1515

Framgångsrika familjeföretaget: Elbristen stoppar vår expansion

DEBATT. Elbristen kväver tillväxten i södra Sverige. Vi har finansieringen, vi har lokaler och maskiner, men vi får inte tillgång till mer el. Därför kan vårt företag inte utvecklas på sin hemort, skriver Ola Hugoson, vd för plasttillverkningsföretaget Polykemi, som varit verksamt i Ystad i över 50 år.

KONSEKVENSER. Ska vi vänta i tio år för att kunna expandera, eller flytta produktion och arbetstillfällen utomlands? Det känns bedrövligt att bristen på el kan tvinga oss att ta ett sådant beslut, skriver Ola Hugoson.
KONSEKVENSER. Ska vi vänta i tio år för att kunna expandera, eller flytta produktion och arbetstillfällen utomlands? Det känns bedrövligt att bristen på el kan tvinga oss att ta ett sådant beslut, skriver Ola Hugoson.Foto:Lars Jansson

Under 50 år har familjeföretaget Polykemi utvecklats från ett fåmansföretag till en internationell koncern. Trots att företaget i dag arbetar på tre kontinenter finns hjärtat kvar i Ystad. Det är här vi vill expandera, det är här vi vill skapa nya jobb och det är den här regionen vi vill stärka.

Den framtidsvisionen riskerar nu att gå om intet. Bristen på el tvingar oss att välja mellan att stå stilla i tio år eller flytta nödvändig produktion till Europa.

Polykemikoncernen startades av min far Hugo Jönsson 1968 och samtliga familjemedlemmar i både andra och tredje generationen arbetar i dag i företaget. Vi har vuxit från 3 till 300 anställda och haft en organisk tillväxt från 0 till 1,3 miljarder kronor.

Men finns det en framtid för växande industrier i södra Sverige? I dagsläget är svaret nej.

El är råvaran som krävs för att genomföra de två mest kraftfulla framtidssatsningar som svenska företag står inför – klimatomställningen och digitaliseringen.

Men det finns inte tillräckligt stor tillgång på el i den här regionen för att klara av den växande befolkningen, omställningen till eldrivna fordon, företag som expanderar, klimatomställningen och den pågående digitaliseringen.

Polykemi Group bedriver en produktion av kundanpassade plastråvaror, vi återvinner plast och tillverkar miljövänligt plastförpackningsmaterial. Det är energikrävande processer.

Vi har redan ansökt om mer el för att kunna expandera i Ystad, vilket i förlängningen skulle ge fler jobb. Vi har finansieringen, vi har lokaler och maskiner, men vi får inte tillgång till mer el. Därför kan vårt företag inte utvecklas på sin hemort.

Enligt informationen från nätägarna, Ystad Energi, Eon och Svenska Kraftnät, ska företagarna i sydöstra Skåne inte räkna med någon ökad effekt förrän tidigast år 2029.

Det är förödande för alla industrier som ser el som en råvara och inte som två hål i väggen. Den tillväxt på 33 procent som vi har planerat för de kommande fyra åren måste sannolikt strykas, precis som de nya arbetstillfällen som en sådan expandering hade inneburit.

Det känns bedrövligt att Polykemi inte kan fortsätta vara den positiva kraft när det gäller framtidstro och arbetstillfällen som företaget har varit sedan det startades.

Området kring Ystad och Österlen behöver leva hela året, inte bara under de veckor som Stockholmsregionens invånare vill njuta av stranden, de öppna landskapen och de pittoreska byarna. Då måste elförsörjningen fungera.

Att det finns en stor brist på el i södra Sverige beror framför allt på två saker. Dels på tillväxten som gjort att Skåne numera är en tätbefolkad storstadsregion. Och dels på den oförmåga och ovilja som staten har visat genom att inte se till att elförsörjningen når fram till Sveriges södra delar.

När Barsebäck lades ner lovade staten att kompensera för den förlorade effekten genom att bygga en överföringskabel från norr till söder, den så kallade sydvästlänken. Frågan har varit aktuell i tio år och arbetet med sydvästlänken har pågått lika länge utan att nå några resultat.

Projektet har försenats oräkneliga gånger och det kommer att ta minst tio år innan kommuner som Ystad kan räkna med en ökad effekt.

För att vi ska kunna fortsätta utvecklas i den region där vårt familjeföretag grundades behöver vi både en kortsiktig och en långsiktig lösning. Vi vill att våra barn och barnbarn ska kunna fortsätta verka och expandera där företagets hjärta finns. Men hur ska vi kunna göra det när vi saknar el?

Vi arbetar redan i treskift, vi värmer upp våra lokaler med spillenergin från fabriken och vi har använt grön el i snart 25 år. Även om vi letar efter möjligheter att effektivisera vårt arbete så räcker inte det för att nå den tillväxt vi skulle kunna ha.

Då blir frågan oundviklig, ska vi vänta i tio år för att kunna expandera? Eller ska vi flytta nödvändig produktion och de arbetstillfällen som följer en sådan satsning till andra delar av Europa.

Det känns bedrövligt att bristen på el kan tvinga oss att ta ett sådant beslut.

Ola Hugoson, vd för Polykemi


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?