1515

Felaktig kritik om priset på kommunal mark

REPLIK. Chefsekonomerna på Hyresgästföreningen och Villaägarna skriver i Dagens industri (20/6) att det vikande bostadsbyggandet beror på kommunerna. Det hävdas, utan belägg, att kommunernas markpriser och planering av nya bostäder bromsar byggandet och driver upp kostnader.

Gunilla Glasare.
Gunilla Glasare.

Fakta visar att kritiken är felaktig. SKL har gjort en studie som visar att det 2017 fanns färdiga detaljplaner för nästan 160.000 bostäder i 160 kommuner. Det kan jämföras med att det samma år byggdes cirka 34.000 bostäder i dessa kommuner.

Därtill har vi studerat kommunala markpriser. Studien visar följande för markförsäljningar som skedde under 2016 och som gjordes per kvadratmeter bruttoarea:

I nio av tio kommuner var det genomsnittliga priset 2.500 kronor per kvadratmeter eller lägre för mark avsedd för hyresrätter. 8 av 10 kommuner som sålde mark för en- och tvåbostadshus hade ett genomsnittligt pris inom samma nivå. För bostadsrätter: nästan sju av tio.

Det kan jämföras med att produktionskostnaden för flerbostadshus samma år i snitt var cirka 45.000 kronor per kvadratmeter lägenhetsarea, enligt statistik från SCB. Lägenhetsarean är något mindre än bruttoarean, men jämförelsen visar ändå att den summa företag betalar för kommunal mark generellt sett är en relativt liten utgift i bostadsbyggandet.

De senaste åren har det dessutom byggts ungefär lika många hyresrätter som bostadsrätter. Det visar att påståendet om att kommunerna styr byggandet till bostadsrätter inte stämmer.

I ena stunden anklagas kommunerna för att bara ha dyr planlagd mark, i andra stunden ligger all mark i ointressanta lägen. Inget tycks passa branschens behov. Trots det har byggandet ökat kraftigt de senaste åren. Förra året färdigställdes det högsta antalet bostäder sen 70-talet.

Medan kommunerna ofta skuldbeläggs i diskussionen om vårt lands brist på bostäder, vill SKL istället framhålla att det är dags för regeringen och riksdagen att kliva fram och ta ett större ansvar. Vi vill se en nationell bostadspolitik som tar ett helhetsgrepp om bostadsmarknadens alla delar.

Det behöver bli enklare att planera för nya bostäder där många vill bo, bland annat genom att antalet riksintressen blir färre och minskar i omfattning. Processer behöver förkortas genom att domstolarnas hantering av överklaganden effektiviseras. Det behöver också förändringar av finansiella regelverk som ökar rörligheten på bostadsmarknaden. Stöden till ekonomiskt svaga hushåll behöver bli bättre. Bland annat.

SKL bistår gärna regering och riksdag med fakta om vilka förhållanden som faktiskt råder på bostadsmarknaden i Sveriges kommuner och regioner, samtidigt som vi gärna samarbetar med alla berörda parter i bostadsbyggandet. Vi diskuterar gärna lösningar på de bostadspolitiska utmaningar som våra medlemmar hanterar dagligen.

Gunilla Glasare, chef för avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL

 

Läs Hyresgästföreningens och Villaägarnas debattinlägg här.

 

 


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?