Annons

Förläng omställningsstödet

DEBATT. Stora insatser sattes in för att rädda företag när pandemin slog till. Mycket blev rätt, annat mindre rätt. Det viktiga var att åtgärder sattes in. Men nu ser vi vilka insatser som behövs för att rädda många jobb. Nummer ett är att omställningsstödet får omfatta även maj och juni, anser Anders Junger, Winn Hotel Group.

RÄDDA JOBBEN. Korttidspermitteringar fungerar inte i turistindustrin. Därför måste vår bransch få förlängt omställningsstöd, skriver Anders Junger, Winn Hotel Group, där Radisson Blu Riverside Hotel i Göteborg och tolv andra hotell ingår. Bilden är tagen en tidigare sommarsäsong.
RÄDDA JOBBEN. Korttidspermitteringar fungerar inte i turistindustrin. Därför måste vår bransch få förlängt omställningsstöd, skriver Anders Junger, Winn Hotel Group, där Radisson Blu Riverside Hotel i Göteborg och tolv andra hotell ingår. Bilden är tagen en tidigare sommarsäsong.Foto:Anders Ylander

Som företagare och företagsledare inom hotell- och restaurangnäringen har jag under ett arbetsliv byggt bolag. Grundidén varit att skapa produkter och utbud som tänkta kunder och gäster ska uppskatta och vilja konsumera. Om man inte lyckas så kommer kunder och gäster utebli och bolaget har därmed inte bärkraft. Marknadskrafterna med tillgång och efterfrågan fungerar utmärkt. Företag som lyckas attrahera kunder kan utvecklas medan motsatsen går omkull. Sunt och välfungerande, menar jag.

Som företagare är det vidare av vikt att bygga upp ett kapital för att kunna parera konjunktursvängningar eller övervintra en kris. Men den här våren har vi sett en kris av aldrig tidigare skådad kraft. Coronapandemin tvingade regeringar och myndigheter runt om i världen att fatta beslut om att stänga ner hela samhället för att minimera smittspridning och tragiska dödsfall.

Olika branscher har drabbats olika hårt. Nedstängningen av samhällen har gett resultat. Minskat resande och färre möten mellan individer begränsade smittspridningen.

Turistnäringen blev, av naturliga skäl, en av de värst drabbade industrierna på grund av detta. Flyg står på marken, kryssningsfartyg ligger vid kaj, möten och event är inte tillåtna, hotell och restauranger ekar tomma. Hela turistindustrin har drabbats. Alla aktörer har sett intäktsbortfall på 50–95 procent i förhållande till genomsnittet av de senaste årens omsättning.

Svenska staten var tidigt ute med kraftiga stödåtgärder i form av permitteringsprogram, statliga lån i form av uppskov med moms och sociala avgifter, stöd för hyresrabatter – och inte minst ett omställningsstöd för bolag som tappat mer än 30 procent av omsättningen mot föregående år för mars och april.

Utgångspunkten för företagande är att marknadskrafterna sköter om vem som överlever eller inte. Men coronakrisen är av ny magnitud och normala krafter är satta ur funktion. Regeringen har fattat beslut att parallellt med att rädda liv även rädda företag för att det i sin tur räddar jobb.

Mycket har fram tills i dag varit bra.

Permitteringsverktyget i sig är inte riktigt ändamålsenligt för turistindustrin. Det är ett verktyg utformat för verkstadsindustrin, där man kan koncentrera produktionen till låt oss säga två dagar av fem. Medarbetarna jobbar dessa två dagar och är permitterade med statligt stöd de andra tre dagarna. De producerade varorna läggs på lagerhyllan och levereras när order kommer in.

Det fungerar inte inom turistindustrin.

Vi kan inte lagerhålla dagen, natten, timmen utan våra kunder konsumerar produkten här och nu. Det är svårt att säga till hotellgäster att ni måste bo tisdag och onsdag för övriga dagar har vi stängt.

I vår bransch blir permitteringsverktyget därför ett trubbigt instrument.

Omställningsstödet däremot är det mest omfattande och ett stöd som kommer att rädda många företag inom turistnäringen. Problemet är att stödet gäller för månaderna mars och april. De var absolut två förödande månader – men faktum är att coronakrisens kraft fick fullt genomslag först andra halvan av mars.

Lägg därtill april, maj och juni med minimala intäkter. Branschen går på knäna. Och oron för vad som händer i höst är stor. Lättnader i reserestriktioner har gjort att vi ser en viss återhämtning i resande under juli. Men faktum är att många företag inte kommer överleva om inte – och detta är viktigt – regeringen beslutar om ytterligare statligt stöd för de näringar och företag som tappar mer än hälften av sin omsättning även för månaderna maj och juni.

En våg av konkurser med mängder av förlorade jobb kommer att bli dyrt för samhället. Dessutom finns spridningsrisk till fastighets- och bankväsen. Restaurang- och hotellokaler kommer vid konkurser att stå tomma. Det innebär minskade hyresintäkter för fastighetsbolag och nedskrivning av fastighetsvärden vilket i sin tur slår mot bankernas säkerhet.

Det riskerar bli en ond spiral.

Ska staten stötta företag i kris? I normala tider skulle jag säga att staten ska låta marknadskrafter sköta företags överlevnadsförmåga. Men det här är en exceptionell situation. Staten fattade kloka aktiva beslut om nedstängning av samhället, men när effekten lamslog till exempel hela turistnäringen så blir svaret på min fråga ett ja. Staten måste ta ansvar att stötta de näringar som är svårast drabbade.

Jag anser därför att regeringen bör söka brett stöd i riksdagen för att förlänga omställningsstödet att gälla även maj och juni för företag som förlorat mer än 50 procent av sin omsättning mot motsvarande månader föregående år. Räddas de företagen slipper mängder av människor hamna i arbetslöshet – vilket i förlängningen blir en större kostnad för staten.

 

Anders Junger, koncernchef och delägare, Winn Hotel Group AB


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?