Annons

Europas styrka är vår

Ett starkt EU är avgörande för Sveriges suveränitet, stabilitet och fred. Istället för att ständigt göra sig till broms mot andras förslag vi ogillar måste Sverige övergå till att leda en utveckling mot det Europa vi behöver, menar Fredrik Erixon och Gunnar Hökmark.

Risken för Sverige är inte att andra länder nu rusar fram med en federalistisk agenda, utan att EU kör fast och är oförmöget att möta nutidens och framtidens problem, skriver Fredrik Erixon och Gunnar Hökmark.
Risken för Sverige är inte att andra länder nu rusar fram med en federalistisk agenda, utan att EU kör fast och är oförmöget att möta nutidens och framtidens problem, skriver Fredrik Erixon och Gunnar Hökmark.

Det börjar bli bråttom för Sverige att skaffa sig en EU-politik. Trots att Sveriges beroende av Europas gemenskap blir allt större har svensk EU-politik blivit defensiv och reaktiv. Attityden sätter också Sverige i ett besvärligt läge – och gång på gång tvingas Sverige acceptera beslut som varken gillas av regering eller opposition. Den nya Återhämtningsfonden är ett exempel på detta. 

I första läget sågs fonden som något för euroländer – trots att behovet av en ekonomisk återhämtning i Europa är vidare än så. Sedan skulle fonden enbart ge ut lån till medlemsstater, men inga bidrag. I slutet var positionen huvudsakligen att minimera andelen bidrag från fonden. Sverige fick inte gehör: fonden slutade på 750 miljarder euro – en tredjedel mer än Angela Merkel och Emmanuel Macron först efterfrågade – och andelen bidrag är större än andelen lån.  

Missnöjet pyr nu både till vänster och höger, och det finns en rädsla att andra länder nu kommer att köra över Sverige i en iver att centralisera allt mer av politiken till Bryssel. Men det är ett betydligt större problem för Sverige att varken Återhämtningsfonden eller andra initiativ gör särskilt mycket för att EU ska bli en strategiskt stark och konkurrenskraftig region. Europasamarbetet slits allt mer mellan olika länder och krafter som har radikalt annorlunda idéer om dess framtid. Risken för Sverige är inte att andra länder nu rusar fram med en federalistisk agenda, utan att EU kör fast och är oförmöget att möta nutidens och framtidens problem – inte minst de uppenbara geopolitiska utmaningarna. 

Sveriges framtida EU-politik bör ta sin utgångspunkt i att ett livskraftigt EU bidrar starkt till vår geopolitiska stabilitet både i traditionell säkerhetspolitisk bemärkelse och när det gäller ekonomisk integritet. Vi är inte medlemmar av Nato och har inte militär kapacitet att själva försvara oss i händelse av ett angrepp. Som en konsekvens av detta och framväxten av nya strategiska hot mot ekonomi och det öppna samhället, samtidigt som USA vänder sig inåt, är ett starkt EU avgörande för vår suveränitet, stabilitet och fred. 

Sverige kommer finansiellt att behöva betala mer för den geopolitiska garantin – både i form av ett högre nettobidrag till EU:s budget och i mer direkta stöd till samarbeten som vi vill ha mer av, till exempel bilaterala forskningssamarbeten. Vi har varit ovana att betala ett premium för vår fred och stabilitet, men tiden då vi kunde låta andra stå för notan är sedan länge passerad. Sverige kommer inte som tidigare att kunna frånsäga sig ansvar för att delta i stödpaket till krisande euroländer. Nej, Sverige kommer inte tvingas in i euron eller att behöva stå för notan när andra missköter ekonomin. Men efter Storbritanniens utträde kommer det finnas ett allt större tryck på att budgeten ökar och möjliggör för nya satsningar.

Sverige kan bli mycket mer kraftfull i att kräva något i utbyte. Med ett större nettobidrag kommer mer inflytande och det bör användas till hårdare krav på budgetprövning och prioriteringar och en mer offensiv agenda för strukturella reformer och konkurrenskraft. Europa är i kraftigt behov av reformer som stärker ekonomisk dynamism och konkurrenskraft: vår del av världen är sedan många år ett lågtillväxtområde som ligger efter Asien och USA i ekonomisk omvandling.

Sedan Lissabonagendan, som avslutades för tio år sedan, har det inte funnits en samlad agenda för bättre produktivitet och högre tillväxt. Deklarationer om en fördjupad inre marknad rinner ut i sanden. Goda ambitioner om att använda digitaliseringen och ny teknologi för att sätta fart på ekonomin möts av en överdrivet defensiv regleringskultur. Tal om bättre konkurrenskraft mynnar i många EU-länder ut i att de ska göra mer för att skydda sina företag från konkurrens. Europa behöver en framtidsagenda och detta bör Sverige göra till Europas dominerande uppdrag.

Istället för att ständigt göra sig till broms mot andras förslag vi ogillar måste Sverige övergå till att i EU med egen politik leda en utveckling mot det Europa vi behöver. Precis som i omvärlden är det mycket i EU som inte går åt rätt håll. Sverige har ett ansvar för den utvecklingen och huvudsakligen är det för att vi har varit frånvarande. För Sverige är det ett avgörande hot mot vårt eget samhälle att EU blir allt mindre viktigt och allt mer svag gentemot den kinesiska regimens växande kraft, Rysslands krav på undergivenhet och ett USA som lämnat den globala scenen. Vi behöver driva en politik som gör EU starkt, samlat och beslutsamt. 

Fredrik Erixon

Chef för ECIPE, en världsekonomisk tankesmedja i Bryssel.

 

Gunnar Hökmark

Ordförande för tankesmedjan Frivärld.


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?