stater, internationella organ och organisationer. Detta arbetssätt tar vi med oss från klimatkonferensen COP21 i Paris.

Regeringar kommer inte att lyckas på egen hand. De behöver samarbete med och påtryckningar från civilsamhället. Lokala grupper, ideella organisationer, stiftelser, företag, fackföreningar, religiösa grupper, experter – alla samhällsaktörer är viktiga.

Det finns så många som bär upp sådana här initiativ och främjar projekt av denna typ i Sverige.Vissa är mer kända än andra. Om du delar vår framtidssyn och våra målsättningar, och om du har just ett sådant projektförslag, då ska du presentera det vid Paris Peace Forum.

 

David Cvach, Frankrikes ambassadör i Stockholm


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?