ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

EU-skatter riskerar stå Sverige dyrt

  • Foto: Vidar Ruud

DEBATT. Regeringen tvärvänder och vill ge EU rätt att beskatta svenska medborgare.

EU-minister Hans Dahlgren (S) försöker rättfärdiga lappkastet med att det krävs för att hålla tillbaka den svenska EU-avgiften efter brexit. Men regeringen skjuter sig själv i foten när den vill lämna över makt över skatterna till EU. Det kommer bara att leda till att svenska skattebetalare får betala mer och mer till EU. 

Regeringen ställer sig nu positiv till att 20 procent av intäkterna från EU:s utsläppshandel ska gå direkt till EU, liksom intäkterna från en ny EU-skatt på plastförpackningar. Det beräknas ge EU lite drygt 100 miljarder kronor i intäkter varje år. Och eftersom Sverige har kärnkraft och vattenkraft och återvinner mer plast än andra länder hoppas regeringen att vi kommer relativt lindrigt undan.

Det kanske låter smart, men det är raka motsatsen. Även om det skulle bli marginellt billigare till en början avhänder sig regeringen nämligen inflytande över hur mycket svenskarna får betala i framtiden. Om Sverige accepterar nya EU-skatter blir det svårare att säga nej när EU vill införa fler skatter på andra områden längre fram. 

Det faktum att alla medlemsstater måste vara överens i skattepolitiken är en av få saker som har hållit tillbaka kostnaderna på europeisk nivå över tid. De som kräver olika EU-skatter gör det bara för att slippa tvingas ta omvägen via regeringar och folkvalda i medlemsstaterna. Det är ju trots allt de som måste förklara för sina medborgare varför deras pengar behövs i EU. Det fungerar givetvis återhållande för EU:s utgifter.

Att regeringen byter fot här och nu blir än mer anmärkningsvärt mot bakgrund av de diskussioner som pågår runt om i Europa om att införa nya EU-skatter på områden som digitala tjänster, finansiella transaktioner och diverse miljöskatter. Stödet för den här typen av skatter har växt de senaste åren efter britternas minskade inflytande i EU-politiken och med Frankrikes president Emmanuel Macron som karismatisk banerförare. 

Nu gäller det att EU-nämnden sätter stopp för detta innan det är försent. Det finns frågor som inte lämpar sig för ett ökat samarbete inom EU. Skattepolitiken är ett sådant område, där det inte finns några mervärden att besluten fattas i Bryssel. Att flytta makt över skattepolitiken riskerar att stå svenska skattebetalare dyrt. Det är inte bara kortsiktigt att låta dagspolitiken styra principiellt viktiga frågor i tron att man kan tjäna på det. Det är direkt huvudlöst att utan debatt försöka ändra spelreglerna för hur EU kan beskatta svenska medborgare.

Christian Ekström, vd Skattebetalarnas förening

Läs svar från EU-minister Hans Dahlgren här. 

Läs replik från Skattebetalarna här. 

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer