Annons

Företagsfientligt EU-förslag

DEBATT. Om EU-kommissionen får som den vill är risken stor att företag får sämre tillgång till riskkapital, att näringslivets dynamik och förnyelseförmåga hämmas och att incitamenten för de investeringar och innovationer som krävs för en klimatsmart omställning försvagas, skriver Gabriel Urwitz och Per Strömberg, Swedish House of Finance.

BOLAGSSTYRNING. Kommissionens förslag kommer utan tvekan leda till en sämre fungerande aktiemarknad, skriver Gabriel Urwitz och Per Strömberg. På bild EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
BOLAGSSTYRNING. Kommissionens förslag kommer utan tvekan leda till en sämre fungerande aktiemarknad, skriver Gabriel Urwitz och Per Strömberg. På bild EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.Foto:Francisco Seco

EU-kommissionen (DG JUST) har nyligen tagit ett initiativ som i korthet går ut på att ändra medlemsstaternas aktiebolagsrättsliga regler rörande styrelsens sammansättning och uppdrag, för att därigenom minska vad man kallar näringslivets kortsiktighet och bidra till en ”hållbar” utveckling.

Förslaget hör mer hemma i Grönköpings Veckoblad än som ett seriöst förslag som har långtgående konsekvenser, eftersom det är helt undermåligt och inte är baserat på någon som helst vetenskap eller ens elementära kunskaper i ekonomi. Om förslaget blir verklighet är risken stor att svenska och europeiska företag får sämre tillgång till riskkapital, att näringslivets dynamik och förnyelseförmåga hämmas och att incitamenten för de investeringar och innovationer som krävs för en klimatsmart omställning försvagas.

Kommissionen har låtit revisionsfirman EY utarbeta en rapport, ”Study on directors’ duties and sustainable corporate governance”, som underlag till kommande regleringsförslag. Rapportens övergripande syfte är att ”assess the root causes of short termism in corporate governance”. Kortsiktighet definieras i termer av storleken på företagens vinstutdelningar och återköp av aktier i relation till bland annat företagens redovisade resultat. Enligt rapporten driver företagsledningar, styrelser och aktieägare samfällt på mot samhällsekonomiskt skadligt höga utbetalningar till ägarna, vilket i sin tur motverkar vad som kallas en ”hållbar utveckling”.

Rapporten definierar kortsiktighet som kvoten mellan företagens utdelningar och aktieåterköp och företagens nettointäkter. Ju högre kvot desto större kortsiktighet är rapportens tes. Detta trots att man samtidigt säger ”there is not any defined threshold above which one can state that the focus on short term is excessive”. För Sverige är siffran knappt 39 procent. Är detta högt eller lågt? Det finns ingen vetenskaplig grund för att svara på den frågan och rapporten har naturligtvis inte själv något svar.

I rapporten saknas helt resonemang om det viktiga samspelet mellan riskkapitalförsörjning och näringslivets dynamik, det vill säga om marknadens roll att allokera finansiella resurser till samhällsekonomins nödvändiga investeringsverksamhet. Dynamik och förnyelse i näringslivet kräver att inlåsningseffekter undviks. En helt avgörande mekanism i en väl fungerande marknadsekonomi, och i synnerhet för en liten öppen ekonomi som den svenska som är utsatt för global konkurrens och som hela tiden måste kunna ställa om, är dels att företagen kan utveckla sin egen affär. Dels att det går att omfördela riskkapital från företag som saknar lönsamma investeringsalternativ till framtidsinriktade företag med lönsamma projekt.

Rapporten verkar bygga på föreställningen att utdelade medel ”försvinner” i privat konsumtion och glömmer bort att de medel som betalas till aktieägarna ger underlag för skatteintäkter och reformer och till största delen återinvesteras i näringslivet.

Dessutom är många aktieägare – forskningsstiftelser, donationsfonder och långsiktiga ägare av ”kött och blod” – beroende av ett flöde av inkomster från sina aktieinnehav. Om man får detta flöde i form av aktieutdelningar kan man behålla sina aktier, i annat fall måste man regelbundet sälja av sina aktieinnehav, vilket skulle innebära att en utdelningsbegränsning skulle bidra till ökad kortsiktighet snarare än tvärtom.

Vad gäller kopplingen mellan utdelningar, styrelsens sammansättning och mandat å ena sidan och hållbarhetsmål å andra sidan kan rapporten inte visa på någon kausalitet. Som en anekdot kan noteras att ECB (europeiska centralbanken) nyligen publicerade en rapport som visar att företag i länder med effektivt fungerande aktiemarknader uppvisar lägre koldioxidavtryck än länder med sämre fungerande aktiemarknader. 

Aktiemarknaden är global och sedan 2005 har Europas andel av det globala börsvärdet för icke-finansiella företag nästan halverats medan USA:s och Kinas dominans ökat. Europas andel av det globala börsvärdet för icke-finansiella företag är i dag bara 10 procent. Något som borde leda till eftertanke i Bryssel. Kommissionens förslag kommer utan tvekan leda till en sämre fungerande aktiemarknad och därigenom minska företagens tillgång till kapital för framtidsinriktade investeringar. Viktigt är att den svenska regeringen, fackföreningsrörelsen och näringslivet ser till att EU-kommissionens initiativ aldrig förverkligas.

Gabriel Urwitz, ordförande Swedish House of Finance

Per Strömberg, professor och chef Swedish House of Finance


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Danske BankAnnons

Så sparar du tid och pengar – här är tjänsterna som effektiviserar din ekonomifunktion

Företagen har redan börjat anpassa sig till digitala kundmöten – men det finns stora besparingar att göra genom att digitalisera interna processer.

– Lyckas man centralisera ekonomifunktionen kan man frigöra både tid och pengar, säger Anders Gullesjö, Chef Företagsmarknaden på Danske Bank.

Få hjälp med att lösa företags utmaningar – boka rådgivning här 

Coronapandemin har ställt om vårt sätt att jobba – och var vi jobbar. Distansjobb från hemmet blir allt vanligare samtidigt som samhället är under stor omställning.

– Accessen till de digitala motorvägarna är i vissa fall helt nödvändiga, men framför allt bidrar digitaliseringen till ökad tillgänglighet och ökad effektivitet i administrativ hantering, samtidigt som den snabbar på processer, säger Anders Gullesjö, Chef Företagsmarknaden på Danske Bank.

Under Coronapandemin, där företagen haft utmaningar med kassaflödet och tvingats ställa om, justera sina prognoser och leta efter besparingar, har banken en viktig rådgivande funktion. 

– Det handlar dels om att göra en analys av kassaflödet men också identifiera processer och funktioner i företaget som kan ställas om på kort sikt och som faktiskt effektiviserar företaget, säger Anders Gullesjö.

Digitaliseringen ökar

En av de starkaste trenderna som accelererat i spåren av Covid19 är just digitaliseringen. Många har haft fokus på det digitala kundmötet – men det finns stora besparingar och effektivitetsvinster att göra med att digitalisera och automatisera interna processer; kanske hela avdelningar.

– Automatisering och digitalisering är ett område som ökar, och där kan vi erbjuda riktigt bra lösningar, säger Anders Gullesjö.

Danske Bank har laddat företagsplattformen District med en mängd olika funktioner som kan underlätta företagets vardag.

– Du är i kontroll över bolagets finansiella ställning och kan enkelt hantera betalningar, och inte minst smidigt sköta administrativa funktioner. Du kan även sköta dina FX-affärer (valutahandelsaffärer), garantier, företagens kort, göra kassaflödesberäkningar samt styra din likviditetsplanering i plattformen.

Centraliserad funktion frigör resurser

Danske Bank kan dessutom erbjuda tjänsten Cashpoolsystem (även kallat koncernkonto). Hos många bolag sitter det personalresurser som gör ungefär samma arbete på dotterbolagens ekonomiavdelningar. 

– Genom att centralisera den funktionen kan man frigöra resurser som därmed kan lägga mer tid på andra arbetsuppgifter. Det är en trend att allt fler verksamheter centraliserar just ekonomifunktionerna för att skapa skalfördelar. Det är något vi ser kommer skapa effektivitetsvinster på kort sikt, säger Anders Gullesjö.

Enligt honom är Cashpool en bra lösning för att automatiskt skapa ränteoptimering genom att man ”nettar” ut underskott i ett bolag mot ett överskott i ett annat bolag. 

– Det kan också vara en bra lösning även om ditt företag är verksamt i fler länder än Sverige, avslutar Anders Gullesjö.

Rätt rådgivning – utifrån dina utmaningar 

Fakta

Om du vill att dina kunder ska kunna skriva under avtal eller andra handlingar på din webbplats med BankID, så hjälper Danske Bank till med bankernas ID-tjänst. BankID är både en elektronisk identitetshandling och ett elektroniskt signeringsverktyg. Eftersom du slipper hantera en massa papper blir dina rutiner snabbare och enklare. Med hjälp av bankernas ID-tjänst kan du snabba upp beslutsprocesser och utveckla nya tjänster.

Med digital signering kan du signera dina dokument när det passar dig och utan att invänta postgången. Om ni är flera som ska signera dokumenten slipper ni skicka dokumenten mellan er. Logga in på Danske Banks hemsida med hjälp av ditt BankID och läs samt signera dokumentet via din dator, telefon eller surfplatta. Med digital signering vet du att rätt personer signerar dokumenten. 

Mer från Danske Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Danske Bank och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?