Annons

Forskarna: Så kan EU komma på fötter igen

DEBATT. Europaprojektet hotas av den nationalistiska populism som just nu sveper över kontinenten. För att mota den i grind behövs ett optimistiskt alternativ som ger medborgarna framtidstron tillbaka, skriver Niklas Elert och Magnus Henrekson vid IFN.

REFORMAGENDA. I vår nya bok The Entrepreneurial Society sammanfattas insikterna från ett treårigt forskningsprojekt som inbegriper över 40 forskare från nio institutioner i nio EU-länder, skriver Niklas Elmert och Magnus Henrekson.
REFORMAGENDA. I vår nya bok The Entrepreneurial Society sammanfattas insikterna från ett treårigt forskningsprojekt som inbegriper över 40 forskare från nio institutioner i nio EU-länder, skriver Niklas Elmert och Magnus Henrekson.

Men detta är svårt i ljuset av den ”innovationskris” som EU genomlider. För att åtgärda den krävs reformer på en rad områden som syftar till att främja en innovativ, ekonomisk tillväxt som gynnar alla.

I vår nya bok The Entrepreneurial Society: A Reform Strategy for the European Union som lanseras på ett seminarium i början av september men redan finns för nedladdning, samman- fattas insikterna från ett treårigt forskningsprojekt som inbegriper över 40 forskare från nio institutioner i nio EU-länder.

Vi visar där att reformer på följande sex områden behövs för att stärka EU:s entreprenöriella ekosystem:

Ett enkelt skattesystem. Eftersom ingen vet var eller hur morgondagens stora innovationer dyker upp måste skattesystemet låta bli att gynna specifika ägarkategorier, finansieringssätt och ekonomiska aktiviteter.

Ett sparande som kanaliseras rätt. Volymen på dagens sparande är inte problemet, utan att pensionsfonder och andra institutionella aktörer nästan bara får investera i säkra tillgångar. Enorm kreativ potential skulle frigöras om de kunde investera mer i entreprenöriella projekt.

Flexibla sociala förmåner. Möjligheten att agera entreprenöriellt blir större i ett flexicurity-system där sociala förmåner följer med den individ som lämnar en fast anställning för att exempelvis satsa på en startup.

Låga in- och utträdesbarriärer. När det är enkelt att starta, driva och lägga ner företag kan nya idéer kan prövas till en låg kostnad. Samtidigt skapas ett konkurrenstryck som tvingar existerande företag att bli bättre.

Stärkt rättssäkerhet och äganderätt. Här har särskilt Öst- och Sydeuropa en rejäl hemläxa att göra.

Entreprenöriellt humankapital. Detta är centralt om FoU ska leda till innovationer, men kan bara frodas om EU-medlemmarnas skolsystem sätter kunskap och kreativitet främst, från första klass ända till forskarutbildningen.

De här reformerna är inte enkla att genomföra, och ger inte heller samma effekt i alla länder. Detta är dock inget argument för passivitet.

EU:s framåtanda och livskvalitet kan bara främjas om makthavarna i Bryssel och medlemsländerna bygger det slags ramverk som kan släppa loss entreprenörskapet. Bara så kan medborgarna få sin framtidstro tillbaka.

Niklas Elert, ekon dr och forskare IFN

Magnus Henrekson, professor och vd IFN

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera