ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Förra riksdagsledamoten: Moderaternas ledning kör över sina egna

  • TOPPSTYRT. Moderaternas partiledning ignorerar den egna riksdagsgruppen. Det illustreras också av enskilda medlemmars och länsförbunds begränsade möjligheter att påverka politikens utformning på partistämmorna, skriver Finn Bengtsson. Foto: Sören Andersson/TT

DEBATT. På torsdagen inleder Moderaterna sin partistämma i Västerås. Men interndemokratin lyser med sin frånvaro i partiet och M-ledningen inser inte situationens allvar – trots den egna valanalysens varningar – skriver tidigare riksdagsledamoten Finn Bengtsson (M). 

Moderaternas eftervalsanalys 2018 är tydlig: Decemberöverenskommelsen (DÖ) som slöts 2014 skadade partiet och framför allt partiledningen för lång tid framöver.

Skälet är ytterst att den moderata partiledningen valde att strunta i den egna riksdagsgruppens och partistyrelsens uppfattningar innan överenskommelsen slöts – ett demokratiförakt utan motstycke på denna nivå.

Mot denna bakgrund har eftervalsanalysgruppen föreslagit att partiets stadgar bör ses över, så att lika flagranta övergrepp på interndemokratin kan undvikas i framtiden.

Men trots detta finns ingen inplanerad diskussion om en sådan stadgeändring med i handlingarna inför Moderaternas partistämma, som inleds i Västerås på torsdagen.

Det finns en stadgekommitté, men det är mycket oklart om den ämnar lägga fram ett förslag i linje med eftervalsanalysens önskan.

Det är i själva verket tveksamt om partiledningen vill se en stadgeförändring som syftar till att ändra den ordning genom vilken Moderaternas riksdagsgrupp i dag hålls utanför avgörande politiska beslut.

Toppstyrda organisationer som M vill sällan begränsa sin egen makt, även om det är nödvändigt för att garantera en verklig interndemokrati. Detta illustreras av enskilda medlemmars och länsförbunds begränsade möjligheter att påverka politikens utformning på partistämmorna.

Moderaternas nästa stämma efter den i Västerås är planerad till 2021. Men trots att det då bara är ett år kvar till nästa riksdagsval, har Moderaterna beslutat att inte ta emot motioner.

Det är inte bara principiellt tveksamt, men betyder också att varken jag som medlem eller mitt länsförbund ges möjlighet att lägga en motion som kräver den stadgeändring som partiets egen eftervalsanalysgrupp efterlyser. 

I praktiken innebär detta att partiledningen kan fortsätta att ignorera den egna riksdagsgruppen. Trots DÖ och trots eftervalsanalysgruppens slutsatser, ser inte den moderata ledningen situationens allvar. Eller också gör den det, och agerar därefter.

Jag uppmanar nu den nuvarande moderata riksdagsgruppen att försvara sin utsatta position i förhållande till partiledningen. De enskilda ledamöterna i denna grupp utgör trots allt de folkvalda moderaterna i Sveriges högsta beslutande församling. 

Finn Bengtsson, riksdagsledamot (M) 2006–2018

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer