Annons

Ministern manar svenska företag – förbered er på brexit

DEBATT. Med Boris Johnson som premiärminister ökar riskerna för ett avtalslöst brexit. Jag uppmanar Sveriges företag att noga gå igenom hur de kan påverkas om Storbritannien lämnar både EU:s inre marknad och tullunionen den 31 oktober, skriver utrikeshandelsminister Ann Linde.

BARA TRE MÅNADER KVAR. Med Boris Johnson vid makten i Storbritannien ökar risken för ett avtalslöst brexit. Det kommer att få stora konsekvenser för svenska företag, konstaterar Ann Linde.
BARA TRE MÅNADER KVAR. Med Boris Johnson vid makten i Storbritannien ökar risken för ett avtalslöst brexit. Det kommer att få stora konsekvenser för svenska företag, konstaterar Ann Linde.

Ett och annat förbryllat ögonbryn har höjts runt om i vårt land de senaste tre åren. Vad är det som händer med brexit egentligen? Rubrik efter rubrik har förklarat spelet bakom Storbritanniens pågående skilsmässa från EU. Men bortom rubrikerna är det inte lätt att förstå vad som faktiskt händer, eller vilka konsekvenser det kan få. Jag förstår dem som lägger undan mobiltelefonen med en suck efter ytterligare en nyhetsflash om brexit.

Storbritannien är en avgörande handelspartner för Sverige; vi exporterar för omkring 125 miljarder kronor årligen till Storbritannien. Än så länge har Sveriges handel med Storbritannien dock inte påverkats nämnvärt av brexit. Oron som skapades direkt efter omröstningen för tre år sedan skakade förstås om både företag och de många tusentals svenskar som bor i landet.

Även om investeringarna i Storbritannien avstannat något så har svenska företag fortsatt kunnat sälja varor och tjänster, som bilar från Volvo och transporttjänster, till den brittiska marknaden. Vi här i Sverige har kunnat köpa allt från marmelad till finansiella tjänster från britterna. För än så länge är Storbritannien fortfarande en del av EU:s inre marknad och tullunion.

Men nu tickar klockan. Den 31 oktober är det beslutat att Storbritannien ska lämna EU, med eller utan ett övergångsavtal. Vi riskerar nu på allvar ett scenario där Storbritannien står utanför både den inre marknaden och tullunionen. Handeln kommer i stället ske på basis av EU:s WTO-åtaganden, på samma sätt som med exempelvis Nya Zeeland eller Uruguay, som vi inte har något frihandelsavtal med.

Efter 25 år med den inre marknaden är det lätt att ta fördelarna för givna. Gemensamma regler, standarder och fri rörlighet gör stor skillnad. Brittiska varor, allt ifrån leksaker och bilar till livsmedel som i dag är automatiskt godkända i hela EU, kommer inte längre att vara det. Kraven på tullformaliteter vid gränsen kommer att skapa långa lastbilsköer på båda sidor om Engelska kanalen. Därför är det avgörande att svenska företag vet hur den egna verksamheten påverkas om Storbritannien skulle lämna EU utan avtal.

Som utrikeshandelsminister vet jag att företag behöver långsiktiga förutsättningar och förutsägbarhet för att kunna bedriva en hållbar verksamhet. Brexitprocessen erbjuder tyvärr allt annat än det. Det är svårt att förbereda sig, när man inte vet vad man ska förbereda sig på. Därför har jag två uppmaningar till alla Sveriges företag:

* Förbered er på att kunna hantera ett avtalslöst utträde. Vi vill ha en så nära relation med Storbritannien som möjligt, men nu måste vi också förbereda oss på att ett avtalslöst brexit kan ske. Så skaffa koll på leverantörskedjor, tullsatser vid import och krav på tulldeklarationer. Ta hjälp av Tullverket och Jordbruksverkets information för att få reda på vad som krävs vid export och import. Jämför förutsättningarna med handel mellan länder som är med respektive inte i den inre marknaden och tullunionen. Besök gärna Business Swedens eller Kommerskollegiums hemsidor om brexit. På regeringen.se/brexit finns samlad information om förberedelsearbetet.

* Bidra till utvecklingen av EU:s inre marknad. 1,4 miljoner människor i Sverige har sitt jobb att gå till tack vare vår export. Drygt 70 procent av vår export går till den inre marknaden. För att kunna bygga ett ännu starkare samhälle, där fler jobb växer fram kämpar jag för att få bort onödiga hinder inom EU. Regeringen har, tillsammans med företag, myndigheter och branschorganisationer, arbetat fram en strategi för at utveckla den inre marknaden de kommande fem åren. Samtidigt sker arbetet med att förbättra vår inre marknad stegvis och kontinuerligt, så jag uppmanar alla er som ser konkreta utmaningar eller möjligheter att bidra i arbetet.

De senaste tre åren har Sveriges regering drivit ett förberedelsearbete för brexit. Sverige vill ha en så nära relation med Storbritannien som det bara går. När och om de lämnar vill vi att konsekvenserna för svenska företag ska vara så små som möjligt.

Vi vill att EU förhandlar ett djupt och ambitiöst frihandelsavtal med Storbritannien så att förutsättningarna för alla svenskar som jobbar i och med Storbritannien blir bra. Regeringen har därför under de år av förberedelse som har gått gett flera uppdrag till våra myndigheter, som gör att vi är väl förberedda för att driva våra svenska intressen i en sådan förhandling.

Men just nu behöver fler fokusera på vilka konsekvenser det kan få för import och export om Storbritannien faktiskt lämnar utan avtal den 31 oktober.

 

Ann Linde, Utrikeshandelsminister (S)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?