ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Facket: Svenska byggbolag sorteras bort

  • Valle Karlsson, Seko Johan Lindholm, Byggnads.

REPLIK. Det är positivt att två svar inkommit på vår debattartikel om trafikinvesteringar och minskade skatteintäkter. Vi välkomnar en bredare och vidgad diskussion om frågor som rör upphandlingar och utstationerade företag och arbetskraft i Sverige – och i Europa.

Den som läste vår artikel kan inte sväva i tvivelsmål om att vi välkomnar konkurrens, öppna gränser och att fler bolag – även utländska – lägger anbud på jobb i Sverige. Frihandel är en förutsättning för växande välfärd och är en viktig förklaring till Sveriges fantastiska välstånds- och välfärdsutveckling. Vår utgångspunkt är att stora och långsiktiga projekt som utförs av företag och arbetskraft i Sverige ska utgå från svenska kollektivavtal och inte konkurrera med låga löner, underbud och fusk.

Utgångspunkten för vår artikel var studie av de stora trafikupphandlingarna som Trafikverket genomfört de senaste åren. Den visade att strategin att aktivt verka för utländska entreprenörer lett till att arbetskostnaden minskat med åtminstone i genomsnitt 25 procent på bara några år. Det har skett till priset att inhemska företag i allt mindre grad vunnit upphandlingarna. Kostnaderna har sjunkit. Men i rapporten som fackförbunden 6F tagit fram i samarbete med tankesmedjan Arena Idé visas att skatteintäkterna minskar mer än den ”besparing” staten gör. Det är kort sagt en dålig affär för medborgarna, löntagarna, företag som följer lagar, avtal och regler.

Hampe Mobärg, vd för Maskinentreprenörerna, beskriver vårt inlägg som ett förtäckt ”särintresse”. Om vi förstår Hampe Mobärg rätt menar han att EU:s inre marknad och utstationerade företag bara är en variant av frihandel med varor. Och här någonstans ligger hela dilemmat och utmaningen. EU:s inre marknad innebär att olika ekonomier, företagsfilosofier, och arbetsmarknadsmodeller delvis hamnar i konflikt med varandra. Utstationerade företag är emellertid inte samma sak som frihandel med varor. Frihandel med varor innebär att företag i länder med olika levnadsomkostnadsnivåer konkurrerat. Här handlar det om arbete som utförs i Sverige. Men i det här fallet måste vi ha ett annat slags regelverk. Konsekvenserna av den nuvarande ordningen är att vi i Sverige har fått två arbetsmarknader och ekonomiska logiker som verkar sida vid sida. Den ena utgår från svenska kollektivavtal. Den andra följer regler för utstationerade företag. Om inte villkoren ändras kommer företag med kollektivavtal och rimliga villkor och löner för de anställda helt enkelt försvinna från marknaden, eller att även svenska företag rundar kollektivavtal för att vinna upphandlingar. Det är vad som nu sker på många håll. Detta är inte en utmaning som några svenska fack och byggföretag hittat på. Det står högt upp på flera länders och inte minst EU:s agenda. Vi har inte den definitiva modellen för att lösa denna utmaning. Men vi måste inleda ett arbete för att åstadkomma konkurrens på lika villkor. 

Vi kritiserade Sabo eftersom de föreslår att svenska fack och parter ska acceptera den minimilönemodell som finns i många andra europeiska länder. Lönen har där blivit en politisk fråga. I Sverige är det parterna som förhandlar om lönen. Sabo argumenterar kort sagt för att vi ska byta modell i detta avseendet. Sabos Anders Nordstrand och Jonas Högset målar i allmänna ordalag upp bilden av de höga byggpriserna och att de måste komma ner. Det är ett argument som ofta används för att måla upp såväl företagarna som de fackliga organisationerna som bovar ett kostnadsdrama. Låt oss därför vara tydliga, vi instämmer i den ambitionen. Frågan är emellertid hur kostnaderna ska sjunka och vilka kostnader som ska tas ned. En del av kostnaderna beror på krav på standarder, säkerhet och kvalitet. Däribland krav som handlar om den nödvändiga miljöomställningen. Markpriserna sticker också ut. Vidare har vi högre löner än i en del andra länder – det vill säga vi har rimliga löner och arbetsvillkor. Det alternativ som i så fall återstår är att Sabo och som organisationen lyfter fram för att radikalt sänka byggkostnaderna är anlita fler utstationerad som betalar lägre lön. Och det är precis det vi ser nu. Svenska byggföretag och arbetskraft här i landet sorterats ut genom medvetet fattade beslut. Vi argumenterar därför för rättvis konkurrens och att det istället är genom krav på effektiviseringen, förbättrade byggprocesser och industrialisering vi ska få ner kostnaderna. 

Detta är i grunden en överlevnadsfråga för Sverige och för det svenska samhället. Det handlar om vilken typ av arbetsmarknad vi vill ha, vilka affärsmodeller vi vill befrämja och ytterst om vi vill värna och utveckla den svenska välfärdsmodellen. Det är en överlevnadsfråga också för EU-projektet, rörligheten och öppenheten.

Valle Karlsson, förbundsordförande för Seko, Service och kommunikationsfacket
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnadsarbetareförbundet


Läs den ursprungliga debattartikeln här.

Läs svaret från Sabo här.

Läs svaret från Maskinentreprenörerna här.

Läs svar från Veidekke här.

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer