Förra riksdagsledamoten: Moderaternas ledning kör över sina egna

DEBATT. På torsdagen inleder Moderaterna sin partistämma i Västerås. Men interndemokratin lyser med sin frånvaro i partiet och M-ledningen inser inte situationens allvar – trots den egna valanalysens varningar – skriver tidigare riksdagsledamoten Finn Bengtsson (M). 

TOPPSTYRT. Moderaternas partiledning ignorerar den egna riksdagsgruppen. Det illustreras också av enskilda medlemmars och länsförbunds begränsade möjligheter att påverka politikens utformning på partistämmorna, skriver Finn Bengtsson.
TOPPSTYRT. Moderaternas partiledning ignorerar den egna riksdagsgruppen. Det illustreras också av enskilda medlemmars och länsförbunds begränsade möjligheter att påverka politikens utformning på partistämmorna, skriver Finn Bengtsson.Foto:Sören Andersson/TT

Moderaternas eftervalsanalys 2018 är tydlig: Decemberöverenskommelsen (DÖ) som slöts 2014 skadade partiet och framför allt partiledningen för lång tid framöver.

Skälet är ytterst att den moderata partiledningen valde att strunta i den egna riksdagsgruppens och partistyrelsens uppfattningar innan överenskommelsen slöts – ett demokratiförakt utan motstycke på denna nivå.

Mot denna bakgrund har eftervalsanalysgruppen föreslagit att partiets stadgar bör ses över, så att lika flagranta övergrepp på interndemokratin kan undvikas i framtiden.

Men trots detta finns ingen inplanerad diskussion om en sådan stadgeändring med i handlingarna inför Moderaternas partistämma, som inleds i Västerås på torsdagen.

Det finns en stadgekommitté, men det är mycket oklart om den ämnar lägga fram ett förslag i linje med eftervalsanalysens önskan.

Det är i själva verket tveksamt om partiledningen vill se en stadgeförändring som syftar till att ändra den ordning genom vilken Moderaternas riksdagsgrupp i dag hålls utanför avgörande politiska beslut.

Toppstyrda organisationer som M vill sällan begränsa sin egen makt, även om det är nödvändigt för att garantera en verklig interndemokrati. Detta illustreras av enskilda medlemmars och länsförbunds begränsade möjligheter att påverka politikens utformning på partistämmorna.

Moderaternas nästa stämma efter den i Västerås är planerad till 2021. Men trots att det då bara är ett år kvar till nästa riksdagsval, har Moderaterna beslutat att inte ta emot motioner.

Det är inte bara principiellt tveksamt, men betyder också att varken jag som medlem eller mitt länsförbund ges möjlighet att lägga en motion som kräver den stadgeändring som partiets egen eftervalsanalysgrupp efterlyser. 

I praktiken innebär detta att partiledningen kan fortsätta att ignorera den egna riksdagsgruppen. Trots DÖ och trots eftervalsanalysgruppens slutsatser, ser inte den moderata ledningen situationens allvar. Eller också gör den det, och agerar därefter.

Jag uppmanar nu den nuvarande moderata riksdagsgruppen att försvara sin utsatta position i förhållande till partiledningen. De enskilda ledamöterna i denna grupp utgör trots allt de folkvalda moderaterna i Sveriges högsta beslutande församling. 

Finn Bengtsson, riksdagsledamot (M) 2006–2018


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NexansAnnons

Nexans - en lokal kabelleverantör med globala 5G-lösningar

Behovet av stabila kommunikationslösningar ökar kontinuerligt, inte minst under den rådande pandemin. När nu 5G börjar ta mer plats på marknaden ställs allt större krav på en pålitlig, underliggande infrastruktur som är anpassad för att klara de ändrade förutsättningarna. 

– Eftersom vi är en komplett leverantör av infrastrukturlösningar inom både telekom och energiförsörjning kan vi tillgodose alla behov av kabelsystem till 5G. Vi ser det som en intressant och spännande utmaning, säger Peter Elisson, Technical Manager, Telecom Systems vid Nexans. 

Globala Nexans har varit en ledande aktör inom kabellösningar i över 120 år. Idag är företaget noterat på Parisbörsen och har nära 26 000 anställda. I Grimsås, söder om Borås, där Nexans har sin tillverkning finns även lokala produktchefer, teknikexperter, eget logistikcentrum samt testning i eget laboratorium.

– I Grimsås producerar vi allt från installationskablar och kraftkablar till telekopparkablar, optiska fiberkablar och lösningar till fordonsindustrin, såväl som olika komponenter, på ett sätt som passar våra nordiska förhållanden. Att ha allt samlat på samma ställe gynnar produktutvecklingen. Vi är alltså lokala på marknaden, men har styrkan i att vara en internationell koncern – en global expert, nära, fortsätter Peter.

Enkel hantering och högsta driftsäkerhet

För Nexans är steget mot 5G en naturlig utveckling, men Jean-Jacques Sage, Product Marketing & Innovation Director, Telecom Systems, berättar att övergången inte är lika självklar inom alla branscher. Utrullningen av 5G är fortfarande i ett tidigt stadie i Europa, vilket också stämmer i Sverige. Det vi vet är kraven på stabilitet och pålitlighet i nätverket kommer att vara väldigt viktigt, vilket är tydligt i den standard som finns framtagen för 5G. 

– Detta är ett nätverk med enormt många applikationer, såväl för konsumenter som inom industrin och för nya innovationer. Utan ett driftsäkert nätverk ökar risken för störningar och avbrott. Därför arbetar vi dels med att göra våra kabelsystem robusta nog att klara det nordiska klimatet, och dels med att utforma våra produkter på ett så enkelt och användarvänligt sätt som möjligt; det ska vara lätt att göra rätt även första gången. Därutöver utvecklar vi IoT-lösningar som hjälper operatörerna att bättre hantera den fysiska infrastrukturen, genom att övervaka och förvalta nätverket.

Tre marknadssegment

Ännu är det dock mycket som måste hamna på plats innan 5G kan rullas ut på allvar. Upplägget kan delas upp i tre huvudsakliga marknadssegment, var och ett med sin egen dynamik. 

– Makrocell-segmentet inkluderar framförallt mobilnätverket och kräver traditionella antenner med stora täckningsområden. Mikrocell omfattar istället mindre millimetervågantenner som installeras och nyttjas inom exempelvis en stad. Det tredje segmentet är ”inomhustäckning” – det är svårt att penetrera nyare hus med nätverkssignaler och därför kommer det att krävas nya innovationer inom området. Allt tyder på att det är Makrocell-segmentet som kommer att expandera först, fortsätter Jean-Jacques. 

Kontinuerlig utveckling och innovation

5G är i förlängningen en samling av lösningar inom datacenter, energi, fiber, koppar och IP. Oerhört få företag har kompetensen att hantera alla dessa aspekter, men Nexans har redan utvecklat produkter som passar de system som dessa nya applikationer bygger på. 

– Som en av Sveriges största kabeltillverkare har vi en lokal bredd likt få andra i branschen, men vi vill alltid utvecklas och bli bättre, inte minst gällande vårt arbete inom 5G. Nästan dagligen hittar vi nya tillämpningar och innovationer som vi testar både internt och i samverkan med våra distributörer och slutkunder. Sedan modifierar och skräddarsyr vi lösningarna baserat på erfarenheter och feedback, för att till sist kunna inkludera dem i vårt erbjudande, säger Oliver Orre Imgård, KAM Sales, Telecom Systems.

Hållbarhet – snarare mindset än enstaka mål

Nexans inställning till sitt hållbarhetsarbete är att det ska vara mer än bara ett affärsmål: Det ska fungera som ett mindset för alla som arbetar med och inom företaget. Med tanke på Nexans framstående marknadsposition har man höga krav på sitt eget hållbarhetsarbete och värnar stort om sina fyra hållbarhetsområden: Products, Partners, People och Planet.

– Några exempel är att vi optimerar våra transporter, kontinuerligt utvecklar leverantörskedjan och att vi tillverkar våra produkter med en livslängd som ofta överlever både byggnader och tjänster. Vi har också en egen återvinningsanläggning och strävar kontinuerligt mot att hitta än mer hållbara lösningar när vi utvecklar både produkter och processer. Det är en väldigt spännande utveckling, avslutar Peter. 

Kontakta Nexans här

Mer från Nexans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nexans och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?