Annons

Förbud att blanka slår mot mindre investerare

DEBATT. När aktiepriserna faller i spåren av covid19-virusets spridning vill många begränsa börshandeln. Men både förslag om blankningsförbud och att helt stänga börsen bör avvisas. Det skriver Björn Hagströmer, docent i finansiering vid Stockholms universitet.

Foto:Richard Drew

I vanliga fall, när det inte är kris, är börsens viktigaste roll att förse entreprenörer med riskkapital, men den bidrar också med kontinuerlig prisinformation och hjälper såväl småsparare som pensionsfonder att hantera finansiella risker och likviditetsbehov. I dagsläget är det knappast något bolag som funderar på börsnotering, men behovet av informationstolkning, riskhantering och likviditet är stort. Att i det läget begränsa börshandeln vore kontraproduktivt.

Blankning är ett sätt att spekulera i prisfall på börsen. En investerare som tror att börsen ska gå ned kan låna aktier bara för att omedelbart sälja dem på börsen. Om allt går enligt plan, det vill säga att priset faller, kan investeraren senare köpa tillbaka aktierna till ett lägre pris och därmed göra vinst på affären. Denna strategi, att spekulera i och driva på pris- nedgångar, anses ofta gamaktig, i synnerhet när myndigheter sam- tidigt gör allt för att rädda ekonomin.

I oroliga tider är det därför vanligt att stoppa blankningen, och de senaste dagarna har förbuden duggat tätt – Sydkorea, Spanien, Frankrike, Italien och Belgien har satt punkt för blankarnas strategi. Den franske finansministern Bruno Le Maire har förespråkat att hela EU ska följa efter och införa blanknings- förbud i upp till en månad. Finansmarknadsminister Per Bolund bör motsätta sig detta.

Under finanskrisen 2008 infördes blankningsförbud på bred front i både USA och på många håll i Europa. I och med att åtgärderna infördes vid olika tidpunkter i olika länder finns det ett rikt dataunderlag för jämförande studier, vilket forskarna inte har varit sena att utnyttja.

Slutsatserna är entydiga. Blankningsförbud leder till ökade transaktionskostnader, större prissvängningar och försämrad effektivitet i prissättningen. Det innebär ökade kostnader och risk för redan hårt pressade investerare.

En färsk rapport från European Systemic Risk Board visar dessutom att konkursrisken för de finansiella institutioner som ”skyddades” av ett blankningsförbud faktiskt ökade, helt i motsats till åtgärdernas syfte.

Frågan ställs nu också om vi inte borde stänga börserna tills det har lugnat sig. Detta förslag finns det möjligen fog för på de enstaka börser som fortfarande har fysiska handelsgolv där smittan kan spridas, och vissa av dem har också aviserat att de övergår till datoriserad handel. Någon smittorisk föreligger inte på Stockholmsbörsen, där handeln redan är helt elektronisk, och andra argument för att stänga handeln faller också platt.

När det råder panik på marknaden och osäkerheten är stor kring såväl virusets spridning som myndigheternas åtgärder, då kan priserna svänga snabbt. Börsen är förvisso inte alltid effektiv, men dess förmåga att aggregera, tolka och kvantifiera information är ändå svårslagen. Inte minst är den till nytta för myndigheter, som genom kursrörelserna får direkt återkoppling på sina åtgärder. Till detta kommer att behovet för riskhantering och likviditet är större under kriser än annars. Professionella investerare kan möjligen handla även när börsen är stängd, men för mindre aktörer kan det vara förödande.

Den senaste tidens turbulens har vid upprepade tillfällen utlöst handelsstopp på de amerikanska börserna. Handelsstoppen, som kallas för ”circuit breakers”, är en kort paus (15 minuter) som införs när index faller kraftigt. Sådana stopp kan vara välmotiverade när en så stor del av besluten har överlåtits till algoritmer och man tillfälligt behöver en paus för mänsklig reflektion. Att stänga börsen någon längre period än så vore dock kontraproduktivt.

Covid19-krisen liknar inget annat, men att handelsrestriktioner på börsen inte är rätt medicin är väl dokumenterat.

Björn Hagströmer

Docent i finansiering Företagsekonomiska institutionen

Stockholms universitet


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?